En Sıcak Konular

Türkiye'nin en zengin 100'ü 170 milyar doları yönetiyor!

16 Eylül 2007 23:27 tsi
Türkiye'nin en zengin 100'ü 170 milyar doları yönetiyor! Ekonomist Dergisi’nin yaptığı araştırmaya göre, "En Zengin 100 Türk"ün yönettiği varlığın büyüklüğü 170 milyar dolara yükseldi. Geçen yıl bu rakam 150 milyar dolar düzeyindeydi...

Listenin zirvesindeki Koç Ailesi’nin borsadaki şirketlerinin kendilerine ait hisselerinin değeri 18 milyar doları buluyor. İkinci sıradaki Sabancı Ailesi’nde ise bu rakam 17 milyar dolar düzeyinde.

Ekonomist Dergisi’nin yaptığı ’En zengin 100 Türk’ araştırmasının bu yılki sonuçlarına göre, Türkiye’nin en zengin ailelerinin mal varlığı 170 milyar doları aştı. Geçen yılki araştırmaya göre bu rakam geçen yıl 150 milyar dolar civarındaydı. Ekonomist’in dört yıldır gerçekleştirdiği ’En Zengin 100 Türk’ listesine bu yıl dört yeni aile eklenirken, sıralamada da belirgin değişiklikler oldu.

SERVETLER YÜZDE 30-35 ARTTI: Türkiye’nin en zenginlerinin servetlerinin bu yıl geçen yıla göre yüzde 30-35 arasında arttığı tahmin ediliyor. Önemli iniş ve çıkışların gözlendiği listede zirve yine Koç Ailesi’nin. 8 milyarın üzerinde serveti olan ikinci aile Sabancı Ailesi. Koç Ailesi’nin borsadaki şirketlerinin kendilerine ait hisselerinin tutarı 18 milyar doları buluyor. Sabancı’da bu rakam 17 milyar dolar.

DOĞAN AİLESİ ÜÇÜNCÜ: Doğan ve Şahenk ailelerinin servetleri 6-8 milyar dolar arasında gösteriliyor. 4-5 milyar dolar arasında servete sahip diğer aile ve isimler ise Ülker Ailesi, Şarık Tara, Yazıcı Ailesi, Dinçkök Ailesi, Özilhan Ailesi, Mehmet Emin Karamehmet, Eczacıbaşı Ailesi ve Habaş Grubu’nun sahibi Mehmet Başaran.

YARIM MİLYAR DOLAR BARAJINI AŞTI: Geçmişte, milyar dolarlık servet tanımı Koç ve Sabancı Aileleri’yle sınırlıydı. Ancak, ekonomideki büyümeye paralel olarak borsa şirketlerinin ulaştığı değer, banka-şirket satışlarında elde edilen nakit varlıklar, gayrimenkul fiyatlarındaki yükseliş, milyar dolarlık zenginlerin sayısını çoğalttı. Geçen yılki araştırmada serveti 1 milyar doların üzerinde 41 aile/kişi var iken, bu yıl sayı 44’e yükseldi. Türkiye’nin en zengin 100 ailesinin neredeyse yarısı milyar dolarlık barajı aştı.

İMKB’DEKİ SERVETLERİ ARTTI: Bu artışta, İMKB’nin son bir yıldaki yükselişi de etkili oldu. Hisse fiyatlarında yüzde 35’e ulaşan primin yanı sıra, dolar kurundaki düşüş, servetlerin dolar cinsinden değerini yükseltti. İMKB’nin geçen yılki toplam değeri 146.2 milyar dolar idi. Bu yıl ise 234 milyar dolara ulaştı. Geçen yıla göre dolar kurunun 1.45’li seviyeden 1.30’lu seviyelere gerilemesinin de etkisiyle, sadece İMKB’deki servet artışı yüzde 60 seviyesinde gerçekleşti.

EN HIZLI TIRMANAN ÜÇ AİLE: Listede bu yılın en hızlı tırmanan aile Gülçelik’ler oldu. Enka’nın ortağı olan aile Enka’daki hisselerinin değeriyle 2.3 milyar dolarlık servetiyle 53’üncü sıradan bir anda 20’nci sıraya yükseldiler. Yine Geçen yılki listede 40’ıncı sırada yer alan Boydak Ailesi de şirketlerinin değerinin artışı ve Anadolu Katılım Bankası’nın satışından elde ettikleri servetle 21’in sıraya çıktılar. Sayısız konut projelerini hayata geçiren Ağaoğlu Holding’in patronu Ali Ağaoğlu da bu yıl 61’incilikten 46’ncı sıraya yükseldi.

