En Sıcak Konular

Suriyeli mültecilere yardım askıda

8 Mart 2015 10:21 tsi
Suriyeli mültecilere yardım askıda
Suriye’den göç etmek zorunda kalan milyonlarca sığınmacıya yardım konusunda yeterli adımları atmayan Batı’dan şok bir girişim geldi.

Merkezi Cenevre’de bulunan BM Gıda Ajansı, Türkiye’deki 9 mülteci kampına yaptığı insani yardımı keseceğini açıkladı. Gerekçe olarak kaynak sıkıntısını gösteren BM, bağışçılardan daha çok fazla destek talep etti. Dünya Gıda Programı’nın Sözcüsü Elisabeth Byrs, Cenevre’de yaptığı açıklamada geçen ay 9 kamptaki yardım kampanyasının Türkiye tarafından yürütülmesini istediklerini kaydetti. Byrs, Türkiye’deki program için 71 milyon dolar eksiklerinin bulunduğunu belirterek “Daha çok bağış almak hayati önemde” dedi.

Türkiye’den 5.5 milyar $

 Suriye krizinin başladığı 2011 yılından bu yana 6 milyon Suriyeli ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Bu rakamın 2 milyonu ise Türkiye’de yaşıyor. Türkiye bugüne kadar Suriyeli mülteciler için 5.5 milyar dolar harcadı. BM’nin tüm kurumlarından sığınmacılar için gelen yardımın miktarı ise 217 milyon dolar. BM Ajansı’nın verilerine göre, her ay Türkiye’deki mültecilere yaklaşık 9 milyon dolarlık yardımda bulunuluyor. Türk hükümetiyle yürütülen programda 220 bin mülteciye ana ihtiyacı karşılamak üzere elektronik kartlarına her ay belirgin bir nakit yükleniyor.

BM açığına Ankara takviyesi

 Birleşmiş Milletler yetkilisi, bu ay kendilerinden yardım alanların sayısını 154 bine çekmek zorunda kaldıklarını belirtti. Kartlara yüklenen nakitin % 40’ını mümkün kılan Türkiye, BM’nin desteği çekmesi üzerine açığı kapatmak zorunda kaldı. Başta BM ve Avrupa Birliği olmak üzere uluslararası kurumlar, Suriyeli mültecilere yardım konusunda gerekli adımları atmamakla eleştiriliyor.

Star

Bu haber 1,054 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,635 µs