En Sıcak Konular

Erdal, asıl şimdi yargılanacak

18 Eylül 2007 18:58 tsi
Erdal, asıl şimdi yargılanacak Belçika adaleti, DHKP-C üyesi terörist Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı bu ülkede yargılanmasına ilişkin kararlara son bir onayla kesinlik kazandırdı.

Belçika'da Yargıtay, firardaki terörist Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanmasına yeşil ışık yakan adli kararları onayladı. Gent Mahkemesi, 2005 yılının ekim ayında, Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanamayacağı yönünde karar almış, bu karar 2006'da Yargıtay tarafından iptal edilmişti.

Kararını farklı bir heyetle geçen mart ayında tekrar gözden geçiren, sanık avukatlarını ve savcılığı haksız bulan Gent Mahkemesi, firardaki teröristin Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanabileceği görüşünü açıklayarak, Erdal dosyasını yeni ve farklı bir aşamaya taşımıştı. Sanık avukatları, bu karar üzerine Yargıtaya başvurmuştu. Brüksel'de Yargıtay, bugünkü oturumunun ardından Gent Mahkemesinin son kararını onayladı.

Bu durumda terörist Erdal'ın, Türkiye'de işlediği suçlar çerçevesinde Belçika'da yargılanması için uzun bir süreç başlatılacak. Adli yetkililerden alınan bilgilere göre ilk aşamada, teröristin ilk ele geçirildiği bölge olan Bruges'de bir sorgu hakimi, bu yargılamanın dosyalarını hazırlamakla görevlendirilecek.

Türkiye'ye polis, hakim ve savcılardan oluşan heyetler gidecek, Türk adaletiyle işbirliği çerçevesinde yargılama hazırlıkları tamamlanacak. Belçikalı adli görevliler, Türkiye'de tanıkları dinleyecek, kanıt ve belgeleri inceleyecek. Firardaki terörist Erdal, bunların ardından o döneme kadar ele geçirilemediği takdirde, Bruges Ceza Mahkemesinde gıyabında yargılanacak.

-TÜRKİYE'DEKİ SUÇLAR-

Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, Toyota-Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'nin 9 Ocak 1996 tarihinde öldürülmesinin zanlılarından olan terörist Fehriye Erdal, 26 Eylül 1999'da Belçika'da Neşe Yıldırım adına düzenlenen sahte pasaportla yakalanmıştı. Belçika, Türkiye'nin iade talebini, idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle reddetmiş ve bu arada teröristin siyasi sığınma başvurusunu da geri çevirmişti.
Erdal, bir yıl kadar hapis yattıktan sonra bir evde gözaltına alınmıştı. Terörist Erdal, Belçika'da işlediği suçlardan yargılanması çerçevesinde, 28 Şubat 2006'da Bruges Ceza Mahkemesi tarafından 4 yıl hapis cezasına çarptırılmış, ancak bu kararın açıklanmasından iki gün önce "izini kaybettirmişti."
 



Bu haber 365 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,175 µs