En Sıcak Konular

İkinci bomba olayı derinleşiyor!

18 Eylül 2007 11:44 tsi
İkinci bomba olayı derinleşiyor! İsviçre'den gelen bir minibüs içerisinde 500 kilopatlayıcı ele geçirilmesi ile ilgili sürpriz bilgiler. Araç hiç bir belge olmadan gümrükten nasıl geçti? Bombalı araçta MKE bağlantısı ne?

Şamil Tayyar/ Star

Bomba olayında sürpriz gelişme

Dünkü yazımızdaki ‘bomba fiyaskosu’ başlığı Gümrük Muhafaza Teşkilatı’nın yönetici kademesini bir hayli üzmüş. Gün boyu telefonlarımız susmadı Öyle bilgiler aktardılar ki, kafam iyice karıştı. Mevzua odaklandıkça ‘derin’ kokular almaya başladım.

Gümrükler’den sorumlu Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı’ya da ‘Konu derin mevzu ise gerçekleri açıkla, değilse göz boyayan bürokratlarını haşla’ diye sorduk ya... Mevzu giderek derinleşiyor.

Gümrük cenahından gelen ilginç bilgiler var. Önce patlayıcıdan başlayalım. Bunun 450 kilosu hammadde, 50 kilosu ise dinamitlerden oluşuyor ve her an patlayabilecek düzenekte. Ayrıca ‘çarpma’ ve ‘sürtünme’ neticesinde büyük bir patlamaya neden olabiliyor.

Patlamanın büyüklüğü mü? İşte büyüklüğü: 4 kilometre çapındaki geniş bir alanda tüm canlılara ve yapılara zarar verebiliyor.

Yurda nasıl giriş yaptığına gelince... ‘Alamancı’ muamelesi doğru. Ancak Gümrük teşkilatı, bu muamelenin, şoförün kendisini ‘turist’ olarak tanıtmasından kaynaklandığını belirtiyor. Peki, mal beyanı? Gümrük: ‘Getirilen patlayıcılar beyan edilmedi.’ Yani, ortada beyanname yok.

Bir başka soru: Patlayıcıları getiren firmanın Milli Savunma Bakanlığı’ndan yetki belgesi var mı? Kanun gereği, bu patlayıcıları sadece yetki belgesi olan firmalar yurda sokabiliyor. Gümrük: ‘Şu ana kadar ne firma ne bakanlık yetki belgesi ibraz etmedi.’ Yani, şimdilik kaydıyla o da yok.

Ayrıca, kanun gereği patlayıcı taşınırken İçişleri Bakanlığı’na durumun bildirilmesi gerekiyor ki, güzergah boyunca jandarma ve polis tarafından tedbir alınsın. Bildirim var mı? Gümrük: ‘İçişleri Bakanlığı’na yapılmış başvuru yok.’ Yani, bildirim de yok.

Bu kadar fazla patlayıcının minibüsle taşınması usulden midir? Gümrük: ‘Zaten en çok ona şaşırdık. Şimdiye kadar minibüsle böyle bir patlayıcı taşındığına tanık olmadık.’ Yani, minibüste bir gariplik var.

Minibüste veya patlayıcıların üzerinde alıcı MKE’nin herhangi bir amblemi veya ismi yazılı mı? Gümrük: ‘Hiçbir yerinde MKE adına rastlamadık.’ Yani, görünürde MKE de yok.

Yani, yani, yani... Peki neler oluyor?

MKE, bu patlayıcıları satın almak için ihale yaptığına göre, bunca eksiklik neden kaynaklanmış olabilir?

1. Patlayıcılar güvenli geçiş prosedürüne tabi. Bu prosedür haliyle biraz zahmetli. Bundan kaçmış olabilirler.

2. Beyan yapılmadığına göre, bu patlayıcıların gizli hedefleri olabilir.

3. Yurt içinde başka malla takas edilmek istenebilir.

4. Bilgisizlik, cehalet, basiretsizlik olabilir. Bu da en komik seçenek.

Son durum nedir? İşte burada sürpriz var. Tüm patlayıcılara el konulmuş vaziyette. Asıl sürpriz şu: Gümrük, 5607 sayılı Kaçıkçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3. maddesinin (a) fıkrasına göre, işlem yapmış.

Teknik anlamı, beyan harici ülkeye mal sokmak. Hepimizin anlayacağı dilden söylersek, kaçakçılık...

Yaptırımı, 1 yıldan 5 yıla kadar ağır hapis cezası. Bir patlayıcıları getiren firma var bir de ihaleyi kazanan firma. Konunun Sincan Savcılığı’na intikal ettirilmesi düşünülüyor. Savcılığa intikal eder ve savcı Gümrük Teşkilatı gibi aynı kanaate varırsa, kaçakçılık fiilinden dolayı iki firmanın yetkilileri hakkında hapis cezası istemiyle dava açılabilir.

Ya MKE? Kaçak patlayıcılarla ne işi olabilir?

MKE cephesinden açıklama gelirse, bu sütunlar onlara da açık. Derin yolculuk sürüyor...


Bu haber 284 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,383 µs