Biri bizi gözetliyor!.." /> Biri bizi gözetliyor!.."/>

En Sıcak Konular

Büyük Birader parmağımızın ucuna kadar geldi!

16 Eylül 2007 21:36 tsi
Büyük Birader parmağımızın ucuna kadar geldi! Herkesin vergi ve kimlik numaralarıyla damgalanmasının ardından, sıra parmak izlerine geldi. Artık alışverişler için parmak izlerinin kullanılmasına başlanılan ülkelerde, Biri bizi gözetliyor!..

George Orwell'ın yazdığı 1984 romanından fırlayan sahneler gibi anlar ya da başrolünü Sylvester Stallone'un oynadığı Yargıç filmindekine benzer sahneler artık alışverişte de yaşanıyor.  
 
Almanya'da Edeka marketler zincirinde müşteriler kasiyere para ya da kredi kartı sunmak yerine işaret parmağını elektronik tarayıcıya basarak ödeme yapıyor. Filmde de parmak izine duyarlı silahlar teknolojinin ulaştığı noktayı ele veriyordu. Parmak izi ile ödeme için müşterilerin hesap bilgilerinin sisteme bir kez kaydedilmesi yeterli oluyor. 200'den fazla şubede uygulamaya geçen şirketin yetkilileri, şifre unutma, kart veya cüzdanın yanında olmaması gibi durumlarda müşterilerin marketten eli boş ayrılması gibi ihtimalleri ortadan kaldırdıkları için mutlu. Sistemi kullanan müşterilerin üçte ikisini ise 40 yaş üstü müşteri grubu oluşturuyor. Bu yeni ödeme sistemini tercih eden 70 yaş üstü müşteriler de az değil. Edeka ilk etapta tüm ödemelerin yüzde 15'inin bu sistemle yapılmasını hedefliyor.

Zaman'ın verdiği bilgiye göre, sistemin her bir ödeme kasasına kurulma maliyeti ise bin 200 ile 2 bin Euro civarında. Parmak izinin kontrol edilerek onaylanması birkaç saniye aldığı için kasalardaki kuyruklar da ortadan kalktı. Bunun yanında işyerleri kredi kartlarıyla yapılan ödemelerde bankaya ödemesi gereken masraflardan da kurtuluyor. Çünkü şirketler, parmak izi ile ödenen parayı bankalardan müşteriye ait gayri nakdi borç kaydı olarak tahsil ediyor. Bunun için de herhangi bir masraf ödemeleri gerekmiyor. Ödeme şeklinin yaygınlaşması şimdilik bazı sahtekârlıkların da önüne geçecek gibi. Uzmanlara göre sistem, parmak izinin tamamını kaydetmek yerine bazı önemli noktaları kaydettiği için bu bilgilerden parmak izinin taklit edilmesi mümkün değil. Firmaların topladıkları bilgileri müşterinin onayı olmadan başka kişi ya da kurumlarla paylaşamadığına işaret eden hukukçular ise uygulamaya hukuken karşı çıkmanın mümkün olmadığını kaydetti. Müşterilerin sistemi kullanabilmesi için bir kez parmak izi taraması yaptırıp gerekli belgeleri doldurarak imzalaması yeterli. Müşteri kartları gibi uygulamalar da herhangi bir ek masrafa gerek kalmadan yeni yönteme dahil edilebiliyor.

Biometrik datalar olarak kabul edilen parmak izi, yüz yapısı veya göz irisi gibi kişiye özel yapılar uzun süredir yüksek güvenlik gerektiren yerlere giriş öncesi kullanılıyor. Parmak izi ile ödeme sistemini ise Almanya'da şimdilik 150 civarında firma kullanıyor. Ancak bazı tam gün okullarda bile verilen öğle yemeğinin ödemeleri bu sistemle yapılıyor. Parmak izi ile ödeme sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde de gittikçe yaygınlaşan bir ödeme şekli haline geldi. 



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,188 µs