En Sıcak Konular

Darboğaz aşıldı, zamanla düzeleceğiz!

17 Eylül 2007 17:44 tsi
Darboğaz aşıldı, zamanla düzeleceğiz! İto Başkanı Murat Yalçıntaş, ekonominin kritik dar boğazdan geçtiğini, sorunların aşılmaya başlandığını, sürecin zaman alacağını belirtti. İşte İTO'nun hükümetle ilişkileri, ekonomi konusundaki öngörüleri ve dahası...

Fulya Erdem/ Star

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, ekonominin kritik dönemden geçtiğini belirterek sorunların yavaş yavaş aşılacağını söyledi. Yalçıntaş, hükümetle karşılıklı güven içinde olduklarını belirtti.

Yalçıntaş, yeni hükümetten en önemli beklentilerinin işveren üzerindeki yüklere yönelik çalışmalara ağırlık vermesi olduğunu söyledi.

BU yıl 125’inci yaşını dolduran İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) genç Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye’nin çok kritik bir noktada bulunduğuna dikkat çekerek, bu sürecin yavaş da olsa atlatılacağını söyledi. Yalçıntaş, Türkiye’nin kriz dönemlerini artık geride bıraktığını kaydetti. Boğaziçi Üniversitesi’ne 200’üncü olarak girecek kadar iyi bir öğrenci olan Yalçıntaş, özel yaşamı yerine yaptığı işlerle gündeme gelmeyi tercih ediyor olsa da star’la özel yaşamından kesitleri de paylaştı:

İTO’yu son dönemde eğitim ve sosyal yardım çalışmalarında etkin görüyoruz. Bu alanda neler yapıyorsunuz?

Türk ekonomisinin en büyük sorununun eğitim ve yetişmiş eleman olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni daha da ileriye götürmek üzere kampüs binası aldık. İnşaatı bitmek üzere, bazı fakültelerimiz oraya taşınacak. İnşaatı devam eden üç okulumuz var. Bunların ikisi meslek okulu, biri de otistik çocuklar için okul. Ayrıca 49 meslek lisesinde 3 bin gencimizi eğittik. Bize başvuranlar arasında çalışan gençler olduğu gibi üniversite mezunu gençler de var. Bu projede il özel idaremizden, valimiz ve meclis başkanımızdan çok destek aldık. Bu proje 200 meslek lisesine yayılacak. Mezunların iş bulabilmesi için de üzerimize düşeni yapıyoruz.

e-ito ve kongre merkezi projeleriniz de var. Burada son durum nedir?

Bugün İstanbul’da en çok ihtiyaç duyulan 4-5 yıldızlı otel ve kongre merkezi. Dünya Ticaret Merkezi bünyesinde yap-işlet-devlet modeliyle iki otel ve 3 bin kişilik kongre merkezi yaptık. Bir de günde yaklaşık 6 bin kişi, işlerini halletmek için odamıza geliyor. Bu büyük zaman ve kaynak israfı. Biz de e-ito dönüşüm projesini başlattık. Yakında ilk modülü devreye alınıyor. Üyelerimiz Oda’ya gelmeden belge ve bilgi alabilecek.

Yeni hükümeti nasıl buldunuz? Neler bekliyorsunuz?

Başbakanımız bize güveniyor. Biz de hükümete ve sayın Başbakan’a güveniyoruz. Bu, hükümet programından daha önemli. İlk 5 sene Türkiye’nin yaralarını sarma dönemiydi. Bir takım makro ekonomik dengeler sağlandı. Bunun mikro ekonomiye de yansıtılması gerekiyor.

İşler daha bitmedi yani?

Bitmedi. Dünya piyasalarında daha kárlı, daha verimli iş yapmamız lazım. İşsizliğin çözülmesi için de istihdam maliyetlerimizin düşürülmesi lazım. SSK primlerini düşürüyorlar, bu çok olumlu. İkinci gelişme ise girdi maliyetlerimizin düşürülmesi olmalı. Bunun başında ise enerji var. Üçüncüsü ise faiz konusu. Bu noktada Merkez Bankası’nın faizlerdeki 0.25’lik düşüş adımı çok yerinde. Çünkü şu anda son derece kritik bir noktadayız. 

Nedir o kritik noktalar?

İç piyasa için konuşursak. Okullar açılıyor, alışveriş fiyatları yükseltecek. Kış geliyor, üst başa ağırlık verilecek. Bu da iç talep yükselmesi anlamına geliyor. Ve tabii çok ciddi bir kuraklık yaşadık. Bunun sonuçlarını önümüzdeki dönemde göreceğiz. Bunun en önemli tesiri ise gıdaya olacak. Türkiye’nin en önemli ithalat kalemi enerjiyken, ikinci büyük ithalat kalemi yağlı tohumlar. Gıda fiyatlarında ciddi bir yükseliş olacak. 1 aydır dış piyasalarda da yaşanan bir kriz var. Ekonominin tüm bunlardan etkilenmesi doğal. Bu süreç aşılacak tabii. Ama yavaş yavaş. Acele etmeye gerek yok.

Bu süreçte bir krizden bahsetmek söz konusu olabilir mi?

Biz artık o dönemleri geride bıraktık. Siz ekonomide beklentilerinizi iyi tutarsanız, iyi olur. Ama kriz çıkmayacağı varsa ve siz de kriz tellallığı yaparsanız krize yol açarsınız. Gerçekleri görmek ve ayakları yorgana göre uzatmak lazım.

PİSTİ BERNIE’YE VERDİK İLK KEZ KEYİFLE YARIŞ İZLEDİM 

Formula 1’in işletme haklarını 2021 yılına kadar Formula 1 Yönetimi’ne (FOA) verdiniz. Bu konuda hiç pişmanlık duydunuz mu?

Formula 1’i FOA Başkanı Bernie Ecclestone’a kiraladık. Türkiye’yi F1’den mahrum etmeden, yarışların devamını sağlayacak bir formül ürettik. İstanbul Park Pisti’ni işletecek olan FOA ile 2021 yılına kadar anlaştığımız için, bu yıla kadar F1’in İstanbul’da kalmasını istedik. Formula 1, İstanbul’un ve Türkiye’nin tanıtım projesidir. İlk kez Formula 1 yarışını çok keyifli, çok stressiz seyrettim. Maliyet anlamında da ciddi bir yükten kurtulduk. Bu organizasyon Türkiye için önemli. Türkiye’ye üst seviyede işadamları geldi. Hedefimiz buydu zaten. Bu arada sayın Bernie Ecclestone’un Türk seyircisini çekmesi lazım. Bunun için de zamana ihtiyacı var.

ÇAY BİLE YAPAMAM

Peki evdeki Murat Yalçıntaş nasıl? Kendinizi anlatır mısınız?

İnsanın kendini tarif etmesi çok zor. Sinirli biri değilim. Yurtdışında master yaptığım dönemlerde kendime bakmayı öğrendim. Ama şimdi geriye dönüp baktığımda neticenin çok parlak olmadığını görüyorum. Açık söyleyeyim ki aslında ben, bırakın yemek yapmayı çay bile yapamam.

EN BÜYÜK HOBİSİ SNOWBOARD

Sporu sevdiğiniz ve desteklediğiniz biliniyor. Kendiniz için spor adına ne yapıyorsunuz?

Evet, sporu çok seviyorum. Gençliğimde savunma sp

Bu haber 381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,125 µs