En Sıcak Konular

Piyasaların gözü Merkez'den gelecek haberde

24 Şubat 2015 13:14 tsi
Merkez Bankası faiz kararı bugün. Merkez Bankası faiz indirimi kararı alabilir. Merkez Bankası'nın etkin faiz indirimi kararı dolar fiyatını yükseltebilir.

Merkez Bankası faiz kararını bugün saat 14.00'da açıklanıyor. Peki Merkez Bankası faiz indirimi yapacak mı?

Piyasaların beklentisi Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapacağı yönünde. Ancak uzmanlara göre ekonomik göstergeler faiz indirimi için uygun değil. Merkez Bankası etkin bir faiz indirimi kararı alırsa dolar/TL kuru 2.50 liranın üzerine çıkabilir.

Yaklaşık bir aydır indi iniyor denen faizlerin akıbeti bugün belli olacak. Piyasalar, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nu-PPK bugün saat 14.00’de gerçekleştireceği faiz kararı toplantısına odaklandı.
Piyasalarda faiz indirimine yönelik beklenti ağırlık kazanırken, kurdaki yükselişin etkisiyle faiz indiriminin sınırlı kalabileceği yorumları yapılıyor. Mekez Bankası’nın geçen ay yapılan PPK toplantısında politika faizinde 50 baz puan indirime gitmesi yeterli bulunmamış ve tartışmalara neden olmuştu.

SADECİ FAİZ DEĞİL KORİDOR DA DEĞİŞEBİLİR   

Analistler, toplantıda sınırlı da olsa bir faiz indirimi kararının alıncabileceğini, bu kez sadece politika faizinde değil faiz koridorunun alt ve üst bandında da indirim olabileceğini öngörüyor.

ANKETLER NE DİYOR?

CNBC-e’nin 24 ekonomistle gerçekleştirdiği PPK Beklenti anketi sonuçlandı.

Buna göre 18 ekonomist politika faizinde indirim bekliyor.

-9 ekonomist: 25 baz puan iner
-8 ekonomist: 50 baz puan iner
-1 ekonomist: 75 baz iner.
-6 ekonomist: Değişiklik olmaz.

DOLAR KURU ETKİLENİR

Merkez Bankası faiz kararını bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, faiz indirimi kararının dolar kuru üzerine etkisini yazdı.

"Faizde üst sınır indirimi kuru tetikleyebilir" uyarısında bulunan Sağlam'ın yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkez Bankası arasında yoğun tartışmalara neden olduğu için, bugünkü karann ayrı bir önemi oluştu. Dolayısıyla bugünkü kararın, hangi yönde çıkarsa çıksın, yeni tartışmalara neden olma ihtimali bir hayli yüksek.

Piyasa oyuncularından edindiğim izlenime göre Merkez Bankası'nın faiz indirme beklentisi, sakıncalarına rağmen, hala mevcut. Piyasa oyuncuları arasında "faiz inecek" diyenler var ve büyük bölümü 0.25 puanlık bir indirim tahmin ediyor. Bunun yanısıra 0.50 baz puanlık indirim bekleyenler de var.
 
FAİZ İNDİRİMİ OLMAZ DİYENLER DE FAZLA

Merkez Bankası'nın, enflasyonda beklentilerin gerçekleşmemesi, şubat ayı enflasyon verilerinin, akaryakıt fiyatlarındaki artış ve gıda fiyatlan etkisiyle, yüksek çıkma ihtimali ve kurlardaki yüksek seviye nedeniyle faiz indirmeyeceğini tahmin edenlerin sayısı da bir hayli fazla. Gördüğüm kadanyla; piyasaların gözü, bu kez politika faizinden çok koridorun üst sınırına dikilmiş durumda. Bazı bankacı ve analistler, üst sınırda 0.25 baz puanlık da olsa bir indirim yapılabileceğini söylüyorlar.

Ancak büyük çoğunluk "Merkez'in üst sınıra dokunması halinde, kurların buna büyük tepki vereceği" görüşünü belirtiyor. ...koridorun üst sınınnda indirim yapılması halinde, politika faizi ne kadar inerse insin, piyasaların buna ciddi tepki vereceğinden kaygı duyuluyor.


PİYASALARIN EN BÜYÜK KORKUSU İSTİFA

Merkez Bankası faiz kararının sonuçlarını köşesine taşıyan bir diğer isim de Habertürk gazetesi yazarı Abdurrahman Yıldırım oldu. Yıldırım, faiz kararı sonrası piyasaların en büyük endişesinin Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın 'istifa' etmesi olduğunu yazdı.

Yıldırım, "Erdem Başçı istifa ederse ne olur?" sorusunun yanıtını da köşesinden verdi:

"Böyle bir durumda eldeki bütün portföyler değer kaybedecek, dövize yatırım yapanlar kazanacak."
 

Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,108 µs