En Sıcak Konular

Ne garip bir koalisyon

23 Şubat 2015 22:58 tsi
Ne garip bir koalisyon Hükümet Sözcüsü Arınç, "TBMM'de, ne garip bir koalisyon ki birbiriyle hiç uyuşamayacağını düşündüğümüz üç parti, İç Güvenlik Paketi'nin görüşülmesini engellemeye çalışıyor" dedi.

 Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki Bakanlar Kurulu Toplantısı sona erdi.

Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı, altı buçuk saat sürdü.

Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Arınç'ın açıklamalarından bazı başlıklar şöyle:

"Herkes İç Güvenlik Paketi'nin içerisinde ne olduğunu biliyor. Bunun Komisyonda bile görüşülmesi sadece üç gün sürmüştür. Şimdi TBMM'de, ne garip bir koalisyon ki üç parti, birbiriyle hiç uyuşamayacağını, birbiriyle siyasi kararlar alamayacağını düşündüğümüz üç siyasi parti Meclis'te hiç akla gelmedik, İç Tüzük ile yakından uzaktan ilgisi olmayan birtakım hakaretler, eylemler, bağırmalar, yüzlerini kapatmalar, masaları yumruklamalar, birbirlerini ittirmeler... Bütün bunlarla İç Güvenlik Paketi'nin ve bağlı konuların görüşülmesini engellemeye çalışıyorlar"

"Ülkemizin hemen hemen her şehrinde, suç işlemeyi kendisine meslek edinmiş, kendi ideoloji için böyle bir davranıştan farklı bir şey beklenmeyen birtakım suç örgütler var. İsimlerine bakarsanız, alfabenin bütün harfleri de vardır. Sokaktaki insanı katletmeye yönelmiş, ortaya hendekler kazarak, yüzlerini gizleyerek, ellerindeki uzun namlulu silahlarla evleri taramak suretiyle insanların can emniyetini tehlikeye atan hatta yok eden eylemcilere karşı biz her şeyi söyleyebiliriz de HDP ne kadar söyleyebilir kamuoyu takdir etsin. Birbirleriyle aralarında bazen organik bağ bulunan bazen organik bağ olmasa dahi birbirlerini teşvik ve destekleyen bu unsurların getireceğimiz tedbirlere karşı çıkmaktan başka yapacağı bir şey yoktur. HDP'yi bu konuda, olumsuz anlamda söylüyorum, anlayışla karşılayabilirsiniz"

"Nasıl olur da MHP, Sayın Bahçeli, partisinin adeta HDP gibi bu kanunu çıkarmamak uğruna yaptıklarına nasıl katlanabilir, nasıl destekleyebilir ve Parlamento'nun kilitlenmesine nasıl müsaade edebilir? Sayın Bahçeli ülkücüleri bile sokağa çıkmaktan men ediyor ki insanlar birbirlerine karşı bir eylem yapıp can ve mal kaybı olmasın diye. Bizim tanıdığımız ve yıllardan beri kendisine saygı duyduğumuz bir insan, Türkiye'nin huzur ve asayişi konusunda hepimizden daha itinalı bulduğumuz bir insan, HDP veya CHP ile nasıl işbirliği yapabilir, bunu anlamak mümkün değil. Bir anamuhalefet partisi, sokak eylemlerine nasıl arka çıkabilir"

Şah Fırat Operasyonu

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçen haftaki Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından yurt dışına çıkmadan önce bir açıklama yaptığını anımsatan Arınç, “Ben de iki ayrı açıklama olmasın diye birlikte bir basın açıklamasını Sayın Başbakanımız yapmıştı. Ancak bazı gazetelerde niçin bu böyle oldu diye birtakım akıl yürütmeler olmuş. Böyle spekülasyonlara gerek yok. Bugün Bakanlar Kurulumuz biraz gecikti. Kendilerinin talimatıyla Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından görüştüğümüz konularla ilgili bilgi veriyorum” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, toplantıda, yurtiçi ve yurtdışı gezileriyle ilgili bilgi sunduğunu, Bakanların da çalışmalarına ilişkin bilgi verdiğini ifade eden Arınç, Meclis çalışmaları ve TBMM'deki İç Güvenlik Paketiyle ilgili geçen toplantıdan bu yana neler yapıldığına ilişkin bilgi aldıklarını söyledi.

Arınç, "Bildiğiniz gibi gibi şu anda da bu görüşmeler devam etmektedir. Sanıyorum bu akşamki görüşmelerde İç Güvenlik Yasası konusunda biraz daha ilerleme sağlanmış olacaktır" diye konuştu.

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır'ın, kendi alanıyla ilgili Bakanlar Kuruluna bilgi sunduğunu aktaran Arınç, şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz günlerde Ankara'da Reform Eylem Grubu toplantısı yapılmıştı. Bu toplantıda alınan kararlar bir basın bildirisiyle yayınlanmıştı. Bu konu üzerinde ve Brüksel'de yapacağı temaslar konusunda da ayrıca Bakanlar Kuruluna bilgi verdi.

