En Sıcak Konular

Erdoğan ve Erdem Başçı görüşmesinin detayları

12 Mart 2015 10:24 tsi
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Erdem Başçı görüşmesinin detayları

Türkiye'nin merakla beklediği kritik Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı görüşmesinin detayları ortaya çıktı.Başçı 130 sayfalık sunum yaptığı görüşmede faiz indirimi için istikrar ve güven adımlarının gerekliliğini dile getirerek önceki tutumundan taviz vermedi


Saray’da, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da katıldığı toplantıda Başçı, Erdoğan’a ekonomik gelişmelerle ilgili sunum yaptı. Faizlerin indirilmesinin TL’nin değer kaybetmesine sebep olacağına işaret eden Başçı, daha önceki duruşundan taviz vermedi. İstikrar ve güven artırıcı adımlar atılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Erdoğan’a yaptığı sunumda Cumhurbaşkanlığı başdanışmanları Yiğit Bulut ve Cemil Ertem de hazır bulundu. Başçı’nın grafiklerden oluşan 130 sayfalık sunumuna, dolar ve Euro’nun son iki yıldaki değişiminin yer aldığı kur gelişmeleriyle başlaması dikkat çekti. Erdoğan, Erdem Başçı’yı her eleştirdiğinde doların ateşi yükselmiş ve 6 Mart’ta 2,6461 TL’yle tarihi zirveye yükselmişti. Başçı’nın sunumunda yer alan grafikte 2013 Ocak ayında 1,80 TL civarında olan doların 2015 Mart ayında 2,65 seviyesine yaklaştığı görülüyor. Başçı, para politikasındaki gevşemenin Türk parasının değer kaybetmesine sebep olacağını, bu durumun da ithal malı fiyatlarındaki artışı tetikleyip enflasyonun yükselmesine sebep olacağını vurguladı. Başçı’nın para politikasındaki gevşeme ifadesinden kastettiği ise faiz indirimi. Başçı sunumunda piyasa faizlerini düşürmenin yolunu şu 4 maddeyle özetledi: “İstikrar ve güven artırıcı adımlar, mali disiplin (kamu borç yükünün hafifletilmesi), fiyat istikrarına odaklı bir para politikası duruşu. Bu yolla enflasyon beklentileri ve enflasyon risk primi düşeceğinden piyasa faizleri kademeli olarak düşebilir.”

Başçı’nın sunumunda yer alan bir grafikte özel sektör yatırımlarının gayri safi yurtiçi hasıla içindeki payının 2012’den bu yana nasıl düştüğünü de gözler önüne serdi. Başçı, güven ve istikrarın yatırımları olumlu etkilediğini, belirsizliklerin ise olumsuz etkilediğini vurguladı. Erdoğan, konuşmalarında Merkez Bankası’nın faiz politikasını eleştirirken başka ülkelerde faiz oranlarının Türkiye’ye göre çok düşük olduğunu savunmuştu. Başçı sunumunda Türkiye gibi yüksek cari açık veren ülkelerdeki enflasyon ve faiz oranlarını tek tek sıraladı. Buna göre Türkiye’de faiz yüzde 7,5 iken Brezilya’da yüzde 12,25, Hindistan’da yüzde 7,75 ve Endonezya’da yüzde 7,5. Başçı’nın sunumunda yükselen işsizlik rakamlarından ödenmeyen kredi borçlarına kadar çeşitli istatistikler de yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada görüşmede, küresel piyasalardaki gelişmelerin etkilerinin değerlendirildiği ifade edildi.Açıklamada, “Türkiye’de ekonominin temellerinin son derece sağlam olduğuna işaret edilen görüşmede, güçlü ve dengeli büyüme hedefleri doğrultusunda uygulanmakta olan politikalar, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın faiz ve üretime yönelik hassasiyetleri üzerinde durulmuştur.” denildi.

HÜKÜMETTEN BAŞÇI'YA DESTEK

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında önceki gün yapılan ekonomi değerlendirme toplantısında Merkez Bankası’nın bağımsızlığına vurgu yapıldı ve uygulamalarına destek verildi. Toplantı sonunda yapılan açıklamada, “Merkez Bankamız, yasasında belirlenen çerçevede araç bağımsızlığına sahiptir. Merkez Bankamız 2002 yılından beri, başta 2009 yılındaki küresel kriz olmak üzere, birçok kez bu tip uluslararası dalgalanmalara karşı aldığı tedbirlerle başarılı sınavlar vermiş ve kapasitesini uluslararası piyasalarda kanıtlamıştır. Bugün de Merkez Bankamız para politikaları hedefi doğrultusunda gereken zamanda gereken tedbirleri almaktadır.” denildi.



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,316 µs