En Sıcak Konular

Angajman kuralları işleyecek!

24 Şubat 2015 08:26 tsi
Angajman kuralları işleyecek! Süleyman Şah Türbesi’nin yerinin geçici olarak Eşme’ye taşınması angajman kurallarında bir değişikliğe neden olmayacak.

Türk toprakları kabul edilen Eşme’deki türbe alanına 4 kilometreden fazla yaklaşan her düşman unsur hedef gözetmeksizin vurulacak.

Suriye'nin Halep kenti sınırlarındaki Süleyman Şah Türbesi'ni, tereyağından kıl çeker gibi tahliye eden Türkiye'nin başarısı, tüm dünyayı kıskandırdı. Harp Akademileri'nde örnek gösterilecek bir planlamayla gerçekleştirilen "Şah - Fırat" operasyonun perde arkasından ise tüm olasılıkların dikkate alındığı kapsamlı bir hazırlık süreci çıktı. Akşam'ın ulaştığı kaynaklar, operasyonun, üç aylık bir hazırlık sürecinin ardından gerçekleştirildiğini vurguladılar.

ALTERNATİF PLAN HAZIRLANDI

Operasyonun hazırlık sürecinde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı mikro timler, periyodik aralıklarla bölgeye sızarak saha çalışması yaptı. Özel Kuvvetler'e bağlı mikro timler operasyondan 48 saat önce yöresel kıyafetlerle bölgeye sızdı. Genelkurmay Karargâhı ile kesintisiz iletişim ise Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterine geçen yıl katılan AWACS'lar aracılığıyla sağlandı.

ANGAJMAN KURALLARI İŞLEYECEK

Türkiye, Eşme bölgesine nakledilen Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nu, Şam rejiminin olası taciz veya hava saldırılarına karşı, angajman kurallarına göre savunacak ve türbeye yaklaşan uçak ya da helikopter anında vurulacak. Angajman kurallarını ihlal eden bir Suriye helikopteri, Türk F-16'ları tarafından 2013 yılının eylül ayında düşürülmüştü. Türkiye'nin Suriye'ye karşı uyguladığı angajman kuralları, Türkiye sınırına 200 metre mesafedeki Eşme Karakolu için de geçerli olacak.

YER SEÇİMİNDE ÜÇ ÖNEMLİ KRİTER


Değerlendirmeler sonucunda Suriye'deki Eşme Köyü'nün seçilmesinde üç önemli kriter gözetildi. Ankara, Eşme Bölgesi'nin IŞİD tehdidinden uzak bir noktada bulunmasını dikkate aldı. Eşme'nin belirlenmesinde, Türkiye sınırına çok yakın bir bölge olması ve hem güvenlik hem de ikmal açısından avantaj sağlaması da etkili oldu. Esad rejiminin, Eşme bölgesine kara ve hava unsurlarıyla yaklaşma ihtimalinin çok düşük olması da yer seçiminde rol oynadı.

Akşam



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,686 µs