En Sıcak Konular

Göreve dönen sadece Fidan değil

11 Mart 2015 09:37 tsi
Hakan Fidan'ın aday adaylığı ve sonrasında MİT Müsteşarlığı görevine dönmesi kurumdaki tek örnek değil. MİT'in tarihinde müsteşarlık görevinden önce bakanlık yapan isimler de var.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, milletvekili aday adaylığından vazgeçerek yeniden görevine dönmesinin önünde anayasal ve yasal herhangi bir engel bulunmuyor. YSK kararları da, milletvekilliğine adaylık için istifa eden asker ve yargı mensubu dışındaki kamu personelinin görevlerine dönüşüne vize veriyor.

Aday adaylığını geri çekerek MİT Müsteşarlığı'na yeniden başlayan Fidan, teşkilattaki tek örnek değil. MİT'in tarihinde müsteşarlık görevinden önce bakanlık yapan veya milletvekilliği ile birlikte MİT Müsteşarlığı görevini yürüten isimler de var. İşte o örnekler:

HEM VEKİL HEM BAŞKAN

MİT'in ilk müsteşarı olan Şükrü Ali Ögel, 1926-1941 yılları arasında bu görevi yürüttü. O dönemdeki ismi "Milli Emniyet Hizmetleri Riyaseti" olan teşkilatın kuruluş çalışmalarında da görev alan Ögel, müsteşarlık koltuğunda otururken milletvekili seçilerek parlamentoya da girdi ve MİT Müsteşarlığı ile milletvekilliğini dört yıl süreyle birlikte yürüttü. Tek parti iktidarının hüküm sürdüğü 1937 yılında milletvekili seçilen seçilen Ögel, üç dönem üst üste TBMM’de görev yaptı. Ögel 1941 yılına kadar vekilliğin yanında teşkilat başkanlığını da yaptı.

BAKANLIKTAN TEŞKİLATA

MİT Müsteşarları'ndan Hüseyin Avni Göktürk ise 1957 yılında teşkilatın başına geldi. Göktürk, bu görevinden önce milletvekilliği ve bakanlık yaptı. 1954-57 yılları arasında Demokrat Parti Milletvekili seçilerek Parlamento'ya giren Göktürk, Adalet ve İçişleri Bakanlığı görevlerini üstlendi. Milletvekilliğinin ardından 1957 yılında MİT Müsteşarlığı görevine getirilen Göktürk 1959 yılına kadar bu görevde kaldı.

Akşam






Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,816 µs