En Sıcak Konular

Bush, İran'a savaş emrini verdi mi?

17 Eylül 2007 08:20 tsi
Bush, İran'a savaş emrini verdi mi?

İngiliz Sunday Telegraph gazetesi, Amerikan istihbarat yetkililerinden aldığı bilgilere dayanarak, Başkan George W. Bush ve kurmaylarının, gerginliği tırmandırarak ABD’yi İran’la savaş rotasına sokma yönünde adımlar attığını öne sürdü.

'Bush, ABD'yi İran'la savaş rotasına sokuyor' 
 

ABD’li subayların, İran'ın nükleer programının sonlandırılmasına yönelik diplomatik çabaların başarısızlığa mahkum olduğunu düşündüğü bir ortamda Pentagon’un İran’da bombalanacak 2 binden fazla hedef belirlediğini iddia eden gazete, ABD’nin, İran’la gerginliği kademeli bir şekilde tırmandırarak bir operasyona zemin hazırlama planları yaptığını öne sürdü.

'RICE BİLE ÇİZGİ DEĞİŞTİRDİ'
Gazete, Şu ana kadar hep diplomatik çözümden yana olan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın da ‘şahin’ Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile olan görüş ayrılıklarını bir kenara bırakıp, olası bir askeri operasyona onay vermeye hazır olduğu yorumunu yaptı.

'IRAK'A KARIŞMASI' GEREKÇE GÖSTERİLECEK
İsmi açıklanmayan ABD’li bir üst düzey istihbarat yetkilisinin The Sunday Telegraph gazetesine anlattığı senaryoya göre, İran’la çıkacak olası bir savaşın ayak sesleri, ‘Irak’taki militanları silahlandırıp eğittiği belirtilen İran’ın sert bir şekilde kınanmasıyla’ başlayacak. Bunun ardından da İran’daki eğitim kamplarına ve bomba fabrikalarına sınırötesi operasyonlar düzenlenecek. Bu kapsamda en önemli hedeflerden biri, İran’ın güneyinde, Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nün denetiminde olan Fecr Üssü olacak. Batı istihbaratı, İngiliz ve Amerikan askerlerini hedef alan zırh delici mermilerin bu üste üretildiğini düşünüyor.

İRAN TEPKİ GÖSTERİNCE OPERASYON GELECEK
Washington’daki güvenlik çevrelerinde güç kazanmaya başlayan senaryonun daha sonraki kısmında İran, ABD’nin kendisine yönelik bu operasyonlarına büyük bir tepki göstererek, Körfez petrolünü tümüyle kesmek gibi adımlar atıyor. ABD ise bu tepkiyi, İran’ın nükleer tesislerini, hatta silahlı kuvvetlerini vurmak için uygun bir gerekçe olarak kullanıyor.

İKİ AYRI PLAN VAR
Gazetenin konuştuğu istihbarat yetkilisi, “İran’a yönelik bir saldırı, büyük bir ihtimalle tansiyonun kademeli olarak tırmanmasının ardından gelecek. Önümüzdeki birkaç hafta ya da aylar içinde ABD, İran’ın Irak’taki faaliyetleri üzerine deliller göstererek gerilimi tırmandıracak” iddiasında bulundu. ABD’li yetkili, ABD’nin bu gibi bir durumda iki ayrı planı olacağını belirterek, bunlardan birinin, sadece nükleer tesislerin bombalanmasına yönelik olacağını, diğer planda ise iki üç gün sürecek yoğun bir bombalamayla 2 binden fazla hedefin imha edilmesinin amaçlanacağını belirtti.

TALİBAN'A İRAN SİLAHI İDDİASI
Bu arada, İran’ın, Irak’taki direnişçilere silah sağladığı yönündeki iddialar bu kez de Afganistan’a yönlendi. ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesi, Afganistan'daki NATO güçlerinin, İran'dan Taliban'a gönderildiği sanılan önemli miktarda silah ele geçirdiğini ileri sürdü. Gazete, Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'ndeki (ISAF) kimliğini açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberinde, silahların 6 Eylül’de Afganistan'ın batısındaki Ferah bölgesinde ele geçirildiğini yazdı.

KARZAİ 'DELİL YOK' DİYOR
Haberde, Ferah'ta ele geçirilen ve Taliban'a İran'dan gönderildiği ileri sürülen silahlar arasında, zırhlı araçlara zarar verebilecek patlayıcıların da yer aldığı iddia edildi. Habere göre, Afganistan'ın güneyindeki Helmand eyaletinde de 11 Nisan ve 3 Mayıs’ta silah ele geçirildi. İranlı üst düzey yetkililer, gazeteye yaptıkları açıklamada, iddiaların asılsız olduğunu söylediler.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte, kısa süre önceki Kabil ziyaretinde, Taliban'a İran'dan silah sağlandığı yönündeki endişesini dile getirmişti. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, bu konuda ellerinde delil olmadığını belirtmişti.

gazeteport



Bu haber 305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,352 µs