En Sıcak Konular

ÖSYM'den YGS kararı!

11 Mart 2015 11:52 tsi
ÖSYM YGS ile ilgili olarak son dakika bir karar verdi. ÖSYM YGS sorularının sadece yüzde 20'sini açıklayacak.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2015 YGS sorularının yüzde 20'sini açıklayacak.

Ayrıntılar geliyor...

DANIŞTAY NE KARAR VERMİŞTİ?

YGS GİRİŞ YERLERİ ÖSYM AİS'TE

Danıştay'ın kararından kısa bir süre önce ise ÖSYM YGS sınav giriş yerlerini açıkladı. ÖSYM'nin açıklamasıyla 15 Mart'taki YGS için resmen geri sayım başladı.

Peki YGS'ye 10 gün kala ÖSYM sınav sorularının açıklanması konusunda ne karar verecek? Bu sorunun yanıtını Habertürk gazetesi yazarı Pervin Kaplan bugünkü köşesinden analiz etti.

"ÖSYM soruların yüzde 20'sini değil de tümünü açıklayacak mı?" diye soran Kaplan, şunları yazdı:

"...

ÖSYM, Temmuz 2013'te yaptığı sınavların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamına çıkarılmasının ardından soruları açıklamama gerekçesi olarak kanunları gösteriyor. 6114 sayılı ÖSYM Kanunu'na göre soru ve yanıtları açıklama ya da açıklamama kararını yönetim kurulunun verebileceğini söylüyor.
Ayrıca ürettiği soruların da Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında kendisine ait olduğunu, tel itli ya da bedelsiz basıp basmamaya da yine ÖSYM Yönetim Kurulu'nun karar vereceğini savunuyor.
İşte bu gerekçelerle de geçen yıldan itibaren basın yayın kurumlarına parayla verdiği soruların ve yanıtlarının yalnızca yüzde 20'sini yayımlamaya başladı. Gerekçesi de "Soru havuzu oluşturuyorum" oldu.

Geçtiğimiz aralık ayında Anayasa Mahkemesi'nin sınavların Bilgi Edinme Kanunu kapsamı dışında tutulmasına ilişkin verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından ÖSYM bir başka karar daha aldı.
İsteyen adayların sınavdan sonra 3 gün içinde dilekçe yazıp hesabına para yatırdığı takdirde kendi soru kitapçığını görebileceğini açıkladı.

ÖSYM bir anlamda işi ticarete döktü ve her soru ve kitapçık için de rayiç bedel belirledi:

- Eğer soru kitapçığınızı görmek ve cevap kâğıdınızı incelemek istiyorsanız 50 TL'yi önce ÖSYM'nin hesabına yatıracaksınız, sonra kitapçığınıza bakabileceksiniz. 2 milyon adayın sınava girdiği düşünüldüğünde ÖSYM'nin bundan kazancı 100 milyon TL olacak.
- Sorulara itirazınız varsa her soru için ayrı dilekçe yazacak ve yine ÖSYM'nin hesabına her soru için 20 TL yatıracaksınız. 2 milyon adayın her biri bir soruya itiraz etse toplam 40 milyon TL ÖSYM'nin kasasına girecek.

Ayrıca YGS'ye girmenin 50 TL, 5 oturumlu LYS'lerin her bir oturumunun 30'ar TL, sınav sonuç belgesi ile fotoğraf güncellemenin 10'ar TL, şifre edinme ile yerleştirme incelemelerinin de 5'er TL olduğu düşünüldüğünde sınavların ÖSYM'yi nasıl zenginleştirdiği de görülür.
Tüm soru ve kitapçıkları "bedel karşılığı" gösteren, her işleme para talep eden ÖSYM, yargının kararlarına rağmen bu kazancı kolay bırakmayacaktır.

Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,296 µs