En Sıcak Konular

DTP: "Kapatılmamız sorunu yok etmez"

17 Eylül 2007 22:45 tsi
DTP: Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanvekili Selma Irmak, parti olarak kapatılma kaygısı yaşadıklarını savunarak, DTP'nin kapatılmasının mevcut sorunları ortadan kaldırmayacağını söyledi.

DTP Genel Başkanvekili Selma Irmak, Grup Başkanvekilleri Selahattin Demirtaş ve Fatma Kurtulan'la birlikte bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Selma Irmak, Türkiye'nin son genel seçimlerle birlikte yeni bir sürece girdiğini belirtirken, yeni sürecin yeni bir anayasayla toplumun ihtiyaçlarına cevap vermesi gerektiğini kaydetti.

AK Parti Anayasası olarak kamuoyuna yansıyan anayasa taslağının partilerince inceleneceğini söyleyen Irmak, "Toplumu AK Parti taslağına mahkum etmemek için çalışmalar yapacağız. Konuyla ilgili barolar, insan hakları dernekleri ve sendikalarla yürüttüğümüz çalışmalar devam etmektedir" dedi.

Seçimlerden sonra oluşan iyimser havanın ortadan kalktığını öne süren DTP Grup Başkanvekili Irmak, son günlerdeki kampanyalarla partilerine mensup milletvekillerinin ve belediye başkanlarının yıpratıldığını ileri sürdü. Partilerinin şiddetin karşısında olduğunu öne süren Irmak, DTP'nin barış sürecini istediğini ve sürece katkıda bulunmak için gereken gayretleri göstereceğini dile getirdi. Geçmişten ders almak adına hatalarla yüzleşilmesi gerektiğini belirten Irmak, "Türkiye, tüm demokrasi sorunlarını aşma iradesine ve imkanına her zamankinden daha fazla sahiptir. DTP, bu konuda anahtar rol olma ve misyonunun gereğini yapmaya hazırdır" diye konuştu.

DTP'nin TBMM'de bulunmasını bir şans olarak değerlendiren Irmak, "Bu şansı, Türkiye'nin aydınlık geleceği için kullanmak gerek. Adli, idari ve toplumsal baskı kampanyasına son verilmelidir" şeklinde konuştu.

"PARTİLERİN KAPATILMASI SORUNLARI ORTADAN KALDIRMAZ"

Açıklamasının ardından, bir gazetecinin, DTP'ye yönelik soruşturmaların kapatma davasına dönüşüp dönüşmeyeceğine ilişkin sorusu üzerine Irmak, siyasi partilerin daha önce de kapatıldığını hatırlatarak, Türkiye'de adli süreçler öncesinde siyasal anlamda linç girişimlerine, kampanyalar oluşturulmasına ve köşeye sıkıştırmalara tanık olduklarını iddia etti.

Parti olarak kapatılma kaygısı yaşadıklarını dile getiren Irmak, "Karar adli organların karar vereceği bir konudur. Kanımca, özgür düşünebilme ve düşünceleri özgürce ifade edebilme imkanı gelişmedikçe, farklı söylemlerin önüne engel konuldukça Türkiye'nin bir yere gelemeyecektir" dedi. Irmak, partilerin kapatılacağını, ancak sorunun ortada kalacağını ifade etti.

Bir gazetecinin, "DTP, PKK ve bölgeye ilişkin söylemlerinizde geri adım atacak mısınız, gayretleriniz olacak mı?" sorusuna Irmak, "Bizim sorunlara yönelik gayretlerimiz, ortaya çıkan son durumla başlamadı. Gayretler, söylemlerin değiştirilmesi, farklılaştırılması değildir, sorunun mevcut biçimde çözülemeyeceğini göstermektir. Adli soruşturmalarla, dava açmaklarla, parti kapatmalarla, meclis çatısından atmakla sorunun çözülemeyeceğine işaret etmektir" karşılığını verdi.

Ankara'da önceki gün ele geçirilen bomba yüklü minibüs hakkında görüşlerinin sorulması üzerine Irmak, şiddetin çözüm olmadığını belirterek, daha önceki patlamalar, infazların Türkiye'yi geriye götürdüğüne işaret etti. Irmak, kendilerinin ele geçirilen bombalara ilişkin kaygılarının olduğunu, birilerinin kafa karıştırmak istediğini ileri sürdü.

Gazetecilerin, Van'da ölü olarak ele geçirilen örgüt üyesi hakkında bilgi edinme isteği üzerine Irmak, kişinin yakalanma olanağı varken yakın mesafede öldürüldüğünü iddia etti. Örgüt üyesinin, yaşadığı köyün askerlerce sürekli abluka altında tutulduğunu savunan Irmak, köylülerin sürekli tehdide maruz kaldığını öne sürdü. Selma Irmak, Cumhurbaşkanı Gül'ün bölgeye gitmesi, halkla kucaklaşması üzerine yaşanan bu vakanın manidar olduğunu sözlerine ekledi.

"HASSASİYETLERİMİZ EDİRNE'DEN HAKKARİ'YE HERKESİ İLGİLENDİRİYOR"

Gazetecilerin, anayasaya ilişkin hazırlıklarını sorması üzerine söz alan Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ise yeni anayasa konusunda AK Parti'ye ait taslakla yetinmediklerini belirterek, şu görüşleri dile getirdi: "Bir hazırlık komisyonu kurduk. Komisyon, sivil toplum kuruluşları ve barolarla temasta. Bu konudaki hassasiyetlerimiz, Türkiye toplumunun tümünün hassasiyetlerini yansıtmaktadır.

Edirne'den Hakkari'ye herkesi ilgilendiriyor. Yeni anayasada farklılıkların anayasal güvence altına alınması önemlidir. Bu sadece Kürtler için değil tüm farklı unsurlar için geçerlidir. Anayasa kısa ve öz olmalı, çok toplum az devlet, çok özgürlük az devlet bakışını içermelidir. Biz AK Parti'nin anayasasını bekleyeceğiz, ancak kendimizce gereken çalışmaları yapacağız."

zaman



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,307 µs