En Sıcak Konular

Bir asır sonra ilk kez bu kadar dondu

23 Şubat 2015 08:27 tsi
Hava sıcaklığının sıfırın altında 40 dereceyi bulduğu Kanada'da kısmi olarak donan Niagara Şelaleleri’nde buz kalınlığının 1912 yılından bu yana ilk kez 3 metreyi aştığı bildirildi.

Kanada’da, uzun süredir etkili olan dondurucu soğuklar yüzünden Niagara Şelaleleri’nin büyük kısmı yine buz tuttu.
 
Dünya harikaları arasında gösterilen ve her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği şelalelerin çevresindeki buz kalınlığı 3 metreyi aştı. Kanada Çevre Bakanlığı kayıtlarına göre Niagara Şelaleleri 1912 yılından bu yana ilk kez bu denli dondu.
 
Şelalelerin en büyüğü olan At Nalı (Horseshoe) Şelalesi ile ABD tarafında kaldığı için Amerikan Şelalesi olarak bilinenin bölümde, buzlanmadan dolayı doğa harikası görüntüler de oluştu. Kalınlığı 2 metreye yaklaşan yüzey buzunun altından akan Niagara Nehri’nin uzayan yatağından da buz parçaları süzülüyor.
 
ABD ve Kanada tarafından binlerce turist, günlerdir adeta akın ettikleri şelalelerden fotoğraf ve görüntü alıyor. Rekor seviyede donmanın yaşandığı şelalelerde bazı kişiler de küçük dronlarla (insansız hava aracı) havadan tarihi görüntüleri kayda alıyor.
 
Great Lakes de dondu
 
Öte yandan, dondurucu soğuklardan, Kuzey Amerika kıtasının Great Lakes (Büyük Göller) olarak bilinen Ontario, Michigan, Erie, Superior ve Huron Gölleri de nasibini aldı.
 
Kanada Çevre Bakanlığı, en son 1978 yılında yüzeyinin yüzde 94’ü donan göllerdeki buzlanma oranının yüzde 81’i bulduğunu açıkladı. Kanada Buz Merkezi de dondurucu soğukların bu şekilde devam etmesi halinde, Büyük Göller’deki donma oranında yeni bir rekora ulaşılabileceğini duyurdu.
 
Bu arada, Erie Gölü’nde buzlar arasında sıkışan ve mahsur kalan bir Amerikan yük gemisi, Kanada Sahil Güvenliğe bağlı buz kırıcı gemilerce kurtarıldı.
 
Kanada Meteoroloji Hizmetleri, Niagara Şelaleleri’ni de içine alan Hamilton ve St. Catherines bölgesi için hava sıcaklığının sıfırın altında 40 derece olması tahmin edildiğinden vatandaşları uyardı.

aa


Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,317 µs