En Sıcak Konular

Dolar ve altın fiyatları düştü

12 Mart 2015 13:02 tsi
Dolar ve altın fiyatları vatandaşı şaşırtıyor Peki altın almalı mı satmalı mı İşte cevabı...

Dolar ve altın fiyatları bugün 12 Mart 2015 açılış rakamları Altın fiyatları düşüş eğiliminde. Gram altının fiyatı 96 liradan işlem görürken çeyrek altın fiyatı 160 lira sınırında Peki vatandaş altın almalı mı satmalı mı Çoğu alıcı altın fiyatında 1200 dolar seviyesi altını alım için fırsat olarak görüyor Peki bu doğru bir yaklaşım mı? Düşüşleri alış fırsatı olarak değerlendirmeli miyiz? İşte Kapalıçarşı'nın altın cevabı...

Altın ons fiyatı bugün 1147.64 doları gördü, Euro/dolar paritesinin 1.06'nın altına inerek 12 yılın dibine inmesi altının ons fiyatındaki düşüşü hızlandırdı Altın onsunda yaşanan kayıp ve dolardaki düşüş altın fiyatlarındaki aşağı yönlü eğilimi hızlandırırken altın yatırımcısı hayal kırıklığı yaşamaya başladı

KAPALIÇARŞI ALTIN FİYATLARI

İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 96,65 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 645,00 lira oldu.

İstanbul Kapalıçarşı'da alınıp satılan altın türlerinin, önceki kapanış ve bugün açılış fiyatları (TL) şöyle:
     ÇARŞAMBA          PERŞEMBE
         Alış        Satış                    Alış        Satış               
24 Ayar Külçe Altın(Gr.)        96,55    96,90    96,30    96,65
Cumhuriyet Ata Lira        632,00    647,00    631,00    645,00
22 Ayar Bilezik(Gr.)        87,86    94,43    87,63    94,18
Lira(Tam) Ziynet        609,00    630,00    607,00    628,00
Yarım Ziynet        304,00    317,00    303,00    316,00
Çeyrek Ziynet        152,00    160,00    151,00    159,00

DOLAR DÜŞÜNCE ALTIN DA DÜŞÜŞE GEÇTİ

Altının ons fiyatında yaşanan düşüşe bir de dolarda yaşanan düşüş eklendi; Kapalıçarşı altın fiyatlarında yüzde 2'ye yakın kayıp yaşadı.

KAPALIÇARŞI: MART AYI YILIN EN DURGUN AYI

Mart ayının yılın en durgun ayı olduğunu belirten Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Saraç, Mynet Finans'a yaptığı açıklamada "Rutin durgunluğun üzerine bir de dolardaki artışın getirdiği psikolojik etki de gelince büyük bir durgunluk oluyor" dedi.


DOLAR ALTINI NASIL ETKİLİYOR?

Saraç dolardaki artışın altın piyasasına doğrudan etkisini şöyle anlattı:"Altın fiyatı dünyada düşse bile bizde dolarla hesaplandığı için dolar/TL bazında fiyat yükseliyor. ONS bazında bakıyorsunuz 1200 dolardan 1150 dolara düşmüş, doların fiyatı 2,20'den 2,60'a çıkınca siz altın fiyatında bir düşüş görmüyorsunuz. Hatta TL bazında biraz yükselme bile görüyorsunuz. Eğer dolar aynı kalsaydı şimdi altının fiyatının 90 lira veya 90 liranın altında rakamlarda görecektik. Ama doların yükselmesiyle şu an 98 lira düzeyinden bahsediyoruz."

"SON 2 SENE ALTININ BAHAR DEVRİ"

Altın yatırımcısının mevcut şartların da etkisiyle alıcı görünümünden uzaklaştığını aktaran Saraç, "Altının son 2 seneye kadar çok güzel bir bahar devri vardı. 5-6 senelik bir maraton koştu altın fiyatı, güzel değerler yakaladı ama ondan sonra aşağı doğru süzülmeye başladı. Şu anda altın stabil halde duruyor yani. Cazibesini yitirmiş değil ama son 4-5 yıl önceki kadar cazip değil."

ÇEYREK ALTIN ALIM SATIMDAKİ BÜYÜK FARKIN SEBEBİ

Çeyrek altın alım satımında yatırımcının zaman zaman artan farklara katlanmasına ilişkin Saraç, şunları anlattı:

"Alış satış arasındaki işçilik farkı dediğimiz şey normalde 3-5 lira olur. Şu anda çeyrek altın 154'e alınıp 157'ye satılıyor buradaki kuyumcularda. Ama satın al-bozdur farkının çok olduğu zamanlar, bu makasın giderek açıldığı zamanlar, Darphane'nin rutin tarihlerde piyasaya süreceği ürünleri tehir etmesinden kaynaklanıyor.

"DARPHANE FAKTÖRÜ"

Diyelim ki Darphane ayın 4 cuma gününde de piyasaya birer ton çeyrek altın sürecek ama açıklama yapıp 'son iki cumayı tehir ettim, makinalarımda bakım var' diyebiliyor. O zaman her zaman piyasaya sunulan rutin altın stoku geri çekilince haliyle mal sıkıntısı yaşanıyor o da elinde çeyrek altın olan sarrafların o farkı biraz daha yüksek tutmasına sebep oluyor."

"KAPALIÇARŞI'DA YAPRAK KIMILDAMIYOR"

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise, "Kapalıçarşı'da yaprak kıpırdamıyor, bu fiyatlarla kıpırdaması da mümkün değil" ifadelerini kullandı.

"DOLAR ALTINI VURDU"

Dolardaki yükselişin altın satışını vurduğuna işaret eden Yıldırımtürk, "Dolardaki yükseliş satıcı tarafını zayıflattı. Alıcı zaten hiç yok. Öyle olunca yaprak kıpırdamıyor" diye konuştu.

"HER AY BİR ÇEYREK ALINABİLİR"

Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın almayı planlayan yatırımcıya, "Yatırımcı illa altın almak istiyorsa her ay bütçesine göre bir çeyrek altın, yarım altın veya Cumhuriyet altını tercih edilebilir. Devlet altını olduğu için Cumhuriyet altın ve yarım ile çeyreği belli bir güvence sağlıyor. Ama Dünya Metal Borsaları'ndan sertifikası olan 24 ayar gram altınlar da tercih edilebilir" önerisinde bulundu.

VATANDAŞ PİYASA OYUNCUSU OLDU

Kapalıçarşı esnaflarından Fatih Lebit de, kapalıçarşı'da işlerin durgun olduğunu, fiyatların yükselmesiyle ufak çapta satışların görüldüğünü aktardı.

Altın yatırımcısının fiyatlardaki sert hareketlenmeler nedeniyle önünü göremediği için çekimser kaldığını söyleyen Lebit, "Vatandaş aslında nereden alacağını nereden satacağını öğrenmiş durumda.

VATANDAŞIN ALIŞ SATIŞ FİYATLARI

155 liranın üzerinde olduğu zaman çeyrek altın hemen satım yönünde pozisyon alıyor, 140 liranın altına geldiği zaman da sattıklarını geri yerine koyuyor. Dolayısıyla vatandaş piyasa oyuncusu oldu diyebiliriz" değerlendirmesini yaptı. 

Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,433 µs