En Sıcak Konular

İlacını yazan doktora hediye vermek 'etik'miş!

18 Eylül 2007 12:21 tsi
İlacını yazan doktora hediye vermek 'etik'miş! Memurlar için 1 YTL bile rüşvet kapsamına girerken, bazı şirketlerin kendi ilaçlarını yazan doktorları Avrupa'ya tatile göndermesi, doğum günü partisi düzenleyerek masraflarını karşılaması 'etik' bulundu.

Tartışma, Roche ilaç firmasına yapılan operasyondan sonra gündeme geldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, reçeteye yazdıkları ilaç karşılığında yardım aldığı anlaşılan doktorlarla ilgili Sağlık Bakanlığı'na suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Türkiye'nin değişik yörelerinde görevli birçok doktor hakkında tahkikat başlatan Teftiş Kurulu, 7 klasörlük bir rapor hazırladı. İlaç mümessillerinden hediye ve maddî yardım alınmasını 'ahlakî' olarak değerlendiren kurul, 'doktorlar hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığı' kanaatine vardı.

Zaman'da verilen bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturması tamamlanan ve yargılaması devam eden Roche ilaç firmasıyla ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı, şirket çalışanlarının yazışmalarını içeren e-mail kayıtlarını inceleyerek Sağlık Bakanlığı'na suç ihbarında bulundu. Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu, yapılan ihbarlar sonucu Türkiye'nin değişik illerindeki hastanelerde görevli doktorlarla ilgili idari tahkikat başlattı. Konya Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Van Yüksek İntisas Hastanesi, Eskişehir Yunus Emre, Mardin, Kars, Gaziantep, İslahiye, Antalya, Kastamonu, Afyonkarahisar, Karaman, Sinop, Ordu, Amasya, Trabzon, Kırıkkale, Tunceli, Şanlıurfa, Adıyaman, Polatlı, Balıkesir, Bilecik, Bursa Eskişehir, Kırklareli, Kütahya ve Tekirdağ Devlet Hastaneleri'nde görevli olduğu tespit edilen doktorlar, bazı eczacı ve sağlık ocağı çalışanları hakkında yapılan incelemeler 7 klasörlük raporda toplandı.

Bakanlık teftiş kurulunun hazırladığı raporda Ankara Numune Hastanesinde görevli Doç. Dr. Ü.S. için ihtiyacı doğrultusunda Roche firması tarafından 1,4 milyar lira değerinde hastane yönetiminin bilgisi dışında bilgisayar verildiği, Doç. Dr. S.D'ye 971 milyon liralık dolap yaptırıldığı, 1 milyar lira değerinde modem internet bağlantısı sağlandığı, Roche firmasının da katkısıyla 79 bin dolar ödenerek Azerbaycan'da düzenlenen bir sempozyuma gidiş geliş biletlerinin ve konaklama ücretlerinin karşılandığı belirtilirken bu yardımlarda herhangi bir usulsüzlük olmadığı "Söz konusu işlemlerin Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ve Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe aykırı olmadığı bu yönetmelik hükümlerine göre söz konusu yardımların kuruma bağış olduğu ve hediye alma kapsamı dışında tutulması gerektiği" sonucuna varılıyor.

Raporun sonuç bölümünde doktorlara Roche firması çalışanları aracılığıyla yapılan yardımların mevzuat hükümlerine uygun olduğu belirtiliyor. Teftiş Kurulu Başkanlığı, bu nedenle doktorlar hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığını vurguluyor. Geçtiğimiz günlerde Danıştay 1. Dairesi, ilaç firmasından maddi destek alarak bu firmanın ilaçlarını reçetelendirdiği gerekçesiyle Çukurova Üniversitesi'nde görevli 5 öğretim üyesinin yargılanmasına karar vermişti.

Roche İlaç Sanayi ve Müstahzarları A.Ş.'ye yapılan operasyonda ele geçirilen mail kayıtlarını araştıran İstanbul Emniyeti, hazırladığı inceleme tutanağının 'genel değerlendirme' kısmında; "Roche ilaç firmasının insanlığa Sağlık Hizmeti vermekten ziyade, piyasada daha çok hasta oluşturup daha çok ilaç satmayı ve sadece para kazanmayı amaç edindiği ve bu amaç doğrultusunda da her türlü yöntem ve metodu çekinmeden pervasızca uyguladığı anlaşılmıştır." deniliyor.

Roche davası dosyasında doktorlara ait ilginç faturalar

Dr. A.S.'ye ait Paris kurs ücreti: 2,9 milyar TL

Dr. S.D.'ye ait fatura: 9,9 milyar TL

Kayseri Hilton Oteli konaklama ve yemek faturası: 3,7 milyar TL

Erzurum SSK Hastanesi'ne dizüstü bilgisayar bedeli: 2.314.266.164 TL

Tıbbi derneklere yardım bedeli: 33 milyar TL

Dr. C.Y.'ye ait Venedik konaklama bedeli: 3.125.140.000 TL

Dr. F.S.D.'ye 40 adet hepatit hastası kazandırması nedeniyle: 20.113.189.600 TL

Prof. Dr. N.T.'nin (Diyarbakır) doğum günü yemek bedeli: 880 milyon TL



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,091 µs