En Sıcak Konular

Artık çözüm sürecinden geriye dönüş olmaz

16 Mart 2015 08:52 tsi
Artık çözüm sürecinden geriye dönüş olmaz
Doğu Anadolu Bölgesi Akil Adamlar Heyeti Başkanı Paker çözüm sürecini değerlendirdi:

Abdullah Öcalan’ın 28 Şubat’ta yaptığı “silahsızlanma çağrısı” ile birlikte gözler PKK’nın atacağı adımlara çevrildi. Doğu Anadolu Bölgesi Akil Adamlar Heyeti Başkanı Sivil Toplumcu Nafiz Can Paker yaşanan süreci Akşam’a değerlendirdi. Paker, “Türk toplumunun büyük çoğunluğu ile özellikle Doğu Anadolu Bölgesi barış sürecinin başarıya ulaşmasını istiyor. Aradan geçen süreç içerisinde herkes çatışmasız dönemin ve barış imkânın ileride nasıl bir yaşam getireceğini gördü” dedi. İşte Paker’in süreç ile ilgili analizleri:  

BU GELİŞME BEKLENEN BİR OLAYDI

“Bu gelişmenin çok önemli bir olduğunu düşünüyorum. Beklenen bir olaydı. Ben de bekliyordum. Silah bırakma konusu bu kadar ciddi şekilde gündeme gelmişti.  Ancak bu denli değil. Yani bir kongre toplanması ve bu yönde kararlar alınması şeklinde değildi. Her iki taraf beraberce bildiriyi okudular. Bunlar gösterge olarak önemli.”

BARIŞIN NE GETİRECEĞİ GÖRÜLDÜ

“Türk toplumunun büyük çoğunluğu ile özellikle Doğu Anadolu Bölgesi barış sürecinin başarıya ulaşmasını istiyor. Aradan geçen süreç içerisinde herkes çatışmasız dönemin ve barış imkânın ileride nasıl bir yaşam getireceğini gördü. Bütün siyasi aktörler toplumun taleplerine göre davranır. Bu insanlar da ileride siyaset yapacaklar. O yüzden siyasetçiler de kendilerinin onaylanmasını bekleyecektir. Dolayısıyla siyasiler toplumsal talebin dışında çok fazla değişik davranamaz. Buradan bakınca bugün gelinen noktanın beklenen bir nokta olması da doğrudur."

BAZEN İNİŞLER VE ÇIKIŞLAR OLDU

Toplum er ya da geç böyle bir noktaya gelecektir. Süreçte bugüne kadar bazı iniş çıkışlar, zikzaklar oldu. Bu durumu kendi lehlerine göre değerlendirmek isteyen insanlarda oldu. Bunu kasıtlı yapıyorlar. Süreç içinde gündeme gelen gözlemci gurubunun kurulmasını olumlu buluyorum. Türkiye içinden bir gözün orada olması önemlidir. Bu tür durumlarda genelde dünyadan bir gözlemci bulunur. Bu Türkiye’nin sorunudur ve Türkiye kendi içinden çıkaracağı bir gözlemci heyetinin daha yararlı olacağını düşünüyorum. Yabancı gözlemciye gerek yok.”

PATRONLAR BARIŞ iSTiYOR

Doğu ve Güneydoğulu iş adamları, PKK'ya silah bırakma çağrısının bölgede yatırımları artırmasını bekliyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir şu ifadeleri kullandı: "Silahsızlanma çağrısı sürecin geliştiğini ve önemli bir aşamaya geldiğini gösteriyor. İş dünyası olarak bizler bölgede barış ve istikrar ortamının sağlanmasını, yatırım ortamının iyileşmesini destekliyoruz." IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, "Huzur ve güven ortamında bölgenin yer altı ve zenginlikleri su yüzüne çıkacaktır. Bölge ekonomisine katkı sağlayacaktır" dedi.



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,090 µs