En Sıcak Konular

Gül'den dünyaya 60 günde 5 mesaj

18 Eylül 2007 10:05 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ilkini yarın Kıbrıs'ta yapacağı beş önemli platformda yapacağı konuşmayla Türkiye'nin iç ve dış politikası konusunda dünyaya önemli mesajlar verecek.

Gül, 18 Eylül-17 Kasım tarihleri arasında yapacağı konuşmalarla Türkiye'nin ve kendisinin demokratikleşme ve anayasa tartışmaları, AB, Kıbrıs, Irak ve Ortadoğu konularındaki görüşlerini açıklayacak. Gül'ün yakın çalışma ekibini oluşturan Özel Kalem Müdürü Zergün Korutürk ve Dış İşleri Başdanışmanı Gürcan Türkoğlu, 60 gün içinde yapılacak beş önemli konuşmanın hazırlığı için Dışişleri Bakanlığı ile yoğun bir hazırlık içine girdi.

KKTC'ye sözünüzü yerine getirin

Gül, bugün ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştireceği KKTC'den dünyaya Türkiye'nin, Kıbrıs Türklerinin yanında olmaya devam edeceği mesajını verecek. KKTC Meclisi'nde yarın yapacağı konuşmada Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözümünden yana olduğunu, çözümsüzlüğün tek sorumlusunun Rum tarafı olduğunu vurgulaması beklenen Gül, başta AB olmak üzere uluslarası topluma da KKTC halkına 2004'te verdikleri ve bugüne kadar tutmadıkları sözleri yerine getirmeleri çağrısında bulunacak.

Demokratikleşme ve anayasa

Gül, TBMM'nin 1 Ekim'deki açılış oturumunda yapacağı konuşmada da Türkiye'nin iç sorunlarına değinerek "demokratikleşme" ve "özgürlük" mesajları verecek. Gül'ün hazırlıkları süren yeni Anayasa tartışmaları konusundaki görüşlerini de bu konuşmasında ilk kez açıklaması bekleniyor.

Dış politika konularına da değinmesi beklenen Gül, Irak'taki durum, ABD ile ilişkiler ve AB konularına bakışını ortaya koymaya hazırlanıyor.

Avrupa'ya Çankaya sözü

Gül, 2-3 Ekim tarihlerinde de 10 yıl boyunca üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ni (AKPM) ziyaret edecek. Gül, "insan hakları okulu" olarak değerlendirdiği AKPM'de Türkiye'nin son yıllarda insan hak ve özgürlüklerini genişletme alanında attığı adımları anlatacak ve AB üyelik sürecini sürdürme ve reformlara devam kararlılığını Avrupa'ya duyuracak.

Irak ve PKK

İstanbul'da 31 Ekim'de yapılacak Genişletilmiş Irak'ın Komşuları Dışişleri Bakanları toplantısının açış konuşmasını da yapacak olan Gül, Türkiye'nin Irak'taki gelişmelere bakışını anlatacak. Gül'ün bu çerçevede Kuzey Irak'taki PKK varlığından duyulan rahatsızlığı ve Kerkük'ün statüsü konusundaki görüşlerini dile getirmesi bekleniyor.

İslam dünyasına reform çağrısı

Gül, beşinci önemli konuşmasını da 17 Kasım'da başkanlığını yapacağı İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi toplantısında gerçekleştirecek. Tahran'daki İKÖ toplantısında 2003'te yaptığı ve tüm dünyada geniş yankı uyandıran reform çağrısının benzerini yapacak olan Gül, İslam ülkelerine eğitim, insan hakları, demokratikleşme ve kadın-erkek eşitliği alanında adım atmaları telkininde bulunacak.



Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,981 µs