En Sıcak Konular

Türbanda kararı Erdoğan verecek

17 Eylül 2007 09:24 tsi
Anayasa taslağını tartışan AKP heyeti, "Din dersinden muaf olmayı, yüz kızartıcı suçlarda vekillerin yargılanmasını" kabul etti. Çankaya için üniversite diploması şart

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat başkanlığındaki AKP heyeti ile sivil anayasa taslağını hazırlayan Prof. Dr. Ergun Özbudun'un aralarında yer aldığı akademisyenlerin Sapanca'daki ortak toplantısında, AKP milletvekillerinin türban, din dersi ve dokunulmazlık konularında istediği sonuçlar çıkmadı.

Üniversitelerde türban serbestliği getiren maddede tartışma çıktı. Milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılması, din ve ahlak dersinin ayrılması, isteyen velilerin çocuklarını din dersinden muaf tutabilmesi benimsendi. AKP'lilerin bir bölümü, türban serbestliği ve din dersinin zorunlu olmasını istiyordu.

Basına kapalı olarak 3 gün süren kampta, türban serbestliği başta olmak üzere bazı konular Başbakan Erdoğan'a bırakıldı.

Taslak, çarşamba günü Erdoğan başkanlığında toplanacak AKP MYK'da tartışıldıktan sonra son halini alacak. Kampta öne çıkan düşünceler şöyle:

TÜRBAN: "Eğitimde kılık kıyafet"le ilgili maddede tartışma çıktı. Bazı üyeler, böyle bir maddenin tepki anayasası imajıyla yeni bir gerilime neden olabileceğini dile getirirken, bazı üyeler de türban sorunu ancak anayasada yer verilerek çözülebileceğini söyledi. "Kılık kıyafetinden dolayı hiç kimse yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz. Yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir" ifadesinin nasıl olacağına ilişkin son kararı Erdoğan'ın vermesi benimsendi.

DİN DERSİ MUAFİYETİ: Din dersi ile din kültürü ve ahlak dersinin ayrılması, isteyen velilerin çocuklarını din dersinden muaf tutması düşüncesi benimsendi. Milletvekilleri, din dersinin zorunlu olması görüşündeydi. AKP yönetimi ise din kültürü ve ahlak bilgisinin zorunlu, din dersinin isteğe bağlı olmasını istiyordu.

EĞİTİM DİLİ: Türkçeden başka dillerle öğretimin kanunla düzenleneceği konusundaki metin benimsendi. Üzerinde çalışılan taslakta "Eğitim dili Türkçedir. Başka dillerde öğretim kanunla düzenlenir" ifadesi yer alıyordu.

DOKUNULMAZLIK: Toplantılarda, milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılmasına karar verildi. Taslağa göre, milletvekili olmaya engel, rüşvet, irtikap ve yüz kızartıcı suçları işleyen milletvekilleri tutuksuz yargılanabilecek. Böylece, milletvekili dokunulmazlığında, seçilmeyi engel suçları dokunulmazlık dışında tutan alternatif kabul edildi. Yargılanan vekilin TBMM kararı olmadıkça tutuklanmasını engelleyen hüküm de benimsendi. İsteyen milletvekili TBMM'ye başvurarak yargılanma hakkını kullanabilecek. Memur dokunulmazlığında, kapsam tartışması yaşanması nedeniyle uzlaşma sağlanamadı.

MGK'YA CUMHURBAŞKANI: Milli Güvenlik Kurulu'na, yine cumhurbaşkanının başkanlık etmesi görüşünü benimsedi. MGK'ya, başbakanın başkanlık etmesi formülü kabul görmedi. Cumhurbaşkanı seçilebilmek için üniversite mezunu olma şartını getiren öneri de benimsendi.

TÜRKLÜK TANIMI: 1924 Anayasası'nda olduğu gibi "Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkese, din ve ırk farkı gözetilmeksizin Türk denir" benimsendi. Türkiye vatandaşlığı tanımı getiren ifadeler ise kabul görmedi.

EGEMENLİK: Egemenlik, "Yasama, yürütme ve yargı organları eliyle kullanılır" hükmü benimsendi. Anayasa'nın değiştirilemeyecek ilk dört maddesinin mevcut Anayasa'daki haliyle kalması kararı alındı. Anayasanın, "değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen" hükümleri arasından, "Toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde" ifadeleriyle "başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan" ibaresinin çıkarılması ve "dili Türkçedir" hükmüne "Resmi dili Türkçedir" şeklinde ekleme yapılması, heyette kabul görmedi.

DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ: Laiklik odaklı eleştirilere neden olan taslaktaki düzenlemeye, "Bu hürriyet devletin sosyal, ekonomik, siyasi ve hukuki temel düzenini din kurallarına dayandırmaya yönelik eylemler biçiminde kullanılamaz" ifadesi eklendi.

'Artık siyasilerin işi'

Taslağı hazırlayan Bilim Kurulu'nun başkanı Prof. Dr. Ergun Özbudun, Sapanca'da yaptıkları çalışmalar konusunda, "İçime son derece sinen çok iyi bir metnin ortaya çıktığı kanaatindeyim. Bundan sonrası siyiasilerin işi. Biz bu noktadan sonra sadece akademik konularda görüş belirtebiliriz, gerisine siyasiler karar verecek. Zannediyorum kısa bir süre içinde taslak açıklanır. Kimsenin kaygı duymayacağı bir metin" dedi.

milliyet



Bu haber 319 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,814 µs