En Sıcak Konular

Siyasetçinin muhatabı askerler olmamalı

25 Şubat 2015 17:09 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Koç, "Siyasetçilerin muhatabı askerler, askerlerin muhatabı siyasetçiler olmamalı" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Toplantı devam ederken, basın mensuplarına açıklamalarda bulunan ve soruları yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Malatya'da iki askeri uçağın düşmesine ilişkin net bir açıklama yapılmadığını savundu.

Şehit askerlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve Türk Silahlı Kuvvetlerine başsağlığı dileyen Koç, Genelkurmay Başkanlığının konuyla ilgili daha ciddi, doyurucu bir açıklama yapması gerektiğini söyledi.

Şah Fırat Operasyonu'na değinen Koç, Kılıçdaroğlu'nun dünkü grup konuşmasında "gel gitlere dayanan iktidar politikalarının, Türkiye'yi taşıdığı çaresizlik noktalarına değindiğini" ifade etti.  

Kılıçdaroğlu'nun 4 Temmuz 2003'te Türk askerinin başına çuval geçirilmesinden itibaren bugüne kadar sergilenen farklı tutumları özetlediğini belirten Koç, "Nota vermeyi düşünüyor musunuz? sorusuna 'Ne o müzik notası mı' diyebilecek kadar olayı hafifseyen, ciddiye almayan bir tavrın 12 yılda Türkiye'yi bu alanlarda nereye getirdiğini örnekleriyle görüyoruz" diye konuştu.

"Gayri ciddi ve sorumsuz politikaların ülkeyi her alanda eli kolu bağlı duruma" getirdiğini iddia eden Koç, Kıbrıs'taki Annan Planı ve Mavi Marmara olayı başta olmak üzere Türkiye'nin İsrail ve Libya politikasını da eleştirdi.

İktidarın dış politikasında temelden bir ilkesizlik bulunduğunu, içeride hamaset, dışarıda teslimiyet politikası uygulandığını ileri süren Koç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde devletin hakimiyetini kaybettiğini, devlet içinde başka devlet oluşmasına yardımcı olunan tutum takınıldığını öne sürdü.

Koç, "Perde önünde yine aynı, 'tek vatan, tek millet, tek bayrak' nutukları. Reklamlarda bayrağa koşan kitleler... Perdenin arkasında gerçek, gönderden indirilen bu milletin bayrağı, yol kontrolleri, vergi almalar, vali, kaymakam atamaları...Bunlar bugünün Türkiyesinde yaşanıyor" diye konuştu.  

Perdenin arkasındaki gerçekler hiç de öyle değil

Şah Fırat Operasyonu'nu eleştiren Koç, "Perdenin önünde komik, perişan, kahramanlık hikayeleri. Perdenin arkasında ise korkan, ricat eden, hukuken kendi toprağı olan bir alanı terkeden, bayrağını kendisi indiren, türlü kepazeliklerin döndüğü bir kaçış öyküsü. 'Dünya ibretle seyretmiş', breh, breh... Perdenin arkasındaki gerçekler hiç de öyle değil. İktidar pazarlamacılarına göre 'eşi benzeri görülmemiş bir başarı.' Karargahta çektirilen fotoğraflar, zannedersiniz ki Normandiya Çıkartması'nı yöneten karargah fotoğrafı" diye konuştu.

Söz konusu alanın, uluslararası hukukta Türkiye Cumhuriyeti toprağı sayıldığını hatırlatan Koç, "Bu alanı kaçarak boşalttınız. 'Tereyağından kıl çeker gibi halletmişler bu kahramanlık olayını.' Tereyağından kıl çeker gibi teslim ettiniz vatan toprağını" iddiasında bulundu.

CHP, cemaat ilişkisi iddiası

Geçen hafta Kılıçdaroğlu ve bazı milletvekillerine yönelik sistematik bir kampanya ile karşı karşıya kaldıklarını savunan Koç, "Bu en karmaşık dönemde, devletin iç ve dış güvenliğinden sorumlu, adının önünde milli eki olan en önemli teşkilatının, Saray ile bağlantılı, ona biat etmiş bir bakan aracılığıyla orada kurduğu özel bir ekibin bir üretimi olduğunu söyledik" dedi.

Bir iki gazetenin dışında bu fabrikasyon haberlere kimsenin itibar etmediğini söyleyen Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hala bu tezgahı akılları sıra devam ettireceklerini düşünüyorlar. Bir psikolojik harekat yapmaya çalışıyorlar. Cemaati CHP ile ilişkilendirme, Türkiye'nin en saygın bankalarından birinin üzerine dönük birtakım oyunları CHP üzerinden tezgahlama... Bunlar komik olaylar. Bu işlerle kim uğraşıyorsa adını da biliyoruz, görev yerini de biliyoruz. Kimlerin hangi dairede, ne ürettiğini, kimlerin kurulan senaryoya itiraz ettiğini biliyoruz, kimlerin bunun inandırıcı olmadığını 'komik olmayalım' dediğini biliyoruz, 'Rezil, kepaze oluruz' dediğini biliyoruz. En üst makamdan nasıl onaylattırıldığını biliyoruz. Hiç boşuna yorulmayın, ipliğinizi pazara çıkartırız.

