En Sıcak Konular

Emir komuta da biten OYAK itirazı

18 Eylül 2007 11:43 tsi
Maaşlarından OYAK kesintisi yapıldığı halde söz hakkı verilmeyen emekli astsubayların AİHM’e gitmeden önce Genelkurmay’a da başvurdukları ortaya çıktı.

OYAK’TA İÇ HUKUK DA EMİR KOMUTA DA BİTTİ
 

Hukuk yollarının yanı sıra emir komuta zincirini de takip eden astsubaylar, ‘OYAK’a sorun’ yanıtı alınca Avrupa Mahkemesi’ne başvurdu

EMEKLİ astsubayların ‘OYAK isyanı’ büyüyor. OYAK’ta yönetim hakkı verilmediği için AİHM’e giden Emekli Astsubaylar Derneği’nin (TEMAD) dava açmadan önce Genelkurmay Başkanlığı’ndan yardım istedikleri ve olumlu cevap alamadıkları için AİHM’e gitme kararı aldıkları ortaya çıktı.

TEMAD Genel Başkan Yardımcısı Galip Kaplan, star’a yaptığı açıklamada, ‘205 sayılı OYAK Kanunu’ndaki adaletsizlik, eşitsizlik ve hakkaniyetsizliğin giderilmesi için Ankara 19’uncu Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtık. Mahkeme ‘Bu konu askeri yargının işidir’ diyerek görevsizlik kararı verdi. Yargıtay’dan da aynı doğrultuda karar çıktı. Bunun üzerine Genelkurmay’dan da yardım istedik. Olumlu cevap alamayınca geçen hafta AİHM’e dava açtık’ dedi.

Kaplan, Genelkurmay’a yaptıkları başvuruya gelen cevabı şöyle açıkladı:

‘Bize ‘50’ye yakın astsubay ve yakını OYAK’ta çalışıyor. Diğer mevzular için OYAK’a sorun’ dediler. Sanıyorum burada yanlış bilgilendirme var. Çünkü OYAK’ta çalışan astsubay yakınları, eğitimlerinden dolayı işe alınmış insanlar. Benim çocuğum ABD’de eğitim yapmış, burada işe başlamış. Astsubay çocuğu olduğu için değil ki.’

Kaplan subaylarla astsubaylar arasındaki eşitsizliğin giderilmesi için Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açtıkları davada hakimin OYAK’tan personel listesini istediğini ancak verilmediğini belirterek, ‘Hakim bile çok kızdı. Liste verilseydi kaç subay nerelerde çalışıyor, daha iyi görülürdü’ dedi. Kaplan, ‘Peki neden davayı kaybettiniz’ sorusuna, ‘Hakim görevsizlik kararı verdi. Konunun askeri yargıda görüşülmesi gerektiğini söyledi. Emekli olduğumuz için askeri yargıya da dava açamıyoruz. Ortada kaldık’ cevabını verdi.

Astsubayların talepleri

AİHM’e gitme gerekçelerini anlatan Kaplan, emekli astsubayların taleplerini iki noktada özetledi: ‘Yönetimde ve denetimde söz hakkı istiyoruz. Diğer askeri personel gibi bizden de aidat kesiyorlar. Astsubayların aidatları, toplam aidatların yüzde 65-66’sını oluşturuyor. Yüzde 30’unu subay aidatları, kalanı da sivil personel ve yedek subaylardan kesilenler. Kanunun 17’inci maddesinde ise sadece subaylara ve yetenekli sivil personele yönetim ve denetim hakkı tanıyor. Biz diyoruz ki, madem ki benim ödediğim paralarla bu müessese çalışıyor, ben de söz sahibi olmalıyım.

OYAK yardımlaşma sandığı olarak kuruldu ama sonra özel bir kanunla holding haline getirildi. Çimento fabrikası, salça fabrikası kurmaya başladı. Bizim paralarımızla kurulan ve bu kadar büyüyen işletmeden yararlanamıyoruz. Astsubaylara emekli olduklarında sınırlı miktarda tazminat ödeniyor o kadar. İstiyoruz ki, OYAK’ın artan gelirlerinden tüm üyeler yararlandırılsın.’

Emekli subaylar da ‘Satılırsa paramızı çekeriz’ dediler

ORDU Yardımlaşma Kurumu’nun (OYAK) emekli subay ve astsubay üyeleri ile ilgili anlaşmazlığının temeli Oyakbank’ın satış kararına kadar gidiyor. Şubat 2006’da Oyakbank’ın yüzde 50’sinin satılabileceği açıklandı. Bunun için de Morgan Stanley’e yetki verildi. İşte Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) ile Türkiye Emekli Astsubay Derneği’nin (TEMAD) OYAKBank’la ilgili açıklamaları bu dönemde başladı. Bankanın Hollandalı ING Bank’a satışının kesinleşmesinden sonra TESUD Başkanı emekli tümgeneral Rıza Küçükoğlu ‘TESUD üyeleri, hesaplarını milli olmayan bir bankaya yatırmayacaktır. Yatıranlar da değiştirme cihetine gidecektir’ dedi. Küçükoğlu’nun yaptığı açıklamada ING Bank’ın PKK ile mücadelede Türkiye’ye destek vermeyen Hollanda bankası olduğu belirtildi. TEMAD da banka yönetiminde emekli astsubayların da bulunması gerektiğini açıklayarak OYAKBank’ın ING’ye satışına karşı çıkmış ve ‘Mevduatlarımızı çekeriz’ uyarısında bulunrmuştu.

OYAKBank’ın satışına müdahil olmak istiyorlar

TEMAD Başkanı Galip Kaplan AİHM süreci nedeniyle askıya aldıkları OYAK Bank’tan mevduat çekme konusunu da eylem planına dönüştürmeyi düşündüklerini açıkladı. Kaplan, bu konuda karar vermek için dernek yönetim kurulunu toplantıya çağıracaklarını bildirdi. Karar çıkması halinde OYAK Bank’ta hesabı bulunan emekli astsubaylar, artık bankacılık işlemlerini bu bankayla yapmayacak. 95 bin emekli astsubayın yaklaşık 60 bini TEMAD’a üye ve 75 ilde örgütlenmiş durumdalar.

Kaplan, ayrıca satış sürecine müdahil olabilmek için dava açma yollarını aradıklarını ve bu konudaki müzakerelerinin sürdüğünü belirterek, ‘İzlenecek yolla ilgili farklı görüşler var. OYAK avukatları satış yetkisinin kanunla kendilerine verildiğini ve astsubayların sözsahibi olamayacağını söylüyor. Biz de aidatları ödeyen kesim olarak bize rağmen bankayı satamayacaklarını düşünüyoruz. Bu konuda nasıl bir tavır alacağız, onu da arkadaşlarımızla değerlendiriyoruz’ dedi.

Star gazetesi

 



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,076 µs