En Sıcak Konular

Hanedan çatırdıyor

18 Eylül 2007 09:43 tsi
Hanedan çatırdıyor   
Yunanistan seçimlerinde Yorgo Papandreu’nun ikinci kez Yeni Demokrasili Kostas Karamanlis karşısında hezimete uğraması babasının kurduğu Pasok partisinde lider arayışını tetikledi.

Eski Kültür Bakanı Evangelos Venizelos aday olduğunu açıklarken, başka adayların da çıkması bekleniyor. Seçimleri hafif sıyrıklarla atlatan Karamanlis ise reformlarla yoluna devam edecek.

SEREZ’li Karamanlisler hanedanlığı ile birlikte Yunanistan’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra siyaset hayatına damgasını vuran Papandreular hanedanlığı çatırdıyor. Pazar günkü seçimlerin mağlubu Yorgo Papandreu, babası Andreas’ın 1975 yılında kurduğu Pasok Partisi’nin liderliğinden uzaklaştırılmma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 

Papandreu seçim sonuçlarının kesinlik kazandığı dün sabahın ilk saatlerinde "partinin güvenoyuna başvuracağını" açıkladı. Pasok’taki muhalefetin başını çeken eski Kültür Bakanı Evangelos Venizelos "yarışta ben de varım" dedi. Yunanistan’ın eski AB Komisyonu üyesi Ana Dimandopulu’nun da liderlik yarışına aday olabileceği belirtildi. 2004 seçimleri öncesi Yeni Demokrasi Partisi’nden (ND) Karamanlis’e yenileceğini anlayan eski başbakan Kostas Simitis sonucu değiştirebileceği umuduyla o dönem dışişleri bakanı olan ve son derece popüler Papandreu’ya Pasok liderliği yolunu açmıştı. Papandreu’u 2004’deki ilk seçim yenilgisine tahammül eden Pasok tabanında ikinci yenilgiden sonra bardak taştı. Papandreu, Pasok’da 1981 yılından bu yana en düşük oyunu aldığı lider olarak tarihe geçti. Pasok hem sola hem de aşırı milliyetçi LAOS partisine yüzde 2.5 oranında oy kaptırdı.

KOSTAS NASIL KAZANDI

Karamanlis, üçbuçuk yıllık iktidarın getirdiği yıpranma ve seçim öncesi dönemdeki "yangınlar fiyaskosu" yüzünden yüzde 3.5 oranında oy kaybetmesine rağmen seçimleri kazanması ve iktidarını koruması büyük başarı. Yangınzedelere keseni ağzını açması ve rakibi Papandreu’nun "başbakan olarak" seçmeni ikna edememesi Karamanlis’e zor da olsa galibiyeti getirdi. Ancak, 300 üyeli Yunan parlamentosunda 152 sandalye gibi hassas bir çoğunluğa sahip Karamanlis’in karşısında artık çok daha güçlü bir muhalefet var.
 
hürriyet



Bu haber 348 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,779 µs