En Sıcak Konular

Irak’ta ölü sayısı soykırımı geçti

17 Eylül 2007 15:24 tsi
Irak’ta ölü sayısı soykırımı geçti Irak’ta yapılan bir ankete göre işgalin başladığı 2003’den beri 1 milyon 200 bin kişi şiddete kurban gitti. Bu rakam 800 bin kişinin öldüğü Ruanda soykırımını bile çoktan solladı

Star'ın haberine göre, İngiltere'deki araştırma şirketi ORB’nin, Irak genelinde 1461 kişiyle yaptığı anket sonuçlarına göre oluşturduğu tahminde Irak’ta savaşın başından bu yana 1.2 milyon kişinin doğal olmayan nedenlerle, yani şiddet sonucu hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Yapılan anketlerde halka ‘Sizin evde yaşayanlardan kaçı şiddet sonucu öldü?’ sorusuna yüzde 16 ‘bir kişi’, yüzde 5 ‘iki kişi’, yüzde 1 ise ‘üç kişi’ diye yanıt verdi. Amerikalı ve İngiliz yetkililer anket sonuçlarını ‘saçmalık’ olarak nitelese de bu sonuçlar birçok bağımsız uzman ve savaş karşıtı grup tarafından destekleniyor. 2006’da Lancet tarafından yapılan benzer bir araştırmada, Irak’taki ölü sayısı 654,965 olarak ifade ediliyordu. Koalisyon güçleri ise düzenli olarak ceset sayımı yapmıyor çünkü Irak’ta şiddetin azaldığı iddiasına ters düşen kanıtları silmek istiyorlar.

YAKININI KAYBETMEYEN YOK

* Araştırmaya göre her dört Iraklı’dan biri, Başkent Bağdat’da ise her iki kişiden biri ailesinden bir yakınını kaybetmiş.

* ‘Ailenizdeki insanlar nasıl öldü?’ sorusuna Iraklılar’ın yüzde 48’i ateşli silahlarla, yüzde 20’si arabalara yerleştirilen bombalarla, yüzde 9’u hava bombardımanlarıyla, yüzde 6’sı ise patlamalarla şeklinde yanıt verdi.

* Bu rakamlar doğruysa Irak’taki ölü sayısı 1994’te 800 bin kişinin öldüğü Ruanda soykırımını da geçmiş durumda.

*İngiltere Savunma Bakanlığı anket sonuçlarını ‘En iyi denemeye yakın’ olarak niteledi. Irak’taki ABD’li General Tommy Franks ise ‘Ölü sayısını hesaplamıyoruz ‘ diyerek tepki gösterdi.

Greenspan’in itirafı:

‘Savaş petrol için’

ABD Merkez Bankası eski başkanı Cumhuriyetçi devlet adamı Alan Greenspan, Irak Savaşı’nın sebebinin gerçekten de ‘petrol’ olabileceğini ima ederek büyük bir şok yarattı. 81 yaşındaki Greenspan merakla beklenen, 500 sayfalık ‘The Age of Turbulence: Adventures in a New World’ (Türbülans Çağı: Yeni Dünyada Maceralar) adlı kitabında ‘Herkesin bildiğini kabul etmenin siyasi olarak uygunsuz olması beni üzüyor: Irak Savaşı büyük oranda petrol yüzünden çıkmıştır’ diyor. 
 



Bu haber 273 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,547 µs