En Sıcak Konular

Yeni anayasada asker ve MİT'e dokunulmuyor!

17 Eylül 2007 10:31 tsi
Yeni anayasada asker ve MİT'e dokunulmuyor! Akademisyenler ile AKP’li hukukçuları bir araya getiren ve Sapanca’da yapılan toplantılar sonucunda yeni anayasa taslağına son şekli verildi. 3 gün süren kamp dün akşam saatlerinde sona erdi. İşte ayrıntılar...

Toplantılarda kurulu en çok yoran iki madde, memur dokunulmazlığının kaldırılması ve türban yasağının nasıl aşılacağı konuları oldu. Anayasa taslağında yer alan ve memurların dokunulmazlık zırhını kaldıran düzenleme, TSK ve MİT personeli istisna tutularak kabul edildi. AKP’liler ile Bilim Kurulu’nun, bu konudaki görüş ayrılığı toplantının son günü aşıldı.

AKP’li üyeler, memurların dokunulmazlığını kaldıran düzenlemenin, tüm memurları kapsayacak şekilde olmasını istediler. Ancak Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki akademisyenler, görevlerinin niteliği gereği olarak yüksek risk altında çalışan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) personeli hakkında istisna getirilmesini talep ederek, bu kişiler hakkında soruşturma açılabilmesinin, bağlı oldukları idari mercinin iznine tabi olmasını istediler. Müzakereler sonucunda, TSK mensupları ile MİT personelinin dokunulmazlık zırhının idari mercinin izni ile kaldırılması konusunda mutakabat sağlandı ve kriz aşıldı. Kabul edilen öneri, Anayasa taslağına şu ifadelerle eklendi:

“Memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında işledikleri iddia edilen suçlardan ötürü ceza kovuşturması açılması, sadece kanunda belirlenen hallerde idari mercinin iznine bağlıdır”.

TÜRBAN NASIL AŞILACAK?

Toplantıda ortada kalan tek konu ise üniversitelerde türbanı serbest bırakan düzenleme oldu. Prof. Özbudun başkanlığındaki akademisyenler, konunun Anayasa Mahkemesi’ne gitmesinin önlenmesi için anayasal düzenlemenin şart olduğunu vurguladı. Aksi halde hukuki tartışmaların süreceği uyarısını yapan akademisyenler, “Hiç kimse kılık kıyafeti nedeniyle yüksek öğretimden yoksun bırakılamaz” ifadesinin anayasaya girmesiyle tartışmaların sonlanacağını ifade ettiler. AKP’li üyeler ise böyle bir düzenlemenin AKP karşıtları tarafından farklı yorumlanarak anayasaya gölge düşürülmesine yol açabileceğini belirttiler. Türban yasağının yönetmelik veya özel yasa ile aşılması gerektiğini savunan üyeler, bu konunun anayasada yer almaması gerektiğini işaret ettiler. AKP’li Komisyon üyeleri ile Bilim Kurulu, türban konusunda görüşbirliğine varamayınca, nihai kararın AKP MYK’da verilmesi uygun görüldü.

 

YENİ EKLENEN MADDELER

SAPANCA kampında AKP’li üyeler ile akademisyenlerin uzlaşarak anayasa taslağına aldığı maddeler şöyle sıralanıyor:


Genelkurmay Başkanı ve TBMM Başkanı Yüce Divan’da yargılanabilecek.


Yüksek yargı organı üyelerinin görev süreleri 9 yılla sınırlandırılacak.


Jandarma Genel Komutanı MGK üyeliğinden çıkarılacak.

YAŞ’TA YARGI YOLU AÇIK


Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararları yargı denetimine açılacak.


MİT ve Emniyet’in telekulak ayrıcalağı kaldırılacak. Buna göre hiçbir kurum, hakim kararı olmaksızın hiç kimseyi dinleyemeyecek.


Vatandaşlık tanımı 1924 Anayasası’ndaki gibi olacak. Buna göre, Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkese, din ve ırk farkı gözetilmeksizin Türk denecek.

