En Sıcak Konular

Rektörler ayağa kalktı

18 Eylül 2007 14:47 tsi
Anayasa değişikliği ile yükseköğretim kurumlarında türbanın serbest bırakılma önerisi rektörleri harekete geçirdi

Rektörler Komitesi, 19 Eylül Çarşamba günü YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığında olağanüstü toplanacak. Komite, YÖK binasında yapacağı toplantıda, Anayasa değişikliği paketini ele alacak. Türban'ın üniversitelerde serbest bırakılması halinde Rektörler Avrrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceklerinin işaretini verdi.

hurriyet.com.tr'ye konuşan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, "Anayasa’da yapılacak olası bir değişikliği AİHM’e götüreceklerini söyledi.


AİHM'in daha önce bu yönde karar aldığını hatırlatan Prof. Dr. Akbulut, "Her şeyden önce Anaysasa’nın hazırlanış süreci çok demokratik olmadı. Temel fikirlerin çok daha katılımcı bir şekilde belirlenmesi daha doğru olurdu" diyen Prof. Akbulut, "Çünkü Türkiye’deki herkesin içine sinecek bir Anayasa olması gerekir. Zaten var olan Anayasa, üzerinde pek çok değişiklik yapılmış olan bir metin. Çok acil bir değişiklik yapılması gerekmiyor. Ancak burada asıl bizleri rahatsız eden Anayasa taslağında bazı fikirlerin mutlaka yer alması şeklindeki bir zorlama, örneğin bütün mahkeme kararlarına karşın türbanla üniversiteye girişin serbest bırakılması hususundaki ısrar bu kararların temeline baktığımızda dini simgelerle eğitim kurumu olan üniversitelere ve diğer eğitim kurumlarına girilmemesi gerektiği açıkça benimsenmiş şu anda. Zaten türban takan insanlar da bunu dini sebeplerle taktıklarını söylüyorlar. Dolayısı ile türbanın dini bir simge olduğunu gösteriyor. Bu da anayasamızın laiklik ilkesi ile çelişen bir durum. Bir ülkede laiklik ya vardır ya yoktur. Bunun ortası ya da grisi olmaz. Buradaki Atatürkçü ve laiklik ilkesine bağlı insanları rahatsız eden husus Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki durumun Türkiye’nin de başına gelmesi korkusudur" diye konuştu.


TÜRBAN TAKMIYANLARIN GİRMESİ ZORLAŞACAK


Kısa bir süre sonra toplumsal bir baskı ile türban takmayanların üniversitelere girmesinin zorlaşacağına dikkat çeken Prof. ural şöyle devam etti:


"Belki de başı açık olarak sokakta yürümesi baskı altına alınacak. Saatinde namaza gitmeyenler baskı altında tutulacak. Bu senaryo çevremizdeki Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde tek tek yaşandı. Örneğin; Libya’da başı açık gezmekle ilgili hiçbir yasak yok ama buna rağmen 20 yıl içerisinde toplumsal baskı ile üniversitedeki bütün kızlar başörtülü olmuştur. Yine bazı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde sokakta perçemi açık gezen veya Malezya’da olduğu gibi oruç tutmayan insanlar taciz edilebiliyor hatta karakola götürülebiliyor. Bu nedenle laikliğin en küçük zedelenmesi ile kısa bir sürede laikliğin kalkması anlamına gelir. Laikliğin kalkması ise demokrasinin aşındırılıp sonra da ortadan kalkmasına neden olur. Türkiye Cumhuriyeti’ni diğer İslam Ülkelerinden ayıran husus Laiklik ilkesinin demokrasinin temelini oluşturmasıdır. Bu nedenle demokrasinin de laikliğin de korunması gerekir. Buna herkesin özen göstermesi gerekir. Bu konuda tüm parlamento ve diğer kurumların hassasiyet göstermeleri gerektiğini düşünüyorum."


İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu'nun açıklaması;

Üniversitelerin kadro, ödenek gibi bir milyon sorunu varken türban deniliyor. Türk üniversitelerinde türban bir sorun olmuştur, ama artık çözümlenmiştir. Öğrenciler de alıştı. Bunu yeniden gündeme getirmek Türkiye'yi kaosa sokar.


YÖK Üyesi Enver Hasanoğlu:

Henüz ortalıkta bir şey yok, kılık kıyafetle ilgili önerilerin yasalaşacağına inanmıyorum. Taslak çıkarsa tartışırız.


CHP İstanbul Milletvekili Prof. Nur Serter:

Türbanın serbest olması durumunda başı açık öğrencilere türban takmaları konusunda siyasal İslamcılardan baskı gelecek. Ancak Atatürk'ün kadın ve kızları bu baskılara boyun eğmez. Türkiye'yi sert ve gergin günler bekliyor.


Dokuz Eylül Üniversitesi basın danıişmanlığından yapılan açıklamada Prof.Dr. Emin ALICI'nın yeni anayasa metnini görmediği için görüş bildirmeyi uygun bulmadığını açıkladı.


Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ayşe Soysal da rektörler toplantısından önce açıklama yapmayı uygun bulmadığını bildirdi.

Hürriyet



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,967 µs