En Sıcak Konular

'Rusya, İran'a S-300 yerine S-400 füzesi verebilir

24 Şubat 2015 15:51 tsi
Rusya'nın İran'a teslimatı konusunda sıkıntı yaşanan S-300 füzeleri yerine daha üst düzey olan S-400 füzesi vermeyi teklif edebileceği belirtiliyor

Rusya'nın İran'a S-300 hava savunma füzeleri yerine S-400 füzeleri verebileceği ifade ediliyor.

Kommersant gazetesine konuşan Rus kaynaklar, Moskova'nın Tahran'a teslimi gerçekleştirilmeyen S-300 hava savunma füzeleri yerine yeni nesil S-400 füzeleri teklif edilebileceğini ancak bunun için bir şartları olduğunu söyledi.

Rusya'nın sanayi ve askeri üretim şirketi Rosteh'in Genel Müdürü Sergey Çemezov, İran'a S-300 hava savunma füzeleri yerine yeni teknoloji Antey-2500 füzeleri göndermeyi teklif ettiklerini söylemişti. Çemezov, 2007'de imzalanan anlaşmayla İran'a taahhüt edilen S-300 füzelerinin artık üretilmediğini de belirtmişti. Rus genel müdür ayrıca, konuyla ilgili henüz bir karara varılmadığını da sözlerine eklemişti.

Kommersant gazetesi, Tahran'la yapılan görüşmelere yakın Rus yetkililerine dayandırdığı haberinde, İran yönetiminin Antey-2500 füzelerini istememesi durumunda, ülkeye yeni nesil S-400 füzelerini teklif edebileceğini yazdı.


'İRAN DAVAYI GERİ ÇEKMELİ'

Yetkililer, Moskova'nın bu teklif için bir şartı olduğunu, bu şartın da İran'ın 2007 tarihli anlaşmaya uyulmaması nedeniyle Rus askeri ihracat şirketi Rosoboronexport'a açtığı davayı geri çekmesi olduğunu söyledi.


ANLAŞMA YAPTIRIMLAR NEDENİYLE DURDURULDU

Moskova ile Tahran'ın 2007'de imzaladığı 800 milyon dolar değerindeki anlaşma, İran'a 5 adet S-300 teslim edilmesini öngörüyordu. Ancak anlaşma, İran'a nükleer programı yüzünden 2010 yılında getirilen uluslararası yaptırımlar nedeniyle durduruldu. Tahran yönetimi de anlaşmada imzası olan Rosoboronexport şirketine karşı Cenevre'deki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde dava açtı.


NÜKLEER GÖRÜŞMELER 2 MART'TA SÜRECEK

Bu arada, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile ABD'li mevkidaşı John Kerry arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde pazartesi günü gerçekleştirilen nükleer görüşmeler ardından İran ile 5+1 grubu ülkeleri (ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya) arasında yapılacak bir sonraki nükleer müzakerelerin 2 Mart'ta gerçekleştirileceği duyuruldu.

Kaynak: Sputnik



Bu haber 930 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,572 µs