En Sıcak Konular

10 maddede Şah-Fırat operasyonu

23 Şubat 2015 09:09 tsi
10 maddede Şah-Fırat operasyonu Türkiye neden bu operasyonu şimdi yaptı? Operasyonun şifreleri neler? Bundan sonraki süreçte neler yaşanabilir?

Sabah.com.tr yazarı Taha Dağlı 10 maddede Türkiye’nin Süleyman Şah türbesi operasyonunu yazdı.

1 YIL ÖNCE SÜLEYMAN ŞAH MESELESİ YİNE GÜNDEMDEYDİ
 
Türkiye seçim sürecine giriyor. Süleyman Şah konusu geçtiğimiz yıl bu vakitlerde yine Türkiye'nin gündemindeydi, 30 Mart seçimleri öncesi Suriye meselesinde Türkiye'nin dış politikası üzerinden Süleyman Şah Türbesi ve DEAŞ terör örgütü üzerinden bazı iddialar ortaya atılmıştı ve gördük ki türbenin oradaki konumu Türkiye açısından her zaman için provoke unsuru olarak kullanılabiliyor.

2-TÜRKİYE'YE KARŞI HEP KULLANMAYI PLANLADILAR
 
Bazı güçler Süleyman Şah üzerinden Türkiye'ye tezgah kurma planlarını ajandalarında sürekli taşıyor. 30 Mart seçim sürecinde bunu gördük şimdi yine bir seçim sürecindeyiz ve Süleyman Şah ya da Suriye üzerinden Türkiye'ye yönelik provokatif hamleler gelmesi yine muhtemel gelişmeler, buradan bakınca Türkiye'nin Şah Fırat operasyonuyla gerçek manada bir ameliyat gerçekleştirdiğini görebiliyoruz.

3-TÜRK ASKERİ TEHLİKE ALTINDA DİYE MANŞET ATTILAR
 
Yine geçen yıldan örnek verecek olursak, Türkiye'nin yurt dışındaki bu tek toprağını korumakla görevli Türk askerlerine ve onların ailelerinin psikolojilerine yönelik de provakatif yayınlar yapıldığını hatırlatmakta fayda var. Özellikle bir takım gazeteler DEAŞ terör örgütünün Suriye'deki yapılanması sırasında Türk askerinin kuşatıldığına dair bir takım haberler yapmışlardı. Şimdi Türkiye, bu tür olası sıkıntıları bertaraf etmiş oldu.

4-EĞİT-DONAT PROJESİ
 
Bir de zamanlamayla ilgili şu ön plana çıkıyor o da Eğit-Donat projesi. Türkiye ile ABD arasında geçtiğimiz hafta içerisinde varılan anlaşmayla muhaliflerin eğitilmesini ve onlara silah yardımı yapılmasını içeren proje hayata geçiriliyor. İşte tam bu noktada Şah Fırat operasyonunun gelmesi de zamanlama açısından önemli.

5-TÜRKİYE DAHA DA HEDEF OLABİLİRDİ
 
Eğit-Donat projesi zaten 4 yılını bitirmekte olan Suriye'deki iç savaş sürecinde her zaman sivil halkın yanında duran Türkiye'nin artık Suriye'deki krizin çözümünde daha aktif ve daha somut adımlara ortak olduğunun göstergesi. Bu anlamda Türkiye, bu projenin hayata geçirilmesiyle Suriye içerisinde normal süreçten daha fazla oranda hedef haline gelebilirdi.
 
6-HEM DEAŞ HEM REJİM
 
Süleyman Şah konusunda sadece DEAŞ'ın tehdit içerdiğini düşünmek de eksik olur zira rejim de oradaki Türk askeri için ayrı bir tehdit unsurudur. Bu anlamda Eğit-Donat'ın hayata geçirilmesinin ardından bu tehditlerin artacak olması da muhtemel gelişmelerdir.

7-TÜRKİYE, ABD'Yİ SURİYE KONUSUNDA HİZAYA GETİRMEYE ÇALIŞIYOR
 
Suriye'de iç savaş süreci 4 yılı geride bırakıyor, bu konuda tüm dünya ülkeleri Suriye meselesine hesap-kitap gözüyle bakarken, bir tek Türkiye orada insan canına önem veren ülke oldu. Türkiye, Suriye üzerinden hesap ya da pazarlık içerisine girmedi, şimdi bunu Eğit-Donat projesiyle de faaliyete geçiriyor. Ve o projede sadece ABD'nin dikta ettiği maddeler yok Türkiye de opsiyon kullanarak ABD'nin Suriye'ye bakışı konusunda Amerikalıları bir hizaya getirdi diyebiliriz.

8-TÜRKİYE, SURİYE KRİZİNİN İÇERİSİNDE DAHA AKTİF
 
Bu anlamda Türkiye, Türkmenlerin de eğitilmesi ve eğit-donat projesinden faydalanan grupların sadece DEAŞ'a değil rejime karşı da savaşacak olması konularında ABD'yi belli bir noktaya getirdi. Bu anlamda Suriye'deki Türk askeri varlığı, Türkiye'nin muhalifler konusundaki aktif siyasetiyle Suriye içerisinde hem Beşar Esed rejimi hem de terör örgütleri tarafından hedef haline gelebilirdi.

9-SURİYE'DE BAZI TAŞLAR YERİNDEN OYNAYABİLİR
 
Ve bu konuyla ilgili Suriye'deki iç savaş sürecinde önümüzdeki dönemde bazı taşların da yerinden oynayabileceğini görebiliriz. Zira Türkiye'yi sürekli teröre destek yalanıyla suçlama gayretindekiler, Türkiye'nin terör örgütlerine karşı neler yaptığını görmezden geliyorlar. Bundan sonraki süreçte de Türkiye, Suriye'deki insanlık krizinin bitmesi için elinden geleni yapmaya devam edecektir.

10-KİMSENİN SES ÇIKARMAYA HAKKI YOK
 
Türbenin bulunduğu alan Türk toprağı burada Türk askeri varken oraya girmeyi yabancı bir ülkenin toprağına müdahale gibi algılamak ciddi bir sıkıntı kaldı ki bugün Suriye maalesef geldiği nokta itibarıyla toprak bütünlüğünün çok ötesinde, İsrail istediği gibi Suriye'yi bombalayabiliyor, İran askerleri, Hizbullah militanları istedikleri gibi Suriye toprakları içerisinde cirit atabiliyorlar. Bu nedenle Türkiye'nin hakkı olan bu operasyona kimsenin ses çıkarma gibi bir durumu olamaz.

 
 
 
 
 


Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,818 µs