En Sıcak Konular

72 ülkeden savaş belgeleri İstanbul'a getiriliyor

17 Mart 2015 13:01 tsi
Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Ünal, 72 ülkeden 1. Dünya Savaşı belge ve görüntülerinin, İstanbul'da düzenlenecek sempozyumda paylaşılacağını bildirdi.

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal, Asya'dan Avrupa'ya, Afrika'dan Avustralya'ya kadar 72 ülkeden 1. Dünya Savaşı belge ve görüntülerinin, savaşın 100. yılı kapsamında İstanbul'da düzenlenecek sempozyumda paylaşılacağını bildirdi.
 
Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1. Dünya Savaşı ve Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı kapsamında hem yurtiçinde hem de yurtdışında çok sayıda program düzenlendiğine dikkat çekti. Ünal, Türkiye'de de farklı programlar yapıldığını belirterek, 19-21 Mart tarihleri arasında dünya arşiv yöneticilerini ve görevlilerini Türkiye'ye davet ettiklerini bildirdi.
 
İstanbul'da Osmanlı Arşiv Binası'nda gerçekleştirilecek "100. yılında 1. Dünya Savaşı Belgeleri Sempozyumu"na ilginin çok yüksek olduğunu kaydeden Ünal, "Programa 72 ülke katılacak ve 125 katılımcı olacak. Etkinlik çerçevesinde Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Arşivi ile Dışişleri Başkanlığı Arşivi'ndeki belgeler dünyaya açılmış ve tanıtılmış olacak" diye konuştu.
 
Afrika'dan Avrupa'ya, Ortadoğu'dan Balkanlar'a kadar çok sayıda bölgeden temsilcinin belgeleriyle tarihe ışık tutacağını dile getiren Ünal, "Dünya arşivcilerinin buraya gelişi, burada çeşitli faaliyetlere katılımı aynı zamanda kültürel anlamda dünya barışına büyük hizmet de sunacak" dedi.
 
Belge ve görüntüler gün yüzüne çıkacak
 
Ünal, Senegal, Avusturya, Tunus, Cezayir, Yeni Zelanda, Slovenya ve Türk Cumhuriyetleri ve daha pek çok ülkeden dünya arşivcilerinin, hem kendi arşivlerini tanıtacaklarını hem de ellerindeki belgeleri, görüntüleri kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.
 
Sempozyumda yaklaşık 50 sunum yapılacağını vurgulayan Ünal, 1. Dünya Savaşı'nın belgelerinin yer alacağı büyük bir sergi de açılacağını kaydetti.
 
Ünal, "Burada belki de 1. Dünya Savaşı'ndaki ülkelerin pozisyonunu, savaşın acılarını, sıkıntılarını görmemizi sağlayacak pek çok belge olacak" dedi.
 
Uğur Ünal, programda bir araya gelecek ülkelerin, tarihteki ortak acılardan çıkaracakları dersleri de konuşacaklarını sözlerine ekledi.

aa
 

Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,515 µs