En Sıcak Konular

Sırbistan'daki operasyon

18 Mart 2015 14:08 tsi
Sırbistan Savaş Suçları Savcı Yardımcısı Vekariç: "Srebrenitsa katliamına katıldığı iddiasıyla gözaltına alınanlar savcılık tarafından ulaşılabilen kişiler"

Sırbistan Savaş Suçları Savcı Yardımcısı Bruno Vekariç, Srebrenitsa yakınlarındaki Kravitsa'da işlenen ve binin üzerinde Boşnak erkeğin öldürüldüğü katliama katıldıkları iddiasıyla yedi kişinin savcılık tarafından ulaşılabilen kişiler olduğunu belirterek, bölgede hala suçluların bulunduğunu söyledi.

Vekariç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Srebrenitsa kurbanlarının da bu zulmü yapan suçluların da unutulmayacağını dile getirdi ve "Bu, Sırbistan'dan dünyaya verilen mesajdır" diye konuştu. Vekariç, Srebrenitsa'daki soykırım dolayısıyla Sırbistan'da ilk kez böylesine bir işlem yapıldığına işaret etti.

Daha önce "Akrepler" isimli Sırp özel birliğinin Trnovo'da işlediği katliamlar nedeniyle işlem yapıldığını hatırlatan Vekariç, "Srebrenitsa'dan kastım Potoçari, Sandiçi ve Kravitsa bölgeleri. Buradaki olaylar binin üzerinde mağduru kapsamaktadır" dedi.

Gözaltına alınan yedi şüphelinin savcılık tarafından ulaşılabilen kişiler olduğunu söyleyen Vekariç, "Bölgede hala suçluların olduğunu tahmin ediyoruz. Hikayenin sonu henüz gelmedi" ifadesini kullandı.

Operasyon öncesinde Bosna Hersek ve Sırbistan'daki ilgili savcılıkların sürekli bilgi alışverişinde bulunduklarını aktaran Vekariç, Bosna Hersek'teki savcılıkla yaptıkları işbirliği sayesinde elde ettikleri bilgilerin bu davada işlerini kolaylaştırdığını kaydetti.

Sırbistan'daki Savaş Suçları Savcılığı'nın talimatı üzerine Sırbistan polisinin düzenlediği operasyonlarda, 1995 yılında Bosna Sırp Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'na bağlı özel birlik bünyesindeki "Yahorina" Eğitim Merkezi'nde görev yapan yedi kişinin Kravitsa'daki katliama katıldıkları şüphesiyle bugün gözaltına alındığı açıklanmıştı.

Sayıları bin ile bin 500 arasında olduğu tahmin edilen Boşnak erkekler, 13 Temmuz 1995'te Sırplar tarafından yakalanarak Kravitsa'daki Tarım Kooperatifi'ne ait depolara kapatılmıştı. Boşnak esirlerin kapalı tutulduğu depolara el bombası atılmış, otomatik silahla taranmıştı.

Kravitsa'daki katliamlara katıldıkları gerekçesiyle 2013'te iki kişi Bosna Hersek Mahkemesi Temyiz Konseyi'nde 28 ve 32 yıl hapis cezasına mahkum edilmişlerdi.

AA



Bu haber 767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,166 µs