En Sıcak Konular

Koalisyon 'Türkiye' dedi

16 Mart 2015 08:15 tsi
Koalisyon 'Türkiye' dedi Türkiye'nin dahil olduğu koalisyon ülkeleri, IŞİD'le mücadele için 5 çalışma grubu kurdu. Son dönemdeki etkin mücadelesi nedeniyle de Türkiye yabancı terörist savaşçılarla ilgili grubun eşbaşkanlığına getirildi.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu koalisyon ülkeleri, geçtiğimiz hafta yapılan üst düzey görüşmeler sonucu, yabancı savaşçılar ve IŞİD'le mücadelede yeni bir karar aldı. IŞİD'le daha iyi mücadele edilmesi ve IŞİD sonrası Suriye'nin normalleşmesi için, Terörün Finansmanının Önlenmesi, Askeri Düzenlemeler, Stabilizasyon, Stratejik İletişim ve Yabancı Terörist Savaşçılar şeklinde 5 alt çalışma grubu kurdu. Ankara, bu yönde son dönemde yaptığı etkili mücadele nedeniyle koalisyon ülkeleri tarafından Yabancı Terörist Savaşçılar Çalışma Grubu'nun eşbaşkanlığına getirildi. Koalisyon ülkeleri bu kararı, Türkiye'nin sınır güvenliğinde imza attığı başarılı operasyonları nedeniyle aldı. Yabancı Terörist Savaşçılar Çalışma Gubu'nun diğer eşbaşkanı ise Hollanda oldu.

6 AYDA 7 ÜLKEDEN TEŞEKKÜR

Ankara, çalışma gruplarından özellikle ikisine öncelik veriyor. Birisi eşbaşkanlığını üstlendiği Yabancı Terörist Savaşçılar Alt Çalışma Grubu, diğeri ise Stabilizasyon Alt Çalışma Grubu. Türkiye'nin yine etkin rol oynayacağı bu çalışma grubu IŞİD krizi sonrası yapılacaklar üzerinde çalışacak. Koalisyonun üzerinde anlaştığı Çalışma Grubu metninde "Mevcut kaotik ortamın bitmesi ve (Suriye'de) stabil bir rejimin kurulması için hazırlıklar üzerine çalışacak" ifadesi yer alıyor. Bu ifade Ankara'nın isteği üzerine metne kondu. Böylece Esad adı verilmese de Suriye'de Esadsız stabil bir rejimin kurulması koalisyonun hedeflerinden biri haline geldi. Türkiye'nin son dönemde yabancı savaşçıların Suriye'ye geçişini engellemek için attığı adımlar koalisyon ülkelerinin dikkatini çekerken son 6 ayda 7 ülkeden teşekkür mektubu geldi. Bu ülkeler Danimarka, İspanya, İngiltere, Fransa, Ürdün, Rusya Federasyonu ve Suudi Arabistan olarak sıralanıyor. Bu mektuplar, Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamadığı ve koalisyona yabancı terörist savaşçılar konusunda destek vermediği şeklindeki uluslararası basında çıkan haberlerin bir algı operasyonu olduğunun da kanıtı.

3 İNGİLİZ GENÇ, IŞİD'E GİDERKEN YAKALANDI
 

Terör örgütü IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye gitmek isteyen 3 İngiliz genç, İstanbul'da yakalanarak, İngiltere'ye geri gönderildi. İngiltere vatandaşı 3 genç kızın Türkiye üzerinden Suriye'ye geçerek IŞİD'e katılması, tartışmalara neden olmuştu. Türkiye, İngiltere'nin bu konuda zamanında uyarıda bulunmadığını açıklamıştı. Ayrıca genç kızların kaçışını organize eden Kanada casusunu da gözaltına almıştı. İngiliz yetkililerin riskli vatandaşlar listesinde yer alan 18-19 yaşlarındaki Gafur H., Muhammed N. ve Muhammed Abdullah H., polis takibinde olmalarına rağmen geçen hafta İspanya'ya uçtu. İngiltere de bu gençlerin kimlik bilgileri ile fotoğraflarını Türkiye'ye bildirdi. Barselona'dan 13 Mart'ta İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na gelen 3 genç, riskli yolcuları araştıran profil uzmanı polislerce fark edilerek gözaltına alındı. Suriye'ye gideceklerini gizlemeye çalışan gençler için İngiltere Başkonsolosluğu ile irtibat kuruldu. 14 Mart'ta sınırdışı edilerek İngiltere'ye geri gönderilen 3 genç, Londra'da gözaltına alındı.

Sabah


Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,487 µs