En Sıcak Konular

Kenan ilinde 'meyva bahçesi' operasyonu!

17 Eylül 2007 09:50 tsi
Kenan ilinde 'meyva bahçesi' operasyonu! İsrail’in 6 Eylül’de Türk hava sahasını da ihlal ederek, Suriye’ye yaptığı operasyonun adı “Meyve Bahçesi” diye açıklandı. İşte operasyonla ilgili merak ettiğiniz herşey...

Vatan'da yer alan habere göre, esrarengiz operasyonla ilgili sessizliğini koruyan İsrail yönetimi, Amerikan ve İngiliz basınına sonunda detayları sızdırdı. İsmi açıklanmayan güvenilir İsrailli kaynaklarının verdiği bilgiye operasyonda Kuzey Kore tarafından Suriye’ye gönderilen nükleer başlık ve malzemenin tutulduğu depo hedef alındı. 8 İsrail savaş uçağı Suriye’nin Rakka kentinin 160 kilometre kuzeyindeki El-Abiad bölgesini bombaladı. Buradaki depoya 250 kiloluk bombalar ve Maverick füzeleri atıldı. Hedefin görünürde tarım deposu olması nedeniyle operasyona “Meyve Bahçesi” adı verildi.

İlk bilgi Mossad’dan

İsrail gizli servisi Mossad şefi Meir Dagan, geçen ilkbaharda Başbakan Ohud Olmert’ten randevu isteyerek Suriye’nin Kuzey Kore’den nükleer malzeme almak için girişimde bulunduğu istihbaratını iletti. Olmert, Mossad’ın nükleer alışverişi tüm detaylarıyla takip etmesini istedi. Savunma Bakanlığı’na da “Suriye’nin nükleer teknolojiye sahip olmasına asla izin veremeyiz. Askeri operasyon için hazırlığa başlayın” talimatını verdi.

 

K. Kore-Suriye teması

ABD ambargosu ve uluslararası baskılar nedeniyle nükleer silahlarını elden çıkarmanın yollarını arayan Kuzey Kore lideri King Jong İl, babası Kim Sung İl zamanında dönemin Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad ile başlayan yakınlaşmayı değerlendirdi. Suriye ile Kuzey Kore arasındaki işbirliğinin ilk çarpıcı belirtisi 14 Ağustos’ta Suriye’yi ziyaret eden Kuzey Kore Dış Ticaret Bakanı’nın, Esad ile gizli bir anlaşma imzalamasıydı.

Nükleer kargo

İsrail’in Ortadoğu’da ve özellikle İran’da istihbarat toplamak için kullandığı askeri uydusu Ofek7, bu dönemde Başbakan’ın talimatıyla Suriye üzerine konuşlandırıldı. Ofek7, hava operasyonundan 3 gün önce, 3 Eylül’de Kuzey Kore’den Suriye’nin Lazkiye limanına “çimento” adı altında gelen nükleer malzemelerin Fırat nehri yakınlarında bir tarım araştırmaları merkezine getirildiğini “kare kare” tespit etti.

ABD’ye bilgi verildi

Olmert işte bu aşamada sıcak çatışma için düğmeye bastı ve merkezin vurulması gerektiğini Savunma Bakanı Ehud Barak’a iletti. Barak generallere olası operasyon için planlama yapmaya başlamalarını söyledi. İsrailli diplomatlar bu arada en büyük müttefikleri ABD’den hava operasyonu için onay almak amacıyla ellerinde istihbarat raporlarıyla Washington’un kapısını çaldı.

Pentagon şifreleri iletti

İsrailliler, Suriye’nin elinde Kuzey Kore yapımı 60 adet 300 kilometre menzilli Scud-C füzesi olduğunu ve bunlara K.Kore’den gelecek nükleer başlıkların takılması durumunda İsrail’in güvenliğinin tehlikeye gireceğini belirterek ABD’yi ikna etti. İncirlik Üssü’nü ve Irak hava sahasını kullanarak Suriye sınırında F-16’larla sürekli devriye uçuşları yapan Pentagon da bu aşamada kendi uçuş kodlarını İsrail tarafına verdi. Amaç, harekatta İsrail jetlerinin ABD uçaklarını düşman zannedip vurmasını engellemekti.

Komandolar içeri sızdı

5 Eylül’de Suriye’ye sızan Sahladag adlı özel eğitimli İsrail komando timi “tarım araştırmaları merkezinin” yerini lazerle işaretledi. Komando timinin Türkiye’den ya da Irak üzerinden helikopterlerle mi taşındığı, ya da yüksek bir irtifadan paraşütle mi atladıkları bilinmiyor. Tek bilinen bölgeye gizlice sızıp, akıllı füzelerin hedefe tam isabet kaydetmesi için depoyu işaretlemiş olmaları...

Pilotlar bile bilmiyordu

Takvimler 6 Eylül’ü gösterdiğinde Maverick füzeleri ve 250 kiloluk bombalar taşıyan 8 adet F-15 ve F-16 uçağı ile çok daha yüksekten uçacak olan bir istihbarat toplama uçağı (ELINT) İsrail’den havalandı. Pilotlar uçağa bindiklerinde operasyona gittiklerini biliyorlardı ancak nereyi vuracaklarından haberdar değillerdi. Operasyondan sadece İsrail Başbakanı, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni haberdardı.

Rus füzeleri işlemedi

Gerekli yüksekliğe çıktıklarında kendilerine bombalayacakları bölgenin koordinatları verildi. İsrail savaş uçakları, taşıdıkları “jamming” (sinyal bozucu) cihazlarıyla Suriye’nin Rusya’dan aldığı 18 milyon dolarlık 4 hava savunma sistemini devre dışı bıraktıktan sonra nükleer malzemelerin bulunduğu depoyu yerlebir ettiler.

(The Guardian, The Times, Newsweek ve Haaretz’in makalelerinden derlenmiştir.)

Kuzenini Suriye’ye gönderdi

İsrail uçaklarının ellerini kollarını sallayarak Suriye üzerinde uçup çok önemli bir merkezi bombalaması aynı hava savunma sistemlerine sahip olan İran’da da büyük krize sebep oldu. Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, kuzeni Ali Ekber Mehrabyan’ı hasarı yerinde görmesi için Suriye’ye gönderdi. Suriye basını ise dün dünya basınına sızan operasyonun detaylarıyla ilgili “Bizi vurmak için bahaneler çıkarıyorlar” yorumu yaptı.



Bu haber 1,056 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,523 µs