En Sıcak Konular

15 milyon öğrenci ders başı yapıyor

17 Eylül 2007 08:35 tsi
İlköğretim ve liselerde 2007-2008 eğitim-öğretim yılının ilk ders zili bugün çalacak.

İlköğretim ve liselerde okuyan yaklaşık 15 milyon öğrenci ile 600 bin öğretmen 3 aylık yaz tatilinin ardından ders başı yapacak.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla, Ankara'da, Karakusunlar Anadolu Endüstri Meslek Lisesi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla tören düzenlenecek. Ayrıca, tüm illerde de tören yapılacak.

Öğrenciler ve öğretmenlerin de katılacağı heyetler, Atatürk anıtlarına çelenkler koyacak. Ankara'da da Anıtkabir ziyaret edilecek.

İlköğretim okulları için 121 milyon 722 bin 181, ortaöğretim okulları için de 34 milyon 902 bin 864 olmak üzere toplam 156 milyon 625 bin 45 adet ders kitabı ücretsiz dağıtılacak.

Ders kitapları, bu yıl da sıraların üzerinde hazır bulundurulacak.

Perşembe şenlik var

Eylül ayının 3’üncü haftasının İlköğretim Haftası olması nedeniyle de Türkiye genelinde çeşitli etkinlikler yapılacak. Bütün okullarda 20 Eylül 2007 Perşembe günü şenlikler düzenlenecek.

Şenliklere veliler, emekli öğretmenler ile üniversitelerin eğitim fakültesi öğrencilerinin katılımı sağlanacak, ayrıca okul civarında yaşayan kişiler de şenliğe davet edilecek.

Bu şenliklerde velilerin de yardımıyla çeşitli yiyecek ve içeceklerin hazırlanıp şenlik alanında uygun yerlerde öğrencilere ve diğer davetlilere sunulması sağlanacak.

Bakanlık, ayrıca "Hoş Geldiniz" broşürü de hazırlamayı planlıyor.

Broşür, velilere, öğretmenleri tanıtıcı bilgiler ile öğrencilerden neler beklendiği, sınıf kuralları, ev ödevi politikası ve o yıl yapılacak etkinliklerin neler olacağı konusunda bilgiler içerecek.

2007-2008 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi 25 Ocak 2008 tarihinde sona erecek; ikinci dönem ise 11 Şubat 2008 Pazartesi günü başlayacak.

2007-2008 eğitim-öğretim yılı 13 Haziran 2008'de sona erecek. 2008-2009 eğitim-öğretim yılı 15 Eylül 2008'de başlayacak.

Öğrencileri, öğretmenleri ve velileri önemli yenilikler, eskiye oranla farklı uygulamalar bekliyor. İşte madde madde yeni değişiklikler...

İşte okullardaki yenilikler:

Yeni eğitim-öğretim yılı 3 aylık yaz tatilinin ardından önemli değişikliklerle başlıyor. Bugün ders başı yapacak 15 milyon öğrenciyi ve 620 bin öğretmeni yeni düzenlemeler bekliyor. İçinde son kez yapılacak OKS sınavının yerine bu yıl ilk kez yapılacak olan Seviye Belirleme Sınavları, ilköğretimde 100'lük not sistemi ve sınavlara getirilen yeni standartların olduğu bir dizi yeniliği bir araya getirdik.

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) yerine getirilen Seviye Belirleme Sınavı (SBS) bu yıl ilk kez uygulanacak. 6 ve 7. sınıf öğrencileri SBS'ye girecek. Testlerde yabancı dil soruları da yer alacak. Öğrencinin aldığı notlar, yıl sonu başarı ortalamasını etkileyecek.

Ortaöğretimde geçen dönem başlatılan 100'lük not sistemi, ilköğretimde de uygulanacak. İlköğretim okullarında da sınav ve öğrencinin performansına yönelik çalışmalar 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek.

İlköğretimde derslerin özelliğine göre, klasik sınav türde yazılı sınavlarında soru sayısı üçten az olmayacak. Çoktan seçmeli, eşleştirmeli, kısa cevaplı, açık uçlu, doğru/yanlış seçenekli, tamamlamalı ve benzeri sınav türlerinde soru sayısı fazla tutulacak ve sorular kısa cevaplı olacak. Görsel sanatlar, beden eğitimi, müzik, teknoloji dersleri dışındaki derslerden her dönemde en az bir kez ortak sınav yapılacak.

VELİLER RAPOR VERECEK

- Öğrencinin dönemsel ve senelik başarı durumu hakkında velileri bilgilendirmek ve öğrenci gelişimlerini takip etmek amacıyla dönem sonlarında verilen karnenin yanı sıra ilköğretim 1, 2 ve 3 üncü sınıf öğrencilerine, Kasım ve Nisan aylarının ikinci haftasının son iş gününde “Öğrenci Gelişim Raporu” verilecek.

- Geçen dönem 5 ilde pilot uygulaması yapılan 'Medya Okur yazarlığı' dersi, bu yıl 6, 7 ve 8'inci sınıflarda seçmeli ders olarak okutulacak.

- İlköğretimin dördüncü sınıfından başlamak üzere karnelerde, öğrencilerin önceki sınıflardaki notlarının sene sonu ortalaması görülebilecek.

- MEB, ilkokul 4'üncü sınıftan yukarı olan tüm öğrencilerin herbirine bedava,”meb.gov.tr” uzantılı kendisine has bir e-mail adresi verecek. Bakanlık öğrencilerle iletişime geçmek için bu adresi kullanacak.

- Müzelerden verimli bir şekilde yararlanılabilmesi için pilot okullar belirlenecek. Buralarda özellikle tarih, sanat tarihi, coğrafya, sosyal bilgiler, resim branşında dersler zaman zaman müzelerde işlenecek.

Bakanlığa bağlı öğretim kurumlarında okul müzeleri kurulacak.

40 YIL SONRA YENİ MÜFREDAT

- İlköğretimin 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında, liselerin 10. ve 11. sınıflarında ilk defa yeniden yazılan kitaplarla, 40 yıl sonra yenilenen müfredat uygulanacak.

- Fen liselerinin 10. sınıfında haftada iki saat 'zorunlu' tarih dersi verilecek ve fen mezunlarının sosyal bilimlerdeki bilgi eksikliği giderilecek.

- Meslek liselerinde öğrenci sayısının artmasıyla 10 yıl aradan sonra Bakanlığın verdiği talimatla bu okullarda sabahçı ve öğlenci olmak üzere ikili eğitime geçilecek.

- Okul öncesi eğitimde çocuk klüpleri faaliyete geçecek.

- Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı meslek liselerinde, toplam 448 bin dolara mal olan akıllı sınıflar eğitime başlayacak. Video konferans ve canlı yayın sistemiyle yapılandırılan, fiziksel olarak farklı mekanlarda bulunan eğitmen ve katılımcıları interaktif ortamda birleştiren Akıllı Sınıf Projesi ile öğrenciler diğer illerde yapılan dersleri de takip edebilecek.

- İlköğretimde önceki dönem başlatılan 'e-kayıt' uygulaması bu yıl liselere de yayıldı. 16 büyük ildeki liselere internet üzerinden her ilde yerleştirmeler yapıldı.

- Her okulda bir kütüphane açılacak.
 
samanyolu haber



Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,554 µs