En Sıcak Konular

Yatağımı kimle paylaşıyorum?

17 Eylül 2007 15:07 tsi
Yatağımı kimle paylaşıyorum? Biliyor musunuz, siz uyurken bile onlar yanınızdan ayrılmıyor!

Hayatımızın üçte birini yatağımızda uyuyarak geçirmekteyiz. Dolayısı ile yatakların bakımı ve hijyeni , sağlıklı yaşamamızla doğru orantılıdır. Bu bakım sadece temizliği değil canlı organizmalar ve ev tozu akarları gibi alerjen etkenlerden de arınmayı gerektirmektedir.

YATAK DEĞİL PİSLİK YUVASI

Geçtiğimiz günlerde Potema (yatak arındırma ve temizleme sistemi) teknolojisini kullanılarak, bazı öğrenci yurtları, oteller, huzur evleri ve yetiştirme yurtlarındaki yataklardan örnekler aldı. Alınan bu örnekler, Yeditepe Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendisliği Bölümü’nde mikrobiyolojik testlere tabi tutuldu. Yapılan testlerin sonucunda açıklanan rapor sonucunda vahim bir gerçek ortaya çıktı. Yatakların, zamanla toz akarları, uyuz böcekler, küf ve bakterilerden oluşan bir yaşam alanına dönüşüyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ UYARDI

İstanbul’da iki farklı hastaneden alınan örneklerin bir gramında ise 317 milyon canlı organizma bulundu. Bu hastanelerde yaşlı ve çocuk ölümlerinin yaşanması, bağırsak enfeksiyonları ve hepatit A gibi hastalıkların yataklardan bulaştığının tespit edilmesi üzerine Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye’yi uyardı.

YATAĞIMIZI KİMLE PAYLAŞIYORUZ?

BACILLUS: Besin zehirlenmesi, lokal enfeksiyonlar, santral sinir sistemi enfeksiyonları, solunum sistemi enfeksiyonları, endokardit, perikardit

SHEWANELLA: Cilt yaraları, kulak enfeksiyonları, Ostcomiyeli, bakteriyemi

PSEUDOMONAS: Özellikle hastanelerde immun sistemi sorunlu hastalarda kraterlerle ilişkisi sepsis ve septik artit etkeni olabilirler

BACILLUS THURINGIENSIS: İnsan patojeni olarak tanımlanmıyor

ACINETOBACTER: Cilde yerleşen bir bakteri olarak Orofarinks ve vaginada bulunabiliyor.

PSEUDOMONAS: Çevresel örneklerden izole edilir, parojen olarak saptanır

CHRYSEOMONAS: Klinik önemi tartışmalı. Nadiren bakteriyemi, endocardit, osteomyelit ve peritonit vakalarında izole edilir.

ENTEROBACTER: Su, toprak, kanalizasyon ortamında ve sebzeler üzerinde sık bulunur. Barsak florasının bir üyesidir. İshale etkeni olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları, cilt enfeksiyonlarına neden olabilir.

SALMONELLA: Gastroenterit, Tiroid ve ateşe yol açabilir.

TYPHIMURIUM: Gastroenterit, Tiroid ve ateşe yol açabilir.

BACILLUS MYCOLDES: Klinik önemi netlik kazamadı

KLEBRIELLA: Bağırsak florasının bir üyesidir. İdrar yolu enfeksiyonları en sık neden olduğu enfeksiyon çeşitidir.

POTEMA TEMİZLİYOR

Alman Potema firmasının distribütörlüğünü alan İsmail Amasyalı, 5 milyon doları bulan yatırımla kurduğu En-Ev şirketiyle yatakları yerinde temizliyor. Amasyalı "Yatak enfeksiyonlarının, insan sağlığı açısından kuş gribinden bile tehlikeli olduğunu" söylüyor.

BU YARATIKLAR NEMİ SEVİYOR

Tüm yataklarda insanları ölüme kadar götüren toz akarlarının yaşadığını belirten Amasyalı, bu canlı organizmaların nemi, karanlığı ve ısıyı çok sevdiklerini, bunlara karşı en etkili sistemi Alman Potema firmasının geliştirdiğini söyledi.

EVLERE 120 MİLYONA HİZMET

Amasyalı, Yatak temizleme hizmetini evlere 120 milyon lira karşılığında vereceğini açıklıyor. Amasyalı, otel, hastane, yurt gibi kurumlar içinse yatak sayısına bağlı olarak 10 Euro’ya kadar düşen fiyatlarda hizmet vereceklerini de söyledi.


POTEMA NASIL ÇALIŞIYOR?

"POTEMA’nın geliştirdiği teknoloji, hem yataklardaki gözle görülmeyen mikro organizmaları hem de bunların atıklarını temizliyor. Ultraviyole ışınları kullanan sistem, yataktaki bakteri, virüs ve akarları öldürerek, küf zerrecikleri, toz ve akar dışkılarını da yüksek frekanslı titreşimleri sayesinde çözüyor. Özel geliştirilmiş vakum sistemi bu atıkları emiyor. Sprey ise yeniden oluşumu engelleyici içeriğiyle yatağın hijyenini koruyor."

İnternet haber



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,797 µs