En Sıcak Konular

AKP liderleri islamcı mı?

18 Eylül 2007 15:33 tsi
AKP liderleri islamcı mı? ABD’li düşünce kuruluşu The Century Foundation uzmanları yorumladı; AKP İslamcımı? Türkiye başka ülkelere model olabilirmi? Dini otoritenin devletteki ağırlığı?..

AKP’nin “İslami demokrasi modeli”nin, başka Müslüman ülkelerinde uygulanabileceğini savunan ABD ve Avrupa’daki politikacılar ve uzmanların yaklaşımlarını eleştirdi.

BOSTON (ANKA) - Türkiye’deki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP), Müslüman dünyası için İslam ile demokrasi arasındaki “ideal evlilik modeli” oluşturması zor olduğu savunuldu.
ABD’li düşünce kuruluşu The Century Foundation uzmanlarından Geneive Abdo, AKP’nin “İslami demokrasi modeli”nin, başka Müslüman ülkelerinde uygulanabileceğini savunan ABD ve Avrupa’daki politikacılar ve uzmanlarının yaklaşımlarını eleştirdi.
Geneive Abdo, Boston Globe gazetesinde yayınladığı makalesinde “Türkiye’deki Adalet ve Kalkınma Partisi, İslam ve demokrasi arasındaki ideal evlilik için Ortadoğu’da uygulanabilecek bir model haline gelebilir mi?” sorusunu yanıtlarken bazı Müslüman aydınları, Batı’daki bazı siyasi yorumcular ve AB yetkililerinin bunun mümkün olduğunu düşündüklerini kaydetti.
Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesi ve AKP’nin seçimlerdeki başarısının, “İslamcılardan oluşan bir partinin serbest seçimleri yapabileceğini, kazanabileceğini ile demokratik ve laik bir devleti yönetebileceği”ne inanmak için sağlam nedenleri olduğunun düşünüldüğünü kaydeden Abdo şöyle devam etti:
“Ancak bu varsayım, Türkiye’nin İslam dünyasının geri kalan bölümüne benzediği ve tüm İslamcıların AK Parti liderleri gibi olduğu yolundaki yanlış inanca dayanıyor, Ak Parti liderleri ‘İslamcılar’ olarak tanımlanmamalı.”
Geneive Abdo, çoğu Müslüman toplumlarında İslamcıların laik bir devletten yana olmadıklarını, halbuki Türkiye’de şeriat destekleyenlerin oranının hiçbir zaman yüzde 20’i aşmadığına dikkat çekti.
Arap dünyasındaki laikliğin ise, 1950 ve 1960 yıllarında en üst düzeyine çıktığını, 1967 yılında Arap dünyasının İsrail tarafından küçük düşürücü yenilgiye uğramasının siyasi İslam’ın yükselmesine ilham verdiğini kaydeden Abdo, “Eğer Arap devletlerinde İslamcılar iktidara gelse büyük bir olasılıkla içki, eşcinseliği ile internet ve sinemadaki pornografik görüntüleri yasaklardı.”
Abdo, ayrıca Arap toplumluklarının son 30 yılda Türk toplumundan çok daha dindar olduklarını, Türkiye’deki dini ortoritenin her zaman devletin bir parçası olduğunu, Türk devletinin İslam’ı kurumlaştırdığını belirterek “ABD ve Avrupa’daki siyaset yapımcıları ve uzmanlar, Türk modelinin başka yerlerde uygulanabileceğini varsayarak hüküm vermeye acele etmemelidir” diye yazdı.

Aktif haber



Bu haber 402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,329 µs