Burada bir söz Sayın Başbakan'a; Sayın Başbakan bu kuruluş sana bağlı olarak çalışıyor. Adının önündeki eke uygun olarak görev yapan, bu işlere bulaştırılamayan tüm çalışanları tenzih ediyorum. Bu tezgahın içine girenleri hedef alıyorum. Bu kuruluş doğrudan sana bağlı. 'Benim haberin yok' seni kurtarmaz. Ya müdahil olur bu saçmalıkların sergilenmesini engellersin ya da gülerek söylüyorum bedelini çok ağır bir şekilde ödemek zorunda kalırsınız."

Milletvekillerinin fotoğrafını gösterdi

CHP'nin Türk demokrasisi için tarihi bir karar alarak, 45 ilde yargı denetiminde, 10 ilde de örgüt denetimde tüm üyelerinin katılımıyla ön seçim kararı verdiğini belirten Koç, AK Parti, MHP ve HDP’de böyle bir uygulama olmadığını söyledi.  

AK Parti’nin temayül yoklamasının ardından, mülakatla milletvekili adaylarını belirleyeceğini belirten Koç, "Niye korkuyorsun sen, kayıtlı üyelerine hangisi milletvekili olsun, olmasın demekten? Saray'ın iradesi sarsılmasın diye. Çünkü biat edecek milletvekili gerekiyor. Parmak kaldır deyince kaldıran, indir deyince indiren, tek sorumluluğu kendisini oraya atayan kişiye olan milletvekili istiyor" diye konuştu.

İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri sırasında,  AK Partili bazı milletvekillerinin uyurken çekilmiş fotoğrafını gösteren Koç, "Yat yat uyu, arada bir uyan parmak kaldır. Böyle vekil istiyorlar, sorgulayan değil yatıp uyuyan, talimatlarını yerine getiren. Milletin vekili değil, Saray'a vekil istiyorlar, Saray'a" ifadesini kullandı.

HDP'nin adaylarının da İmralı'dan, Kandil'den belirleneceğini öne süren Koç, "Sevsinler seni, nerede senin demokratik iraden? Demokratların oylarına nasıl talip oluyorsun sen? Sen kendi iradeni ortaya koyamamış bir siyasi parti görünümü veriyorsun" diye konuştu.

AKP ile çok iyi flört ediyorsunuz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Kılıçdaroğlu'na "Gelin ortak aday göstererek 2015 seçimlerine birlikte girebilmenin ortak zeminini yaratalım" dediği yönünde açıklamada bulunduğunu belirten Koç, şöyle devam etti:

"Senin bir defa kendi iraden var mı Sayın Demirtaş? Sen birilerinin iradesinin vesayetinde oradasın. AKP'yle de çok iyi flört ediyorsunuz günü geldiğinde. 4+4+4, iktidar terörüyle komisyondan Genel Kurul'a indirilirken siz ne yapıyordunuz? Yolsuzluklarla ilgili soruşturma komisyonunda, muhalefet milletvekilleri canla başla delil peşinde koşarken, kaçırılan delillerle uğraşırken, senin üyen ne yaptı, Sayın Demirtaş? Arazi oldu. 'Aman iktidarı ürkütmeyelim, biz nasıl olsa el altından başka işlerde ortağız.' Yersen. Bugün tek adam ihtirasıyla Türkiye’yi gelecekten korkan bir ülke haline getiren tek kişi, cumhurbaşkanlığı yeminini ederken, sen ayağa kalkıp önünü ilikleyip dakikalarca alkışladın mı? Şimdi sana Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığın görüşmenin gerçeğini söylüyorum; evet Sayın Kılıçdaroğlu HDP Grubunu ziyaret etmiştir, verdikleri yanıt şudur; 'Bizim adayımız var, biz kendi adayımızı çıkaracağız' nokta."

CHP'nin, örgütlerine, üyelerine ve Türk halkına güvendiğini dile getiren Koç, tüm demokrasi güçlerini CHP çatısı altında birleşmeye davet etti.

Özel'in Bahçeli'ye yanıtı

İç Güvenlik Paketi görüşmeleri ilgili de Koç, "bir kandırmacanın, bir Meclis terörünün devam ettiğini" ileri sürdü.

Koç, "Türkiye ilk defa talimatla iç tüzüğü ihlal eden, iç tüzüğü çiğneyen Meclis Başkanvekillerine tanık oldu. Parlamento'da böyle bir gelenek yok. Ama emir büyük yerden, 'Ya çıkacak ya çıkacak.' Bundan sonra TBMM'de doğabilecek bir olayın sorumlusu doğrudan iktidar partisidir. Meclis'e terörü davet eden parti iktidar grubudur, buna ön ayak olanlar da iki tane iktidar mensubu Meclis Başkanvekilidir" dedi.

Bir gazetecinin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamalarına verdiği yanıtı sorması üzerine Koç, "Genelkurmay Başkanlığının siyasetçilerle muhatap olmasının doğru olmadığına inanıyoruz. Herkesin kendi görevi, anayasal sınırları içerisinde çizilmiş olan noktalarda bellidir. Siyasetçilerin muhatabı askerler, askerlerin muhatabı siyasetçiler olmamalı" ifadesini kullandı.

AA



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,518 µs