En Sıcak Konular

Moody's Rusya'nın kredi notunu düşürdü

21 Şubat 2015 08:08 tsi
Moody's Rusya'nın kredi notunu düşürdü Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Rusya'nın kredi notunu "Baa3"den "Ba1"e düşürdü, not görünümünü "negatif"te bıraktı.

Moody's'ten yapılan açıklamada, not indirimine en temel gerekçe olarak, petrol fiyatlarındaki ciddi düşüş ve döviz kuru şokunun ülkenin hali hazırda düşük olan orta vadeli büyüme beklentilerini daha da zayıflatması gösterildi.

"Rusya'nın kredi notunun "Ba1"e düşürülmesinin birinci nedenini, Ukrayna'da devam eden krizin yanı sıra petrol fiyatlarındaki düşüş ve rubledeki değer kaybının ülkenin ekonomik ve finansal istikrarına yönelik olumsuz etkileri oluşturdu.

"Moody's'e göre, mevcut ve potansiyel yaptırımlar, ülkenin döviz kurundaki erozyon, ısrarla düşük seyreden petrol fiyatları ve yüksek enflasyon, gelirleri, tüketici güvenini ve iş dünyasına olumsuz etkileyecek" ifadelerine yer verilen açıklamada, Rusya'nın bu yıl derin bir durgunluğa saplanacağı ve 2016'da da daralmaya devam edeceği öngörüsünde bulunuldu.

Açıklamada, ayrıca Rusya hükümetinin finansal gücünün mali baskılar ve kurdaki erozyonla birlikte artan sermaye çıkışları nedeniyle daha da azalacağı belirtildi. Moody's, bununla birlikte Rus yetkililerin dış borçlarını ödememeye yönelik bir karar alma riskinin de düşük olmakla birlikte artığını ileri sürdü.

Son dönemdeki gelişmelerin Rusya ekonomisi üzerindeki etkilerinin geçici olmayacağını savunan Moody's açıklamasında, negatif kredi görünümünün ülkenin finansal durumunu daha da kötüleştirecek potansiyel politik ve ekonomik şokları yansıttığını vurguladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's da 26 Ocak'ta yaptığı açıklamayla, Rusya'nın "BBB-" olan kredi notunu "yatırım yapılamaz" seviye olarak kabul edilen "BB+"ya düşürmüştü. Buna ilaveten, Fitch Ratings de 10 Ocak'ta, ülkenin kredi notunu "BBB-"ye indirmişti. 

AA



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,463 µs