Kadir Has servetini bağışladı, Has Ailesi ilk 100’den çıktı

EKONOMİST Dergisi’nin bu yıl listeye yeni giren isimleri, Cevahir Ailesi, Branştayn Ailesi, Intergum’u 450 milyon dolarlık peşin bedelle satan Amram Ailesi, Ersin Pamuksüzer, Topbaş Ailesi, Uran Ailesi, Mehmet Ali Aydınlar ve Yahya Kiğılı oldu. Servetini vakfına bağışlayan ve geçtiğimiz mart ayında vefat eden merhum Kadir Has’ın ailesi listede yer alamadı. Bu yıl listeye giremen diğer isimler ise Ahmet Hamoğlu, Hakko Ailesi, Erdoğan Özgörkey, Eskiyapan, Ahmet Çetinkaya, Molu ve Tahincioğlu aileleri oldu.

İş yorgunluğunu detoksla atıyorlar

LİSTEDE yer alan isimlerin bir bölümü iş yorgunluğunu atmak için yılda iki kez detoks merkezine gidiyor. Özellikle Tayland ve Almanya’daki merkezleri tercih ediyorlar. Geceliği 850-1000 dolar arasında değişen bu merkezler dışında Türkiye’de de bazı otellerde detoks programları yer alıyor.

Araştırma nasıl yapıldı

"EN Zengin 100" çalışması için Türkiye’nin en büyük sanayi ve hizmet şirketlerini ortaya koyan ISO 500, Capital 500 gibi listeler incelendi. Türkiye’nin en çok vergi veren kurum ve kişilerinin listeleri toplandı. İMKB’de işlem gören firmaların son bir yıldaki piyasa değerlerindeki değişimler hesaplanarak varlık hesaplarında kullanıldı. Türkiye’nin önde gelen bankacıları ve borsa uzmanlarının görüşü alındı.

Füzyon mutfağının yerini sade yemekler alıyor

Hürriyet'in haberie göre, Türkiye’nin en zenginlerinin son birkaç yıldır rağbet ettiği füzyon mutfağı ise artık yerini sadeleşmeye bırakıyor. Ünlü işletmeci Emre Ergani, "Yemek konusunda sadeleşme trendi son bir yıldır kendini iyice hissettiriyor. Artık yemeğin ilk tarifine sadık kalınıyor" diyor.

Zenginlerin sayısı 7 bin civarında

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) her yıl gelir dağılımı araştırmaları yaparken, haneleri en fazla yüzde 5’lik gruplara bölerek gelirden ne kadar pay aldıklarına bakıyor. Bu nedenle Ekonomist Araştırma Birimi (EAB) kendi gözlemlerine ve de TÜİK’in 20 yıl önceki ilk araştırmasından edindiği bilgilere dayanarak bazı hesaplar yapıyor. Bu hesapların 2005 yılına ilişkin sonuçları ise en zenginlerle ilgili olarak şu bilgileri veriyor:

2005 itibariyle Türkiye’de 17 milyon 549 bin hane var. Türkiye’nin en zengin on binde 1’lik hane dilimine 1.755 hane giriyor.

Bir hanede ortalama dört kişi bulunduğu hesabıyla, bu en zengin on binde 1 haneye mensup fertlerin sayısının 7 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

En zengin on binde 1’lik hane grubunun Türkiye’deki kullanılabilir gelirden aldığı payın yüzde 0.5 olduğu tahmin ediliyor.

2005 itibariyle en zenginlerin evine her ay en az 60 bin 697 YTL’nin giriyor. Bu ailelerde aylık kişi başına gelir ise 15 bin 174 YTL.

Türkiye’deki en zengin ailelerin aylık toplam geliri Türkiye ortalamasının 50 katını buluyor.

Dünya zenginlerinin sayısı da artıyor

TÜRKİYE’de zenginlerin sayısının ve mal varlıklarının artması dünyada yaşanan genel trendin bir yansıması. Merrill Lynch ve Capgemini’nin bu yıl haziran ayında açıkladıkları yıllık Dünya Servet Raporu’na göre 2006 yılında dünyada bir milyon doların üzerinde servete sahip olanların sayısı önceki yıla göre yüzde 8.3 oranında artarak 9.5 milyonu aştı. Bu kişilerin sahip olduğu varlıkların miktarı da yine yüzde 11.4 oranında artarak 37 trilyon doları aştı. Kişilerin servetlerindeki bu artış ülkelerin milli gelirlerindeki artışla beraber, şirketlerinin piyasa değerlerinin yükselmesine de bağlanıyor. Bir milyon doların üzerinde varlığa sahip nüfusun arttığı diğer ülkeler arasında Singapur, Endonezya ve Rusya başta geliyor. Rapora göre dünyada bir milyon doların üzerinde servete sahip olanların 2011 yılında sahip olacakları servetin 51 trilyon doları aşacakları tahmin ediliyor.



Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,186 µs