En Sıcak Konular

Kıymada kolibasili bulundu

17 Eylül 2007 09:34 tsi
İstanbul’da 8 ilçeden alınan 116 hazır kıyma örneğinin 85’i bozuk çıktı. Kıymalarda en çok insan dışkısında yer alan Koli Basili bulundu. Analize göre en sağlıksız kıyma üç ilçede.

Analize göre en sağlıksız kıymalar Üsküdar, Zeytinburnu ve Bahçelievler’de

İçine sakatat, tavuk derisi, kemik havuç gibi ürünler katılarak hile yapılan hazır kıymalarda insan ve hayvan dışkısı bulunan eşerişya koli (koli basili) mikrobu da çıktı. Kasaplar Odası’nın 8 ilçe belediyesiyle yaptığı çalışmada skandal denilebilecek sonuçlara ulaşıldı. Milyonlarca kişinin yaşadığı 8 ilçeden alınan 116 numuneyle yapılan son araştırmada hazır kıymaların içinde koli basili ve bağırsak enfeksiyonuna yol açan staphylococcus aureus bakteriler ortaya çıktı. Alınan numunelerin yüzde 73’ü, yani 85 tanesinde insan sağlığını tehlikeye atacak düzeyde bozulma tespit edildi.

ÜSKÜDAR’DA YÜZDE 56

Araştırma sırasında İstanbul’un Üsküdar, Bahçelievler, Zeytinburnu, Güngören, Bayrampaşa, Bağcılar, Tuzla ve Kartal ilçelerinden hazır kıyma örnekleri alınarak incelendi. Numunelerin ortalama yüzde 83’ünde böbrekleri iflas ettiren koli basili çıktı. Bunların yüzde 49’unda ise koli basili oranının kabul edilebilir sınırın çok üzerinde olduğu belirlendi. Üsküdar yüzde 56’lık oranla koli basilinin aşırı seviyede olduğu numunelerin en fazla görüldüğü ilçe oldu. Zeytinburnu yüzde 50, Bahçelievler ise yüzde 47 ile ilk üçte yer aldı. Yine numunelerin yüzde 49’unda staphylococcus aureus denilen zehirli bir bakteri çıkarken, bunların da yarısında aşırı oranlara rastlandı. Bu bakteride Bahçelievler yüzde 38’lik aşırı seviyedeki numune sayısıyla ilk sırada. Numunelerin yüzde 10’unda etle ilgisi olmayan yabancı türlere de rastlandı.

Koli basili en çok böbrekleri vuruyor

E-coli basili: Enfeksiyonların birçoğunda etken E.coli basili olarak adlandırılan bakteri. Bu bakteri türü, büyük baş hayvanların bağırsaklarında yaşıyor. Kesme işlemi veya etin paketlenmesi sırasında, ete bulaşabilir. İdrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse bakteriler böbreklere ilerleyerek böbrek iltihabına yol açabilir.

Staphylococcus aureus: İnsanların üzerinde, derilerinde, burunlarında, boğazlarında, enfekte olmuş yaralarda ve sivilcelerde bulunuyor. Oda sıcaklığında hızla ürer ve toksin üretir. Aşırı mide bulantısı, kusma, karında kramplar ve ishal, gıda yendikten 16 saat kadar sonra ortaya çıkıyor. Genelde 2-3 gün sonra belirtiler ortadan kalkar.

ETBİR: 1.100 YTL ceza yeterli değil

Türkiye Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Önder Ünlüer, hazır kıymada yaşanan sıkıntının denetimlerle çözümlenebileceğini, ancak bu konuda cezaların da caydırıcı olmadığını belirtti. Sağlığa zararlı maddeler içeren hazır kıyma ile yakalanan bir üreticiye miktarı ne olursa olsun 1.100 YTL ceza kesildiğine dikkat çeken Önder Ünlüer ‘Cezanın artırılması gerekiyor. Biz 3 kez bu cezayı alan bir işletmenin kapatılması gerektiğini düşünüyoruz’ diye konuştu.

(Star)

 



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,945 µs