En Sıcak Konular

İşte o kararın perde arkası

10 Mart 2015 08:16 tsi
İşte o kararın perde arkası Erdoğan ile Davutoğlu’nun Fidan’ın adaylığını yeniden görüştüğü, MİT Müsteşarlığı için daha uygun bir isim belirlenemediği için adaylığının geri çekilmesi kararını verdiği öğrenildi

"Gördüğü lüzum üzerine" adaylıktan çekildiğini açıklayan Fidan'ın Bakanlar Kurulu'nun ardından Davutoğlu tarafından MİT Müsteşarı olarak yeniden görevlendirildiği açıklandı.

MİT Müsteşarlığı'ndan istifa eden ve Ak Parti'den milletvekili aday adayı olan Hakan Fidan, milletvekili adaylığını dün sürpriz biçimde geri çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onaylamamasına rağmen milletvekili aday adayı olan, Erdoğan'ın sitemlerine karşı Ak Parti'den temayül yoklamasına girerek Ankara'da en yüksek oyu alan Fidan, dün dilekçesini bizzat Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sundu.

Davutoğlu'nun da Bakanlar Kurulu öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğü, Erdoğan'ın uygun bulması üzerine de dilekçenin işleme konulduğu öğrenildi. Milliyet'in edindiği bilgiye göre Fidan'ın adaylığını geri çekmesine ilişkin süreç, geçen hafta hız kazandı.Fidan'ın geri çekme kararını vermeden önce Erdoğan'la gizli bir görüşme yaptığı bildirildi.

Medine'de görüştüler

Erdoğan ile Fidan'ın Medine'de de bir araya geldiği iddia edilmişti. Bu görüşmelerden sonra Erdoğan ile Davutoğlu'nun da Fidan'ın adaylığını yeniden görüştüğü, MİT Müsteşarlığı için daha uygun bir isim de belirlenememiş olduğundan adaylığın geri çekilmesinin uygun olacağı görüşüne varıldığı bildirildi.

Erdoğan, Davutoğlu ve Fidan'ın görüş birliğine varmasının ardından dün adaylığı geri çekme süreci işletildi.

Fidan, bunun üzerine, dün adaylıktan çekildi. Davutoğlu, Fidan'a, "Adaylık kararı da, geri çekilme kararı da sizindir" mesajı verdi ve kararının hayırlı olmasını diledi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Davutoğlu, Fidan'ın durumunu yeniden görüştü.

Resmen geri çekildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de kararı değerlendiren Başbakan Davutoğlu, "Talebi uygun bularak" işleme koydurdu ve Fidan'ın adaylığı resmen dün itibariyle geri çekildi. "Gördüğü lüzum üzerine" adaylıktan çekildiğini ve "tevdi edilecek her görevi hakkıya yerine getireceğini" açıklayan Fidan'ın MİT Müsteşarlığı'na yeniden atanacağı ya da Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olacağı konuşuldu.

Ancak Bakanlar Kurulu'nun ardından Fidan'ın, jet hızıyla Başbakan Davutoğlu tarafından MİT Müsteşarı olarak yeniden görevlendirildiği açıklandı. Fidan'ın kısa sürede işbaşı yapması bekleniyor. Son olarak 10 Şubat'ta Çözüm Süreci toplantısına girerek görevine veda eden Fidan'ın, yarın yapılacak Çözüm Süreci toplantısına Müsteşar sıfatıyla yeniden katılabileceği belirtildi. Muhalefet ise Fidan'ın yeniden atanmasına itiraz etti. Fidan, bu gelişmelerden sonra, 7 Şubat'ta istifa ettiği, 10 Şubat'ta ayrılmış sayıldığı MİT Müsteşarlığı görevine 26 gün sonra dönmüş oldu.

Nasıl geri döndü?

Fidan'ın adaylığını geri çekmesinin ardından yeniden nasıl MİT Müsteşarlığı'na getirilmesi tartışma konusu oldu. Milletvekili Seçimi Kanunu ile YSK kararlarına göre, aday adayı olmak için seçim takviminde öngörülen sürede görevinden istifa eden kamu görevlilerinin görevlerine dönmek için yeniden idareye başvurmaları gerekiyor. İstifa edenler, bu başvuruyu aday listesine giremediğinde ya da aday olup da seçilemediğinde seçim sonuçları açıklandıktan sonra yapabiliyor. Bu durumda, başvuru üzerine yeniden atama işlemi yapılıyor. Ancak Fidan, henüz aday listeleri oluşturulmadan adaylığını geri çektiğinden farklı bir mevzuata tabi tutuldu. Henüz listeler oluşmadığından, Fidan'ın istifadan hemen sonra geri dönme başvurusu yaptığı kabul edildi ve aleyhte hüküm olmadığından yeniden görevlendirmesi yapıldı. Kadrosunun boş bırakılması nedeniyle de göreve geri dönmesinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Buna karşılık muhalefet atamanın usule uygun olmadığını savundu. Ancak bu yöntem izlenmese de kararnameyle Fidan'ın atanması mümkün olabilecekti. Fidan'ın parti üyeliğinin olmaması, adaylıktan da erken vazgeçmesi ise hükümetin tezine göre atama için yeterli. Kamu görevlilerinin görevlerinden istifaları halinde, kadroları boşsa, aynı göreve dönme olanakları da bulunuyor. Başbakanlık bürokratlarının, Fidan ve çalışma ekibinin de mevzuatı incelediği ve atamaya engel hal olmadığı görüşüne vardıkları belirtildi.

5 yıl tartışması

MİT Kanunu'ndaki MİT mensuplarının istifa ettikten sonra 5 yıl geçmeden göreve dönemeyecekleri hükmü de tartışma konusu oldu. Ancak uzmanlar, müsteşarın kararnameyle atandığını, bu hükmün devlet memurluğuna olağan prosedürle başlayan MİT görevlilerine yönelik olduğunu savundu.

Milliyet



Bu haber 817 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,798 µs