'türbana dayandı' ya yanıt | " /> 'türbana dayandı' ya yanıt | "/>

En Sıcak Konular

Gül'den 'türbana dayandı' ya yanıt

18 Eylül 2007 18:35 tsi
Gül'den 'türbana dayandı' ya yanıt Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk resmi yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiği KKTC'ye giderken ANA uçağında gazetecilerle sohbet eeden Abdullah Gül çarpıcı açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kıbrıs'ta çözüm için Türk tarafının her zaman iyi niyet gösterdiğini belirterek, ''Eğer karşı taraf da iyi niyet gösterirse kapsamlı, kalıcı ve eşitliğe dayalı yeni bir ortaklık ortaya çıkabilir'' dedi.

Gül, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk resmi yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiği KKTC'ye giderken ANA uçağında gazetecilerle sohbet etti. Türkiye'nin Kıbrıs politikasında bundan sonraki hedefini anlatan Gül, Türk tarafının Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde kapsamlı çözüm için elinden gelen çabayı gösterdiğini söyledi.

Çözümün Ada'nın gerçekleri dikkate alınarak gerçekleştirilmesi gerektiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, ''Ada'daki gerçek de şudur; iki ayrı devlet, iyi ayrı dil ve demokrasi var. Bunları göz ardı ederek, bunları dikkate almadan kapsamlı çözüm bulmak zor'' dedi.

Türk tarafının her zaman iyi niyet gösterdiğini ifade eden Gül, şunları söyledi: ''Karşı taraf da iyi niyet gösterirse Ada'da kapsamlı, kalıcı ve eşitliğe dayalı yeni bir ortaklık ortaya çıkabilir. Eğer kapsamlı çözüm bulunursa Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs Adası Doğu Akdeniz'de çok büyük bir işbirliği alanı oluşturabilir. Bu tüm dünyaya bir mesajdır. Doğu Akdeniz'in güvenliğinden ekonomik işbirliğine kadar çok büyük işler yapılabilir. Bu sadece Türkiye'nin niyetiyle olacak iş değil. Karşı tarafın da olumlu adım atması gerekir.''

Gül, bir gazetecinin ''Gelinen noktada, AB ile ilişkiler açısından, Rum yönetimi nezdinde açılım şart mı?'' sorusu üzerine, Türk tarafının üzerine düşeni 2004'teki referandumda yaptığını kaydetti. Referandumdan sonra ''uzlaşmaya, her şeye 'Hayır' diyen'' tarafın Türkler olmadığının görüldüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, ''Bunu artık dünya da biliyor'' dedi.

Gelinen noktadan sonra Rum tarafının da yapması gerekenler olduğunun altını çizen Gül, ''Avrupa Konseyi'nin en üst siyasi organının aldığı kararlar var. Avrupa Birliği Komisyonu kararları var. Bunların uygulanması gerekir. Bunlar uygulanırsa farklı şeyler yapılabilir'' diye konuştu. Abdullah Gül, bir gazetecinin ''Kuzey Kıbrıs elden çıkarılıyor eleştirileri yapıldı'' demesi üzerine, ''Böyle bir şey yok. Kişi başına milli gelir iki misline çıktı. Türkiye'de görmediğimiz oteller var. KKTC üniversite ülkesi haline geldi. ODTÜ kampüs açtı, İTÜ kampüs açacak'' dedi.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili sorularını da yanıtladı. Anayasa taslağının henüz net olarak ortaya çıkmadığını belirten Gül, ''Bu anayasaya en geniş katılımın olması gerekir. Bunun için uğraşılıyor'' dedi.

Anayasa taslağı çalışmalarının yönteminden rahatsızlık duyup duymadığının sorulması üzerine Gül şunları kaydetti: ''Özüne bakmak lazım. Tüm siyasi partiler, herkes bu anayasanın değişmesinden yana. Tüm partiler bunu metinlerine koymuş. Bu bir şekilde olacak. En büyük katılımın olduğu yeni bir Meclis var. Buna bir şekilde başlamak lazım. Açık fikirli olmak lazım. İlk taslağın Ergun Özbudun gibi saygın bir şahsiyet başkanlığında hazırlanması önemli bir şey. Herkesin en yapıcı biçimde ele alması, fikrini açık açık söylemesi ve açık açık tartışması gerekir.''

Gül, bir gazetecinin ''İş türbana dayandı gibi bir şey var'' sözü üzerine, ''Eğer anayasa bir cümle içinse o zaman yeni anayasa yapmaya gerek yok. Bir maddeyle o değişir. Ona indirgememek gerekir'' dedi. Gül, başka bir soru üzerine, anayasa taslağı kendisine ulaştığında fikirlerini söyleyeceğini ifade etti. Abdullah Gül, ''Türkiye'yi ileriye taşıyacak modern, sade bir anayasanın yapılması herkesin arzusu'' diye konuştu.


 

 



Bu haber 316 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,574 µs