En Sıcak Konular

Husilerin siyasete müdahalesi protesto edildi

23 Şubat 2015 13:37 tsi
Yemen'in İbb kentinde düzenlenen gösteride Husilerin ülke siyasetine müdahalesi protesto edildi.

Yemen'in orta kesimindeki İbb kentinde yüzlerce kişi Husi karşıtı gösteri düzenledi. Protestocuların İbb'in el-Udeyn caddesinde düzenlediği yürüyüşe cumartesi günkü gösterilerde açılan ateş sonucu öldürülen protestocu Nasır Faris Şuca'nın cenazesi de taşındı.
 
Husi Ensarullah Hareketi'nin ülke siyasetine müdahalesi ve İbb kentinde ''Silahlı güç'' oluşturmasını ''reddeden'' karşıt gruplar sık sık gösteri düzenliyor.
 
Cumartesi günkü gösteride Husilerin protestocuların üzerine ateş açması sonucu 2 kişi ölmüş 3 kişi yaralanmıştı. Öldürülen protestoculardan birinin cenazesi bugünkü yürüyüşlerde ellerde taşınarak defnedilmek üzere kabirstana götürüldü.
 
Yemen Devrimi lehine sloganlar atan ve Husileri darbecilikle suçlayan dövizler taşıyan protestocuların istifa eden Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin de fotoğraflarını taşıdığı görüldü.
 
Husi militanlarının göstericilerin yürüyüş güzergahındaki bazı yolları kapattığı ve askeri araçlarla protestocuları takip ettiği görüldü. Husi militanlar protestoculara bu kez müdahale etmezken bazı göstericiler ile arbede yaşandı.
 
Husiler Sana, İbb, Hudeyde ve Taiz gibi kentlerde düzenlenen ''karşıt'' gösterilere sık sık müdahale edip bazı göstericileri alıkoyuyor. Husi militanlarının yer yer ateş açması sonucu bugüne dek 1 kişi öldü 10 kişi yaralandı.
 
Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin ocak ayında istifa ettiğini açıklamasının ardından Husiler, 6 Şubat'ta meclisi feshetmişti. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi ülkedeki siyasi kesimler tarafından ''Darbe" olarak nitelendirilmişti.
 
Bu süreçte Husilerin başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu Hadi, cumartesi günü Aden'e gitmişti.
 
Hadi, burada "Cumhurbaşkanı" sıfatını kullanarak yaptığı yazılı açıklamada, "Şii Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) Sana'da kontrolü ele geçirdiği 21 Eylül tarihinden itibaren alınan kararların geçerli olmadığını" ifade etmişti.
 
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise 16 Şubat’ta, başkent Sana'da hükümet ve güvenlik kurumlarını ele geçiren Husilere, bu kurumlardan silahlı güçlerini şartsız olarak çekme çağrısı yapmıştı.
 
Askeri araca saldırı
 
Bu arada, Yemen'in Hadramut kentinde Birinci Askeri Bölge Komutanı Tümgeneral Abdurrahman el-Halili'nin aracını hedef alan bombalı saldırı düzenlendi.
 
Yol kenarına döşenmiş patlayıcının aracın geçişi sırasında patlaması sonucu 1 asker hayatını kaybederken, 6 asker yaralandı. Tümgeneral Halili'nin zarar görmediği ifade edilirken, saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.
 
Tümgeneral Halili'nin daha önce de silahlı grupların saldırısına uğradığına işaret edildi.

aa


 

Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,922 µs