En Sıcak Konular

Şirketleri soyanların ortak özellikleri

17 Eylül 2007 20:52 tsi
Şirketleri soyanların ortak özellikleri Bir şirketin üst düzey yöneticisisiniz. Rakamlarda hata var ama ne olabilir ? Biri rakamlarla mı oynuyor ? Uluslararası araştırma bir suistimalciyi sizler için araştırdı...

ULUSLARARASI denetim, danışmanlık ve vergi şirketi KPMG ilginç bir araştırmaya imza attı.

Şirketin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'daki suistimal önleme ve inceleme departmanları bu bölgedeki suistimal soruşturmalarını mercek altına aldı. Aralarında Türkiye'den bazı vakaların da bulunduğu 360 olay tek tek ele alındı. Bir şirketi suistimal eden kişilerin profili ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkarıldı.

Fakat öncelikle araştırmanın suistimal ve türleriyle ilgili sonuçlarını aktarmakta fayda var.

"Yolsuzluk", bir şirkette en sık rastlanan suistimal türü. Türkiye dahil Avrupa ve Ortadoğu'da karşılaşılan suistimal olaylarının çoğu yolsuzluk şeklinde. Bu bölgelerde ikinci sırayı "nakit hırsızlığı" alıyor. Avrupa'da yolsuzluk ve nakit hırsızlığının ardından sahte mali raporlar hazırlanması, şirket sırlarının açıklanması, kara para aklama, usulsüz hisse senedi alımı geliyor.

Şirketinizi ve sizi bu durumlara getiren kişinin profiline gelince... Şimdi sıkı durun, maalesef bu kişi en güvendiğiniz çalışma arkadaşınız olabilir.

Strateji belirlerken yanınızda olan, sizinle birlikte şirketin hedeflerini belirleyen, sorunları aşmanıza yardıma olan, yönetim kurulu toplantılarında destek gördüğünüz, iş yemeklerinde size eşlik eden arkadaşınız gün gelip sizi arkanızdan vurabilir.

İnanması güç ama incelenen suistimal olaylarında faillerin en belirgin özelliği, iş arkadaşlarının güvenini kazanmış olmaları. Buna ek olarak kibarlık, yardımseverlik, mütevazilik gibi özelliklerle şirkette takdir edilen, sevilen kişiler olmaları.
Ezici bir çoğunluğu ise yönetici. Suistimal faillerinin yüzde 86'sı yönetim kademesinde yer alıyor. Bu tablonun ardında yatan nedeni kestirmek zor değil. Şirket yöneticileri, şirketin hassas ve gizli bilgilerine erişim imkanına daha çok sahipler. Üstelik ne kadar üst düzeydelerse şirketteki kontrol mekanizmalarını aşabilecek yetkilerle de o kadar çok donatılmış durumdalar.

Bunların doğal sonucu olarak bir şirkete zarar verebilecek potansiyele en çok onlar sahip.

Soygunlar bir işbirliği sonucunda mı bireysel mi yapılıyor? Araştırmanın sonuçlarına göre bireysel olaylar daha fazla. İncelenen suistimallerin yüzde 68'inde failler bağımsız hareket etmiş. Yüzde 27'sinde ise iki ila beş komplocu arasında değişen gruplar halinde suç işlenmiş. Olayların sadece yüzde 5'inde işlenen suça beşten fazla işbirlikçi katılmış.

BİR KERE SUÇ İŞLEYEN BİR DAHA DURAMIYOR
Şirket için en büyük risk teşkil edenler kendi çalışanları. Olayların yüzde 89'u gibi büyük bir çoğunluğunda şirket kendi çalışanları tarafından zarara uğratılmış.

 Yüzde 20'sinde ise suç ortağı şirket dışından biri olmuş. Yüzde 11 gibi azımsanmayacak bir miktarında ise şirket dışından biri suistimal eyleminden sorumlu olmuş.

Şirket çalışanları tarafından işlenen suçlan biraz daha detaylandıracak olursak... Suç işleme olasılığının şirketteki çalışma süresiyle ilişkisi olup olmadığına bakalım. KPMG'nin araştırmasına göre suistimal suçlarının çoğunluğu bir şirkette iki seneden uzun süre çalışanlar tarafından işleniyor.

Suistimalcilerin le 36'sı şirkette üç ile beş yıl a çalışmış. Yüzde 29'unun suresi ise 6 ila 10 yıl arasında değişiyor. Yani şirketteki hizmet üresi çalışanın o şirkete bağlılığını etkilemiyor. Suistimalcilerin yüzde  22'si bir şirkette 10 yıl veya daha la süre çalışanlardan oluşuyor, iirkete girdiği ilk iki sene içinde suç işleme oranı ise yüzde 13.

