En Sıcak Konular

Parti karıştı!

20 Mart 2015 08:44 tsi
Parti karıştı! CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ön seçim için İzmir’i seçmesi partiyi karıştırdı.

İzmirliler Kılıçdaroğlu’nun kolaya kaçtığını belirtirken, kontenjan adayları bunu haksızlık olarak yorumladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, kontenjandan adaylık başvurusu yapmasına karşın sürpriz kararla CHP'nin kalesi olarak nitelenen İzmir'den önseçim adayı olması şaşkınlık yarattı. Kılıçdaroğlu'nun bu kararında birden çok planın yattığı iddia ediliyor. Kılıçdaroğlu'nun seçim sonrası muhtemel rakipleri Deniz Baykal, Mustafa Sarıgül ve Önder Sav'ın önseçimden aday olmaları nedeniyle onlara karşı kontenjan vekil olmadığını göstererek fark atmak istemesinin yanı sıra, İzmir'den çok yüksek oyla aday gösterilerek seçmen nezdinde rakiplerine karşı güçlü lider imajı çizmek istediği iddia ediliyor. Kulislerde Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'da Sarıgül'ün ezici oyla önseçimden birinci çıkabileceği ihtimali nedeniyle onun gölgesinde kalmamak için de İstanbul yerine İzmir'i tercih ettiği konuşuluyor.

Rakiplerine karşı seçim kozu
 

Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin en güçlü olduğu İzmir'den 2. bölgeden önseçime girerek üyelerin oylarıyla aday olma kararı, parti içindeki muhalefetin hesabını bozmaya yönelik bir hamle olarak yorumlandı. Kılıçdaroğlu'nun seçim sonrası muhtemel rakipleri olarak görülen Deniz Baykal'ın Antalya'dan, Mustafa Sarıgül'ün İstanbul'dan, Önder Sav'ın Ankara'dan önseçim adayı olması nedeniyle onlara karşı kontenjandan milletvekili olmadığını göstererek parti tabanından artı puan almayı planladığı belirtiliyor. Kılıçdaroğlu'nun en güçlü rakiplerinden Muharrem İnce'nin Yalova'dan merkez yoklamasıyla aday gösterilmesinde de bu hesabın yattığı öne sürülüyor. Kılıçdaroğlu'nun İzmir'den önseçime girme planında, partiye en yüksek oyun bu ilden çıkmasının da etkili olduğu ifade ediliyor. Hakim gözetiminde CHP'li üyelerin 29 Mart'ta kullanacağı oyla adayı olacak olan Kılıçdaroğlu'nun rekor oyla aday gösterileceği beklentisinde olduğu ve bu şekilde hem parti tabanına hem rakiplerine 'tabandan en çok destek alan güçlü lider' imajını da göstermek istediği öne sürülüyor.

Kontenjan için sıradalar
 
Bu arada Kemal Kılıçdaroğlu önseçime girerken, A takımında yer alan isimlerin tamamına yakınının önseçim yerine kontenjandan adaylık başvurusu yapması dikkat çekti. Daha önce belediye başkan yardımcılığı görevinde bulunan ve İstanbul örgütünde ağırlığı olduğu ifade edilen CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin İstanbul'dan kontenjan adaylığı için başvurdu.

İSTANBUL'DA SARIGÜL HESABI
 
Kulislerde Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'da Mustafa Sarıgül'ün ezici oyla önseçimden birinci çıkabileceği ihtimali nedeniyle onun gölgesinde kalmamak için de İstanbul yerine İzmir'i tercih ettiği konuşuluyor. Sarıgül Kılıçdaroğlu'nun 2011 seçimlerinde aday olduğu İstanbul 2. bölgeden önseçime girmeye hazırlanıyor. Sarıgül'ün de rekor oyla aday olmak için yoğun bir seçmen çalışması yaptığı belirtiliyor. İstanbul 2'nci bölgede 1,3,5,7'nci sıralarda kontenjan adayları yer alacak.

Kılıçdaroğlu'na oy vermem
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir adaylığına en sert tepki, CHP'nin eski Grup Başkanvekili Kemal Anadol'dan geldi. Yazılı açıklama yapan Anadol, Karşıyaka üyesi olarak 29 Mart'ta Kılıçdaroğlu'na neden oy vermeyeceğini açıkladı. CHP eski Grup Başkanvekili Anadol, Kılıçdaroğlu'nun Tunceli'den aday olmasını isteyerek, "Kılıçdaroğlu'nun ön seçime girme kararını yerinde ve isabetli buluyorum. Ancak önseçime gireceği ili doğru seçtiği kanısında değilim. Çok partili yaşamımızda geleneksel hale gelen uygulama parti liderlerinin kendi memleketlerinde önseçime ve seçime girmesidir. İsmet İnönü'nün Malatya'dan, Adnan Menderes'in Aydın'dan, Süleyman Demirel'in Isparta'dan, Deniz Baykal'ın Antalya'dan aday olması gibi. Sayın Kılıçdarıoğlu son kurultayda kendini 'Dersimli Kemal' olarak takdim etmişti. Önseçime ve seçime cumhuriyetin koyduğu adla Tunceli ilinden girse çok isabetli olurdu kanısındayım. Vicdanımın sesine uyarak 29 Mart önseçiminde sayın Kılıçdaroğlu'na üzülerek oy vermeyeceğim" dedi.
 
Kontenjan kaldırılsın tepkisi
 
Kılıçdaroğlu, İzmir'de 29 Mart Pazar günü yapılacak ön seçimde 2. bölgede 81 aday adayı ile yarışacak, 67 bin partili oy kullanacak. Birinci bölgede ise 74 aday adayı yarışacak 62 bin partili oy verecek. 1., 3. ve 5. sıraların kontenjan olduğu partide Kılıçdaroğlu'nun ön seçim kararı son seçimde CHP'li 7 milletvekilini Ankara'ya gönderen 2. bölgede "İlk 6'da dört kontenjan" tepkisine neden oldu. Partililer, ön seçimin anlamını yitirdiği düşüncesiyle kontenjanların kaldırılmasını istedi.
 
Star

 
 

Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,766 µs