Reform Eylem Grubu'nun son toplantısında insan haklarıyla ilgili Cenevre'de yapılan Uluslararası İnsan Hakları Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizması toplantısı yapıldı. Bu toplantıda pek çok soru sorulmuştu. Bazı öneriler getirilmişti. Bunlar takriben 280 civarındaydı. 199 tanesini Türkiye'nin uygulamakta olduğunu ifade etmiştik. Sadece 26'sını kabul etmediğimizi, bunların da gerekçesini Haziran'a kadar BM'ye ileteceğimizi bildirmiştik.  Reform Eylem Grubu bu çalışmaları olumlu buldu ve Haziran ayına kadarki çalışmaların Reform Eylem Grubu'nun da  gündemine alınması konusunda bir karar aldı. İnsan hakları konusu Avrupa Birliği süreci içinde Reform Eylem Grubu tarafından da ayrıca değerlendirilecektir.

Bir taraftan da halen görüşülmekte olan İç Güvenlik Reform Paketi konusunda AB normlarına uygun standartların esas alındığını kabul ettiler ve vatandaşları hayatını kolaylaştıran, can ve mal güvenliğini güvence altına alan birçok bürokratik işlemi ortadan kaldıran düzenlemeler içerdiğini, bu düzenlemelerin de AB müktesebatı ve uluslararası standartlar esas alınarak hazırlanmış olduğunu ifade ettiler. Bildiğiniz gibi AB Uyum Komisyonu da AB ile ilgili bakanlık da bu konuda ciddi bir çalışma yaptı ve bunu yayınlamıştı. Bütün bunları ayrıca TBMM Genel Kurulunda bulunan ve kolluk görevlilerine yönelik kötü muamele iddialarını bağımsız olarak inceleyip soruşturmak amacıyla hazırlanmış Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın da bir an önce yasalaşması gerektiği üzerinde de Reform Eylem Grubu'nun tavsiyeleri oldu. Bunları hükümetimiz de ayrıca dikkate almaktadır."

Tarım teşvikleri

Bülent Arınç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de tarım sektöründe gelişmeler ve yeni projeler konusunda Bakanlar Kurulunda kapsamlı bir sunum yaptığını belirtti.

Arınç, tarım sektörde bazı başlıkların yeniden değerlendirilmesi, teşvikler konusunda yeni tedbirler getirilmesi konusunun olumlu karşılandığını vurgulayarak, "Sayın Başbakanımız, önümüzdeki günlerde yapacağı basın toplantılarıyla bu konuda özellikle çiftçilerimize tarım kesimine yönelik hangi teşvik ve tedbirlerin getirileceğini, sektörel bazda hangi yeni projeler uygulanacağını ifade edecek" diye konuştu.

Bülent Arınç, Başbakan Davutoğlu'nun, il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada Şah Fırat Operasyonu konusunda kapsamlı bilgi verdiğini, operasyonun bitmesinin ardından dün sabah erken saatlerde basın mensupları davet edilerek operasyona ilişkin bilgiler verildiğini de hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da operasyona ilişkin ayrıca açıklamaları bulunduğunu kaydeden Arınç, "Biz de özel güvenlik toplantılarında kısmen bilgi sahibi olduğumuz bu operasyonun her yönüyle başarılı olarak geçtiğini, takdir edilmesi gerektiğini ayrıca ifade ettik. Tabii muhalefetin bu operasyona yönelik temelsiz, dayanaksız ve maalesef milli menfaatlerimizi gözardı eden açıklamalarını da teessüfle karşıladığımızı ifade etmeliyim" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugünkü konuşmasında Bakanlar Kurulunun ikinci defa yine kendi daveti üzerine 9 Mart'ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda toplanacağını söylediğini anlatan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bildiğiniz gibi bundan önceki toplantı 19 Ocak'ta yapılmıştı. Takriben 50 günlük bir süre sonra bir toplantı daha yapmış olacağız. O zaman da bunun ilkelerini sizlerle paylaşmıştım. Sayın Cumhurbaşkanımız, Anayasa'da var olan bir yetkisini zaman zaman kullanmak isteyebilir. Sayın Başbakanımız ile bu konuyu görüşürler ve mutabakat üzerine bu toplantı yapılabilir. Bunda da keza böyle olmuştur, birinci toplantıda olduğu gibi. Sayın Başbakanımız ile Sayın Cumhurbaşkanımız Mart ayı içinde böyle bir toplantının yapılmasını uygun olacağı konusunda hemfikir olmuşlardır, mutabık kalmışlardır ve bu tarih 9 Mart olarak bugün açıklanmıştır."

Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısında iç ve dış gelişmelerin de ele alındığını bildirdi.

AA



Bu haber 826 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,847 µs