Suistimalcilerin suç işleme sıklıklarına gelince... Faillerin yüzde 'i birden fazla kez suç işlemiş.

Yüzde 5'i binden fazla kez, yüzde 12'si yüzden fazla kez, yüzde 15'i ise 50'den fazla kez suç işlemiş. Sonuçta, faillerin yüzde 65'inden fazlası en az 10 kez görevini suistimal etmiş, çalmış, aldatmış, rüşvet almış da zimmetine para geçirmiş.

Olaylar daha çok kimliği belirsiz asilerin ihbarı ile ortaya çıkıyor. «Anket içi kontroller ve bu kontrollere ağlı şüphe ile ortaya çıkan olay ayısı göreceli olarak daha az. Olayların yüzde 55'inde suçu işlemeden önce failden hiç şüphelenilmemiş. Yüzde 247ünde şüphe üzerine harekete geçilirken yüzde 21'inde şüphe olmasına rağmen harekete geçilmemiş.

 


SUİSTİMALCİNİN ÖZELLİKLERİ
• Güvenilir
■ Kibar
• Yardımsever
■ Mütevazı
• Popüler


EN ÇOK RASTLANAN SUİSTİMAL TÜRLERİ
1- Yolsuzluk
2- Nakit hırsızlığı
3- Sahte mali rapor hazırlama
4- Hırsızlık
5- Şirket sırlarının açıklanması
6- Kara para aklama
7- Usulsüz hisse senedi alımı
8- Sahte para

SUİSTİMALCİNİN KARİYERİ
• % 86'sı yönetici
■ % 49'u üst düzey yönetici
•% 11'i CEO
• % 26'sı alt düzey yönetici

  
SUİSTİMALCİLERİN KARE ASI

Cezaevlerinde yatan en meşhur CEO'lar kimler? Suçları ne?

  BERNARD EBBERS

WorldCom'un yöneticisi

Hüküm: 25 yıl

 

Ebbers, Mart 2005 tarihinde telekom şirketi VVorldcom'un hesaplarında usulsüzlük yapmaktan suçtu bulundu. Şirket 2002 yılında yolsuzluklar ve usulsüzlükler nedeniyle battı. Bu Amerikan tarihindeki en büyük şirket iflası oldu. 9 ayrı suçlamadan hüküm giyen Ebbers, şu an Amerikan tarihinde hüküm giyen en üst düzey yönetici olma özelliğini elinde bulunduruyor.

Suç arkadaşı: Scott Sullivan

 

  DENNIS KOZLOWSKI

ESKİ İŞİ: TYCO INTERNATIONAL CEO'SU

HÜKÜM: 25 yıl
 

Kozlovvski, finans müdürü Mark Svvartz ile birlikte şirketten 150 milyon dolar çalmakla suçlanıyor. Mahkemeye göre Kozlovvski karısı Sardinia'nın doğum gününde 2 milyon dolar harcadı. Mahkemedeki | belgelere göre eski CEO, sadece banyosunun perdesi ı için 6 bin dolar ödeme yaptı. Kozlovvski ve Svvartz, s  Temmuz 2005'te 22 ayn maddeden suçlu bulundu. :   Bu suçlar, dolandırıcılık, yolsuzluk, belgede sahtecilik, i kayıtlan değiştirme gibi her türlü yüz kızartıcı durumu f içeriyor. Kozlovvski ve Svvartz şirkete verdikleri zararlardan dolayı 134 milyon dolar ödemeye mahkum edildiler.  


JEFFREY SKILLING 

ESKİ İŞİ: ENRON'UN CEO'SU

CEZASI: 24 YIL

Skilling, Mayıs 2006'da Enron'un içinin boşaltılmasında başı çekmekle suçlandı ve hüküm giydi. Bu organize yolsuzluk ve usulsüzlük olayı sonrasında Enron 2 milyar dolar maddi zarara uğrarken 4 bin kişi işssiz kaldı. Enron'un kurucust Kenneth Lay'in bile 6 maddeden suçlu bulunduğu davada Skilling, 19 ayn maddeden hüküm giyerek rekor kırdı.

SUÇ ORTAĞI ENRON FİNANS MÜDÜRÜ ANDREW FASTOW VE MUHASEBE ŞEFİ RİCHARD CAUSEY


 

 
 
MARTIN GRASS

ESKİ İŞİ: RITE AID CEO'SU

Babasının kurduğu ilaç  şirketler grubu Rite Aid'i soymaya ı  kalkan Crass, 2004 yılında hapse     atıldı ve 500 bin dolar da para j cezası ödemeye mahkum oldu.

Crass hesaplar üzerinde oynamaya yaparak toplu halde yolsuzluk yapılmasını organize etmekten suçtu bulundu.

SUÇ ORTAKLARI:

Rite Aid'in diğer 4 yöneticisi.
 

 

 



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,246 µs