En Sıcak Konular

Suriye muhalefeti ülke içine taşınıyor

17 Eylül 2007 21:40 tsi
Suriye muhalefeti ülke içine taşınıyor Suriye'de rejim karşıtı muhalefet şu ana kadar yurt dışında yürüttükleri faaliyetini ülke içine taşımaya karar verdi

Suriyeli rejim muhaliflerinin oluşturduğu Kurtuluş Cephesi liderleri, halen Berlin'de devam eden ikinci genel kongrelerinde muhalefeti Suriye dışından içine taşımanın tartışıldığını bildirdi.

Muhalefet liderleri, mevcut Suriye rejimi içindeki bazı akımların ülkede barışçı yollarla bir rejim değişikliği gerçekleştirmek için kendileriyle işbirliği yaptığını söyledi.

Şam'da faaliyet gösteren rejim muhalifi Demokratik Ulusal Topluluk hareketi, Kurtuluş Cephesi'nin faaliyetlerini ülke içine taşıma kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıklarken, siyasi gözlemciler bu adımın ne derece etkili olacağını belli olmadığını ifade etti.

Kurtuluş Cephesi kuruluş kongresini 4-5 Haziran 2005'te Londra'da gerçekleştirmiş ve kongreye yaklaşık 140 rejim muhalifi katılmıştı. Berlin'de ikincisi yapılan genel kongrede bugün akşam Kurtuluş Cephesi'nin yeni lider kadrolarının belirlenmesi ve 30 üyeden oluşan Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin seçilmesi bekleniyor.

Kurtuluş Cephesi liderleri, Berlin'de düzenlenen kongrede Suriye'de demokratik ve sivil bir cumhuriyet kurulması için önümüzdeki yıl Suriye içinde ve dışında yapacakları faaliyetlerin programının görüşüldüğünü bildirdi.

Suriye Devlet Başkanı Eski Yardımcısı ve Kurtuluş Cephesi liderlerinden Abdülhalim Haddam, İslamonline sitesine yaptığı açıklamada, kongrenin ana gündem maddesinin muhalefeti ülke dışında ülke içine taşımak olduğunu belirterek, "Barışçı yollardan rejim değişikliği seferberliği çerçevesinde muhalefetin aktif çalışması olacaktır" dedi.

Yaklaşık iki yıl önce Suriye rejiminden ayrılarak muhalefet saflarına katılan Haddam, Kurtuluş Cephesi'nin bütün imkanlarını kullanarak Suriye halkını ülkede barışçı yollardan rejim değişikliğini gerçekleştirmek için seferber edeceğini sözlerine ekledi.

Kurtuluş Cephesi'nin iki temel hedef etrafında muhalefeti birleştirdiğini söyleyen Haddam, bu hedefleri şöyle sıraladı: Diktatör Suriye rejimini barışçı yollarla devirmek ve vatandaşlarının eşit haklara ve yükümlülüklere sahip olacağı demokratik bir rejim kurmak.

Haddam, rejim değişikliğinin ardından ülkenin yönetim boşluğuna ve kaosa düşmemesi için Kurtuluş Cephesi liderlerini devletin ve devlet kurumlarının yeniden yapılandırılması üzerinde çalışmaya davet etti.

BAAS İÇİNDEN DE DESTEK VAR

Haddam, Baas Partisi içindeki bazı akımların da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in politikalarından rahatsız olduğunu ve kendileriyle işbirliğine hazır olduğunu bildirdi.

Suriye Müslüman Kardeşler Hareketi lideri ve Kurtuluş Cephesi'nin önde gelen isimlerinden Sadreddin Ali El-Beyanuni ise kongrenin açılış konuşmasında, Suriye halkını diktatörlüğe razı olma veya Irak gibi iç savaşa sürüklenme seçenekleri arasında koyanlara karşı barışçı ve demokratik yollardan bir değişim seçeneği sunduklarını söyledi.

Kurtuluş Cephesi basın koordinatörü Ubeyde Nahhas ise, barışçı yollardan bir değişim gerçekleştirmek için Suriye rejimi içinden bazı isimlerle işbirliği yaptıklarını ve bu çalışmaların büyük bir gizlilik içerisinde yürütüldüğünü açıkladı.

Demokratik Ulusal Topluluk sözcüsü ve Demokratik Sosyalist Birlik Partisi Genel Sekreteri Hasan Abdülazim, Fransız Haber Ajansı'na Şam'da yaptığı açıklamada Kurtuluş Cephesi kongresini ve kararlarını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Muhalefet olarak siyaset alanında sadece kendilerinin bulunmadığını ve alanın herkese açık olduğunu belirten Abdülazim, bazı noktalardaki çekimserliklerine rağmen Haddam'ın ve Beyanuni'nin tercihlerine saygılı olduklarını kaydetti.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER ÜYESİ OLMANIN CEZASI İDAM

Öte yandan, insan hakları savunucusu avukat Heysem El-Malih, Kurtuluş Cephesi'nin faaliyetlerini Suriye içine kaydırma kararının çok fazla etkisinin olmayacağını ifade ederek, Suriye kanunlarına göre Müslüman Kardeşler veya herhangi bir İslami akım üyesi olmanın cezasının idam olduğunu hatırlattı.

Batı'nın görüşünün Müslüman Kardeşler'e karşı Suriye rejiminin devam etmesi gerektiği yönünde olduğunu söyleyen El-Malih, Müslüman Kardeşler'in Haddam ile ittifakının harekete güç kaybettirdiğini öne sürdü.

Suriyeli yorumcu Nebil Şebib ise Kurtuluş Cephesi'nin kararlarını uygulama gücünün olmadığını fakat buna rağmen Suriye'de belirli bir değişimin yaşanmasına yol açtığını ve halkı değişime ikna ettiğini kaydetti.

dünya bülteni



Bu haber 317 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,280 µs