En Sıcak Konular

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Roma'da

18 Mart 2015 15:30 tsi
BM Genel Sekreteri Ban: "(Libya konusunda) Fas’taki gelişmeleri memnuniyetle karşılıyorum"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Fas'ta yapılan Libya uzlaşı görüşmelerindeki gelişmelerden memnun olduğunu söyledi.

İtalya Dışişleri Bakanlığında çalışma kahvaltısında bir araya gelen Ban ile Gentiloni, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İtalya'nın, başta Lübnan'ın istikrarı için bu ülkede üstlendiği barışı kollama görevi olmak üzere BM'ye olan katkılarından ötürü teşekkür ederek konuşmasına başlayan Ban, ilk kez görüştüğü Bakan Gentiloni ile kriz bölgeleri Libya ve Suriye başta olmak üzere mayıs ayında Milano’da başlayacak EXPO 2015 fuarına kadar pek çok konuyu ele aldıklarını belirtti.

Libya'daki durumla ilgili Fas'ta kaydedilen gelişmeleri memnuniyetle karşıladığını ve özel temsilcisi Bernardino Leon'un büyük çaba sarf ettiğini ifade eden BM Genel Sekreteri Ban, “Fas'taki gelişmelerden memnunum. Umudum, Libya’da tarafların temel hukuk çerçevesinde insan haklarına saygılı bir ulusal birlik hükümeti kurulması yönündeki anlaşmaya uyması" dedi.

“Libya’da başka bir silahlı çatışma durumu daha kötüye götürmekten başka bir şeye yaramaz” diyen Ban, “DAEŞ'in Libya'da varlığının daha belirgin hale gelmesi beni hep endişelendirdi. Bu noktada İtalya'nın rolü önemli. Kişisel olarak İtalya'ya Libya'daki radikal şiddetle mücadele çabalarından ötürü teşekkür ederim" ifadesini kullandı.

Ban, terör örgütü DAEŞ’in Libya’da insan hakları bakımından korkunç şiddet eylemlerinde bulunduğunu söyleyerek insani yardımın önemini vurguladı. Ban, sözlerine şöyle devam etti:

"BM ve onun ajanslarının insani yardım için faaliyet gösterdiği sahalar olduğu kadar yardım ulaştıramadığı silahlı gruplar ve teröristlerin kontrolündeki alanlar da var. Umuyorum ki bu gruplar üstünde nüfuzu olanlar, insani yardımın yeniden başlatılması hususunu bir adım ileri götürebilir."

Şiddetin her türlü halini kınadıklarının altını çizen Ban Ki-mun, üye ülkelerle BM Genel Kurulu’nda geniş bir eylem planı hazırlamak için görüşeceklerini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban, terör örgütü DAEŞ ile insani yardım ya da başka bir konu üzerinde anlaşma yoluna gidilip gidilmeyeceği yönündeki soruya “DAEŞ, baş kesme ve diğer gaddarca eylemlere imza attı. Bu gaddarlığı kararlı bir şekilde kınadığımızı söyleyebilirim. Bunlar, yaptıklarının hesabını insanlığa verecekler” yanıtını verdi.

İnsan kaçakçılarının göçmenleri denizde kaderlerine terk etmesi karşısında dehşete düştüğünü ifade eden Ban Ki-mun, İtalyan deniz kuvvetleri ve sahil güvenliğine buradaki çabalarından ötürü teşekkür ederek uluslararası topluma bu konuya destek vermesi çağrısında bulundu.

Ban, Suriye Özel Temsilcisi olan İtalyan Steffan De Mistura’nın da Suriye’de barışı geri getirme yönündeki çabalarını takdirle karşıladığını bildirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM’nin gıda, tarımsal ekonomik kalkınma ve açlıkla mücadeleyle ilgili ajanslarına evsahipliği yapan İtalya’nın Milano kentinde “Gezegeni Beslemek, Yaşam İçin Enerji” temasıyla yapılacak EXPO 2015 fuarının tema olarak büyük önem arz ettiğini kaydetti.

İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, Libya konusunda tüm tarafları ve bölge ülkelerini uzlaşıya katkıda bulunmaya çağırdı.

Bir soru üzerine Gentiloni, “DAEŞ’le herhangi bir anlaşma söz konusu olamaz. Biz, benzeri görülmemiş suçların sorumlularının kınanması gerektiği düşüncesindeyiz" dedi.

Gentiloni, iki Hintli balıkçıyı korsan oldukları gerekçesiyle vurdukları için 3 yıldan fazla süredir Hindistan’da yargılanan iki İtalyan deniz piyadesi Massimiliano Latorre ile Salvatore Girone’nin durumunu BM Genel Sekreteri’ne hatırlattığını ve bu soruna müdahale etme çağrısında bulunduğunu ifade etti.

Torino’da BM ve BM’ye bağlı organizasyonların daire başkanlarının bir araya geleceği ve yarın başlayacak yıllık olağan toplantı öncesi İtalya turuna başkent Roma’dan başlayan Ban Ki-mun, bu sabah Bakan Gentiloni ile görüşmesinin ardından İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile bir araya geldi.

AA



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,660 µs