DİN DERSİNE MUAFİYET


Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ilk ve ortaöğretimde zorunlu dersler arasında olacak. Ancak isteyen bir dilekçe vererek bu dersten muaf olabilecek.


Anayasanın değiştirilemez nitelikteki ilk dört maddesi 1982 Anayasası’ndaki gibi aynen korundu. Ancak başlangıç bölümü değiştirildi. 1982’de başlangıç metni Anayasa’nın bir parçası olarak kabul edilirken, yeni taslakta anayasanın bir parçası olarak düzenlenmedi.


Egemenlik tanımı netleştirildi. Taslağa göre Türk Milleti egemenliğini sadece yasama, yürütme ve yargı organları eliyle kullanabilecek.

KÜRTÇE DERSİ


Taslakta Prof. Özbudun’un önerdiği, “Eğitim ve öğretim dili Türkçe’dir, Türkçe’den başka dillerde eğitim ve öğretim yapılması ile ilgili esaslar demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olarak kanunla düzenlenir” maddesi aynen kabul edildi. Böylece Kürtçe’nin okullarda seçmeli ders olarak okutulmasının önü açıldı.


Prof. Özbudun’un, MGK’ya cumhurbaşkanının yerine başbakanın başkanlık etmesi yönündeki önerisi kabul edilmedi. Buna göre mevcut anayasadaki gibi MGK’ya yine cumhurbaşkanı başkanlık edecek.


Cumhurbaşkanlarının ilköğretim mezunu olabilmesine olanak tanıyan Bilim Kurulu önerisi kabul edilmedi. AKP’lilerin önerisi ile cumhurbaşkanının yükseköğretim mezunu olması korundu.


Taslaktaki en tartışmalı düzenlemelerden birisini oluşturan din ve inanç hürriyetini düzenleyen madde aynen kabul edildi. Buna göre, “Herkes din ve inanç hürriyetine sahiptir. Bu hak tek başına veya topluca alenen veya özel olarak ibaret, öğretim, uygulama ve ayin yapmak suretiyle dinini ve inancını açıklama ve bunları değiştirebilme hürriyetini de içerir. İbadet ve dini ayin ve törenler kamu düzenini, genel sağlığın, genel ahlakın veya başkalarının hak ve hürriyetlerininh korunması amaçlarıyla sınırlanabilir” hükmü kabul edilmiş oldu.

DOKUNULMAZLIK KALKIYOR


Bilim Kurulu’nun önerisini kabul eden AKP’li kurmaylar, “zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, hileli iflas, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma suçlarını işleyen vekiller hakkında soruşturmaya” olur verdi. Ancak vekillerin tutuklanabilmesi için Meclis Genel Kurulu’nun kararı gerekecek.


Yasaların anayasaya uygunluğuna dair dava açma yetkisi yeniden düzenlendi. Anayasa Mahkemesi’ne anamuhalefet dışında, parti ayırımı gözetmeksizin 55 vekilin imzasıyla da iptal davası açılabilecek.

KÖŞK’ÜN ATAMA YETKİLERİNE TIRPAN


Cumhurbaşkanı’nın üniversitelere ve yüksek yargıya atama yapma yetkisi kaldırıldı.


YÖK sadece planlama ve kordinasyondan sorumlu tutulurken, rektörlerin ünevirseteler tarafından seçilmesi belirlendi.


Sivil Toplum Örgütleri’ne de anayasal güvence sağlandı.

 

SON KARARI ERDOĞAN VERECEK

ANAYASA kampında üniversitelerde türbanı serbest bırakan düzenleme ortada kaldı. Bilim Kurulu, konunun Anayasa Mahkemesi’ne gitmesinin önlenmesi için anayasal düzenlemenin şart olduğunu vurguladı. AKP cephesi ise bunun AKP karşıtları tarafından farklı yorumlanıp anayasaya gölge düşürülmesine yol açabileceğini belirterek türban yasağının özel yasa ile aşılması gerektiğini savundular. Türban konusunda görüşbirliğine varılamayınca, bu konudaki son kararın Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında çarşamba günü toplanacak AKP Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) verilmesi uygun görüldü.

Ebru TOKTAR / SAPANCA 



Bu haber 345 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,766 µs