En Sıcak Konular

İngilizler bilgiyi maille iletmiş

27 Şubat 2015 09:27 tsi
İngilizler bilgiyi maille iletmiş IŞİD'e katılan 3 genç kızla ilgili “Türkiye’yi vaktinde bilgilendirdik” diyen İngiltere Başbakanı Cameron'un doğru söylemediği ortaya çıktı.

İngiltere, 3 kızın durumunu, bir gün sonra mesai saati bitiminin ardından Türk Büyükelçiliği’ne mail ile bildirmiş.

“Türkiye’yi zamanında bilgilendirdik" açıklaması yapan İngiltere Hükümetinin Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiğini iddia ettiği 3 genç kızla ilgili durumu bir sonraki gün mesai bitiminin ardından Türk Büyükelçiliğine mail yoluyla ilettiği ortaya çıktı. Buna göre, 17 Şubat tarihinde İngiltere’den İŞİD terör örgütüne katılmak üzere Türkiye’ye geldiği iddia edilen 1999 doğumlu Shamina Begum, 1999 doğumlu Anira Abase ve 1998 doğumlu Kadiza Sultan’a isimli 3 kızla ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı.
 
MESAİDEN SONRA MAİLLE
 
İngiliz hükümetinin kendi ülkesinde takip ettiği 3 genç kızla ilgili bilgiler zamanında Türkiye ile paylaşmadığı belirlendi. İngiliz vatandaşı 3 genç kız 17 Şubat’ta ülkelerinden ayrılmalarına karşın, İngiliz Hükümeti 18 Şubat saat 19:00 sularında Türkiye’nin İngiltere Büyükelçiliğine mail yoluyla bilgi verdi. Türk makamlarına gelen bilgiler 19 Şubat tarihinde istihbarat birimlerine iletildi. Türk güvenlik birimleri aynı gün İnterpol’le de bilgi paylaşımında bulundu.
 
İNGİLİZLER İNTERPOL’Ü UYARMAMIŞ
 
İnterpol’ün Türk makamlarına verdiği bilgiye göre, İngiliz birimleri tarafından 3 kızla ilgili kendilerine herhangi bir bildirim yapılmadı. Türkiye, 2 yıldır İŞİD’e katılma olasılığı nedeniyle Avrupa ülkelerinden gelen yolcuların ayrıntılı bilgilerini uçuş öncesi talep ettiği halde, söz konusu ülkeler bilgi paylaşımında gerekli yardımı göstermiyor. Buna rağmen, bugüne kadar İngiliz vatandaşı 19 kişinin Türkiye sınırları içerisinde yakalanarak ülkelerine geri gönderilmek üzere sınır dışı edildiği öğrenildi.
 
İŞ İŞTEN GEÇİNCE HABER VERDİ

İngiltere daha önce de Londra Havalimanından Türkiye’ye gittiğini iddia ettiği 4 kişinin fotoğrafını kendi ülkesindeki medyada paylaşarak Türkiye’ye karşı algı operasyonuna girişmişti. Kendilerine “Bangladeşli Kötü Çocukların İngiliz Tugayı” ismini veren militanların Londra’dan Antalya’ya oradan da önce Hatay’a sonra Suriye’ye geçtiğini ileri sürmüştü.
 
BİLGİ AĞI SİSTEMİ KURULDU
 
Öte yandan İŞİD terör örgütünün insan kaynağı haline gelen batılı ülke vatandaşlarının Türkiye’den geçişine ‘göz yumulduğu’ iddialarını boşa çıkarmak için uzun süredir gösterilen çabalar etkisini göstermeye başladı. Bu çerçevede sınır geçişlerine en hakim bakanlık olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı konuyu detaylıca ele aldı. Bakanlık, İçişleri Bakanlığı Göçler İdaresi ve Ulaştırma Bakanlığı ile bir araya gelerek kurduğu sistemi 2 ay önce faaliyete geçirdi.

Şikayetçiler ama bilgi vermiyorlar

İŞİD terör örgütünün ortaya çıkışından itibaren insan kaynağının ağırlıklı olarak batılı ülke vatandaşları olması dikkat çekiyor. Bu ülkelerden İŞİD terör örgütüne katılmak üzere Türkiye sınırlarını kullanan birçok terör eğilimli kişilerle ilgili ise bu ülkelerden hiçbir bilgi akışı sağlanmıyor. Bu kapsamda ülkelerle yapılan temaslarda bu kişilerin Türkiye’ye ya da Türkiye üzerinden İŞİD’e katılmasının önlenmesi için uçuş bilgilerinin Türkiye’ye verilmesi konusunda yapılan başvurular çeşitli gerekçelerle cevapsız bırakılıyor. Bu gerekçelerden birisinde de uçuş bilgilerinin ‘Türkiye’de Kişisel Verilerin Korunması’ düzenlemesinin olmaması gösteriliyor.

Yeni Şafak 


Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,036 µs