iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Arada füzeler kaynamasın

25 Şubat 2015 12:44 tsi
Arada füzeler kaynamasın
Şah-Fırat’tan önce Türkiye’nin gündeminin bir parçası Çin füzeleriydi. Savunma Bakanı’nın mesajları Çin’i öne geçirmişti. Sonra operasyon oldu ve unutuldu. Ama Batı unutmadı. Unutamaz da... iyibilgi Ankara

Şah-Fırat operasyonundan hemen önce, Şubat ayının 19’unda CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın yazılı soru önergesini yanıtlayan Bakan İsmet Yılmaz, Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesinin Çin’e yaklaştığı intibaını güçlüce işaret etmişti.

Sonra malum, operasyon geldi ve konu hemen gündemden düştü. Ancak Batı düşürmedi. Zaten bu mesajın asıl muhatabı CHP’nin soru önergesi miydi yoksa füze ihalesini dikkatle izleyen dış mahfiller miydi bilinmez ama onlar yine de izlediler.

İşte ABD’nin fikirleri…

Bir kere şunu söyleyelim, Çin’in öne geçtiği görüntüsüne yönelik ağzını açıp Türk resmi makamlarına konuşan Batılı yok. Ama rahatsızlık var. Şimdi yeni bir nokta; Çin füzelerinin alınması ihtimaline karşı Batı’nın/ABD’nin bir no’lu itirazı “teknik” meseleydi. Yani bu sistem NATO’ya entegre edilemezdi. Artık bu laf toparlanmış durumda; “rahatsızlığımız siyasi ve ilkesel” deniyor.

Buradan anlaşılıyor ki, Türkiye’ye Çin füze sistemi konusunda baskı yapan siyasi mimarinin dışında “NATO askeri kanadı”nın “teknik” bir itirazı yok. Hatta askerlerin, “zamanla uyumlu hale de getirilebilir bu füzeler” dediği söyleniyor. Bunun sonuçları ne zaman dışarı vurur beklenecek.

NATO yetkilileri, Türkiye’nin İttifak’ın bu konudaki pozisyonunun farkında olduğuna ve nihai karar aşamasında bunu göz önünde bulunduracaklarına emin olduklarının da altını çiziyor.

Tabii bir de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın konuya ilişkin açıklaması var. NATO ile uyumdan bahseden bu açıklamayı Batı, Savunma Bakanı’nın izahlarından daha yakın buluyor ve son sözünü söylemek için Türkiye’nin kararının ortaya çıkmasını bekliyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,807 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,201 µs