En Sıcak Konular

Söz sırası MHP'de!

18 Eylül 2007 09:42 tsi
Söz sırası MHP'de! Türkiye cehalete prim verilen, cehaletin kolaylıkla faşizme dönüşebildiği bir ülke. Kuvvetli bir emniyet supabı olsaydı onun sızmasına izin verir miydi hiç? Türüt denen toplumsal utanç nasıl bir tehlike olduğunu daha yıllar önce göstermişti zaten. MHPR

Akşam'dan Oray Eğin'in yazısı:

Türüt meselesinde söz sırası MHP’nin   
Batı kimileri için büyük düşünce akımlarının doğduğu yer, kimileri içinse kıyafet markaları anlamına geliyor. Batı’nın cezbedici taraflarından biri renkli bir yaşam tarzıysa eğer, bunun sebebi yıllar yılı verilmiş mücadeleler, çekilmiş acılar, alınan dersler. Ve yüklü bir tarihin dayandığı kitaplar, akımlar, ideolojiler.

Batı’da yaşamın devamlılığı, huzurun sürmesi, toplumsal uyumun bozulmaması için kimi görünmez supaplar vardır. Bunlar kriz anlarında devreye girer ve tehlikenin büyümesini önler.

Diyelim ki Jean-Marie Le Pen diye bir adam Fransız Milli Takımı’nın yeteri kadar “Fransız” olmadığını söyledi; Afrika kökenli oyuncuları işaret ederek. Fransız toplumu burada bir tehlike olduğunu sezer, Le Pen büyük bir kınamayla karşılaşır. Yüzde 17 gibi tehlikeli boyutlara varan oylar alsa da bir şekilde sistem onu dışına atmayı becerir, marjinalleştirir. Demokratik düzenin devamlılığı için bu gibi unsurların yana itilmesi şarttır.

Avrupa böyle yapılması gerektiğini acı tecrübeler sonrasında öğrendi. Savaşlar çıktı, insanlar öldü, devler çöktü.

Bizimki gibi çocuk bir toplum kendi tecrübelerine bakamayacağına göre, başkalarının acılarından ders almayı bilmeli. Ancak ne yazık ki bizde emniyet supapları yerli yerine oturmuş değil.

Dün, Sabah’ın Okur Temsilcisi köşesinde Yavuz Baydar’a iletilen bir mektup spor yazarı Ahmet Çakar’ın bir yazısını hatırlatıyordu. Çakar, Alman teknik direktör Feldkamp için “gestapo” yazmış. Cehaletle yerleşilen, hak edilmeden edinilen, yeterli donanım test edilmeden kazanılan bu kamusal alandan biri bu kelimeyi kullanabiliyor. Büyük ihtimalle çağrışımını, nereye varabileceğini, tehlikesini de bilmiyor - yetmiyor ki birikimi bunu test etmeye işte.

Merak ediyorum, bu büyük ayıp sadece Okur Temsilcisi’nin kınamasıyla mı kalacak, yoksa Sabah’ın yöneticileri daha ciddi bir tedbir alacaklar mı?

Toplumsal supapların faşizm tehlikesine karşı kuvvetle devreye sokulduğu kültürlerde Ahmet Çakar gibilerinin yaptıkları yanlarına kâr kalmaz, kalmamalı da. Faşizm ortak mücadele edilesi bir düşmandır...

Halbuki tam da Çakar gibiler toplumda marjinal unsur olarak bırakılması gerekirken, Türkiye o kadar tuhaf bir yapılaşmaya girdi ki, Çakar’a ve zihniyetine karşı olanlar dışlandı, marjinalleşti. Düşünün, 22 Temmuz’da pek çok seçmen sadece AKP korkusundan dolayı aşırı-milliyetçi MHP’ye oy verdi. Kimileri iki partiyi de aynı zannedip solcuları CHP’ye, sağcıları MHP’ye oy vermeye yönlendirdi. Belki de bir Weimar Cumhuriyeti tehlikesinin kıyısından döndük.

Hal böyleyken, İsmail Türüt gibi birinin gayet pişkin katillere ağıt bestelemesi, tıpkı geçmişteki başka ayıpları gibi “marjinal” tepkilerle karşılaşacak. Dün, hemen hemen bütün gazetelerde Türüt’ün aleyhinde yazılar vardı. Ama onu dinleyenler, o klipleri hazırlayanlar, onun destekçileri gazete okuyor mu sanıyorsunuz, okuyabiliyor mu? Satışlar ortada. Çoğunluk onlar artık.

İsmail Türüt bu kesimler için hâlâ bir kahraman. Hatta bu klibin, şarkısının yayılması onun için “Reklamın iyisi kötüsü olmaz” mantığıyla işleyecek, haberi olmayanlardan da sempatizan kazanmasına neden olacak büyük ihtimalle.

Türkiye cehalete prim verilen, cehaletin kolaylıkla faşizme dönüşebildiği bir ülke. Kuvvetli bir emniyet supabı olsaydı onun sızmasına izin verir miydi hiç?

Türüt denen toplumsal utanç nasıl bir tehlike olduğunu daha yıllar önce göstermişti zaten. O zamanlar “Etiler’de yumuşaklar” diye bir başka ırkçı yorum yaptığında bunu sadece Televole malzemesi yapıp gülmüştük. Oysa bu da bir azınlık grubuna karşı sarf edilmiş düşmanca bir sözdü. Bugünün de habercisiydi. Türüt verdiği röportajlarda o zaman MHP’liliğini açıkça ifşa etmiş, adeta yaptıklarını sırtına MHP’yi yaslayan bir adam gibi konuşmuştu.

Dün, Milliyet birinci sayfasında bu Türüt’ün bozkurt selamı veren bir fotoğrafını kullanmış. Şimdi beklenen, MHP’nin bu adama nasıl tepki vereceği. Zira parti kendisini ondan soyutlayamaz.

Suskun kalırsa böyle sempatizanları olan bir parti olarak zaten düşünüleni doğrular, eğer dışlarsa, haddini bildirirse, sırtını kendilerine dayayarak böyle elini kolunu sallayarak gezemeyeceğini, her şeyin bir bedeli olduğunu ve Türüt’ün terbiyesizliklerinin, ayıplarının, yarattığı toplumsal tehlikenin yanına kâr kalmayacağını en sert bir şekilde söylerse kendinden beklenmeyeni ama olması gerekeni yapar. 



Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,299 µs