En Sıcak Konular

Ulusal Muhafızları da Türkiye eğitecek

11 Mart 2015 09:03 tsi
Ulusal Muhafızları da Türkiye eğitecek Türkiye’den Malta’ya ilk resmi ziyareti gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uçakta gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’nin halen eğit-donat yardımı yaptığı Peşmergeler’e sahada da danışmanlık desteği verdiğini söyledi. Çavuşoğlu, Bağdat’ın talebi üzerine Musul’da sünni Araplar’dan oluşacak yeni birliklere de eğitim vereceklerini belirtti.
 
Türkiye’nin Musul politikasını açıklayan Çavuşoğlu, Peşmerge’nin ardından Türkiye’nin Musul için de yakında kurulacak olan Ulusal Muhafızları eğiteceğini ifade etti. Türkiye’den Malta’ya tarihteki ilk Dışişleri Bakanı ziyaretini gerçekleştiren Çavuşoğlu, uçakta agazetecilere Musul gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mezhep savaşını engellemeliyiz

Koalisyon ülkeleri arasında, Musul’u DEAŞ’tan kurtarmak için başlatılan operasyonu ve Türkiye’nin katkısını değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, “Bizim Musul’a en büyük katkımız, Sünni-Şii çatışmasını önleyebilmek olur. DEAŞ’la etkili mücadele yapmak istiyorsak o bölgedeki Sünnileri kazanmamız gerekir, onların desteğini almak lazım. Bölge yeni bir Şii-Sünni çatışmasını kaldıramaz” dedi.

Talep Bağdat’tan geldi

Bağdat Yönetimi’nin, Musul’un DEAŞ’tan kurtarılması için yeniden oluşturacağı Ulusal Muhafızların eğitilip donatılması için de Türkiye’den yardım talep ettiğini anlatan Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Talep geldi biz de ‘evet’ dedik. Hazırlıklarını da yapıyoruz. Bizim Musul’un geri alınmasında askeri, stratejik, bilgi paylaşımı, lojistik ve orada toplumun tüm sekmenlerinin tekrar kazanılması gibi çok önemli katkılarımız olabilir”

Sahada Türk komutanlar var

Çavuşoğlu, Musul’un bazı bölgelerini DEAŞ’tan temizleyen Peşmergeler’in bir kısmının Türkiye tarafından eğitilip donatıldığına vurgu yaptı. Musul’u DEAŞ’tan almak için eğitim ve lojistik desteğin yanı sıra danışmanlık desteğinin de verildiğine işaret eden Çavuşoğlu, “Eğitim veren komutanlar aynı zamanda arazide de danışmanlık yapıyor” diye konuştu.

Kara operasyonu şart

 DEAŞ gibi örgütlerin kara operasyonu olmadan temizlenemeyeceğini ifade eden Çavuşoğlu, “Bunu koalisyon olarak yapacağız. Oradaki güçleri oluşturup destek vereceğiz. Başka türlü mümkün değil... Tüm unsurlarda anlaşırsak her şey olabilir” dedi.

Nota değil jest, hatayı düzelttik

Bakan Çavuşoğlu, Ege’de bazı noktalarda notanın kaldırıldığı iddiasına da açıklık getirdi. O notanın içlerinde olmaması gereken bir alan olduğunu, onun çıkarıldığını belirten Çavuşoğlu, “Sehven hatalı olduğunu söyledik. Hata olabilir. Liste yaparken gözden kaçabilir. Hatalı bir şey varsa düzelteceksiniz. Kimseye jest değil. Sehven yapılan hatayı dürüstçe düzelttik” diye konuştu.

Paralel’i ilk Fidan deşifre etti

 MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın millitvekilliği aday adaylığından vazgeçme kararı ve sonrasında gelen eleştirileri de değerlendiren Çavuşoğlu “Paralellerin rahatsızlığını anlıyoruz. Çünkü onların foyasını ilk Fidan ortaya çıkardı. Başbakanlıktaki böcekleri de onun ekibi buldu. Bu konuda mücadeleden taviz vermediği için onların rahatsızlığını anlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Malta Dışişleri Bakanı George Vella ile düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin Avrupa’nın ortak değerleri için zenginlik olduğunu söyledi. Türkiye’nin üye olmamasına rağmen AB’ye önemli katkılar verdiğini hatırlattı.

Star
 



Bu haber 926 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,167 µs