En Sıcak Konular

İçişlerinden referandum genelgesi

17 Eylül 2007 19:53 tsi
İçişleri Bakanı Atalay tarafından halkoylamasının ülke genelinde huzur ve güven ortamı içerisinde yapılabilmesi için hazırlanan genelgede, bir takım tedbirler alınmasının uygun görüldüğü belirtilerek önlemler şöyle sıralandı

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Anayasa Değişikliğinin Halkoyuna Sunulması" ile ilgili bir genelge yayınladı.

İçişleri Bakanı Atalay tarafından halkoylamasının ülke genelinde huzur ve güven ortamı içerisinde yapılabilmesi için hazırlanan genelgede, bir takım tedbirler alınmasının uygun görüldüğü belirtilerek önlemler şöyle sıralandı:

- Halkoylaması öncesinde, gününde ve sonrasında; kamu görevlileri ve güvenlik güçleri idarenin tarafsızlığını zedeleyici tutum ve davranışlardan kaçınacaklar ve tam bir tarafsızlık içinde hareket edeceklerdir.

- Halkoylamasına ilişkin propaganda faaliyetlerinin kanunlar çerçevesinde ve herhangi bir kısıtlamaya maruz kalınmadan yapılabilmesi ve vatandaşların oylarını serbestçe kullanmaları için gerekli tedbirler alınacaktır.

- Halkoylamasını izlemek üzere yabancı temsilcilerin gelmesi durumunda gerekli misafirperverlik gösterilecek, ülkemiz için olumsuz kanaatlere neden olabilecek davranışlara meydana verilmeyecek.

- Halkoylaması döneminde halkımızı suç işlemeye tahrik ve teşvik etmeyi ve huzur ortamını bozmayı amaçlayan kişi ve grupların faaliyetlerinin önlenmesine yönelik olarak ve baskı yoluyla vatandaşlarımızın kararlarının değiştirme, halkoylamasını boykot etme, zorlama, engelleme, oy sandıklarını kaçırma ya da yakma, psikolojik baskı amacıyla kitlesel eylemlere başvurma gibi faaliyetlere karşı elde edilecek istihbari bilgiler ışığında gerekli tedbirler alınacaktır.

- İlgili mevzuat ve Yüksek Seçim Kurulu karalarıyla belirlenen yerler dışında afiş, pankart vb. malzemenin asılmasına izin verilmeyecektir. Propaganda amacıyla kullanılan malzemenin çevre kirliliğine sebep olmaması için gerekli tedbirler alınacaktır.

- Halkoylaması öncesinde, gününde ve sonrasında yapılacak çalışmalar ve alınacak tedbirler, görev alanları ve sorumlular belirtilmek suretiyle yazılı olarak planlanacaktır. Görevlerin yerine getirilmesinde ve güvenlik tedbirlerinin uygulamasında idarenin tarafsızlığına gölge düşürebilecek hareketlerden kaçınılacaktır.

- Halkoylamasında kullanılacak oy pusulalarının basıldığı yerlerde ve basılmış pusulaların seçim kurullarına intikali sırasında gerekli güvenlik tedbirleri alınacaktır.

- Halkoylaması gününde, oy verme saatinden önce sandık alanında ve kapalı oy verme yerlerinde patlayıcı madde bulunabileceği ihtimali göz önünde tutularak gerekli görülen yerlerde kontrol ve aramalar yapılacak, mahallin özelliğine göre lüzum görülecek yerlerde sandık alanları dışında alınacak güvenlik tedbirleri artırılacak, güvenlik kuvvetleri olay anında hemen müdahalede bulunabilecek uzaklıkta ve sandıkların bulunduğu bina dışında görevlendirecektir.

- 298 sayılı kanuna göre, sandık başkanının izni olmadıkça güvenlik kuvvetlerinin sandık alanına girmesi yasaktır. Ancak, çıkabilecek olayların anında önlenmesi güvenlik görevlileri ile sandık kurulu başkanlarının irtibat halinde olmalarını gerektirmektedir. Bunun sağlanması için sandık çevresinde görevlendirilen güvenlik görevlileri, oy verme işi başlamadan evvel kendilerini sandık kurulu başkanlarına tanıtacak ve bulunacakları yeri bildirileceklerdir.

- İllerimizde alınacak güvenlik tedbirlerinde emniyet ve jandarma teşkilatının koordineli bir şekilde hareket etmesi esas alınacak, ilgili diğer kuruluşlarla da işbirliği sağlanacaktır. Muhtemel olaylara karşı hazır kuvvet bulundurulacaktır.

- Oyların sayımı ve dökümü tamamlandıktan sonra düzenlenen tutanaklar ile sandık ve torbaların ilgililer tarafından il ve ilçe seçim kurullarına nakli sırasında emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimleri koordineli bir şekilde güzergahta güvenlik tedbirlerini alacak ve bu tedbirler önceden planlanarak, sandıklarının güvenlik içerisinde nakilleri sağlanacaktır.

- Kırsal alandaki oylama sonuçlarını seçim kurulu ve başkanlarına ulaşması için güzergahta jandarma teşkilatınca alınacak tedbirlere ilaveten emniyet teşkilatınca da asayiş ve trafik yönünden tedbirler alınacaktır.

- Güvenlik açısından özellik arz eden bölge ve güzergahlarda oy sandıkları ile sayıma ilişkin evrak ve belgeler sandık başkanı ve en az iki üyeyle birlikte bölgenin stratejik önemine göre güvenlik güçlerinin gözetiminde oy kullanılan yerlere taşınacak, gerektiğinde zırhlı araç ve sorunlu hallerde helikopterlerden yararlanılacak, intikal sırasında yol güvenliği sağlamaya yönelik her türlü tedbir alınacaktır.

- Yukarıda belirtilenler dışında valilikler tarafından mahallin özelliklerine göre ek tedbirler de geliştirilerek uygulamaya konulabilecektir.

.

 



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,076 µs