En Sıcak Konular

Türkiye'de cezalar yeniden tartışılmalı

15 Şubat 2015 13:03 tsi
Türkiye'de cezalar yeniden tartışılmalı Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Toplumu infiale sürükleyen bu tarz olaylarda, şahsi görüşümdür, idam cezasını geri getirmeyi tartışmalı. Siyaset, meclis, partiler bunu tartışmalı" dedi.

Zeybekci, partisinin Manisa il kadın kolları kongresine katılmak üzere geldiği Manisa’da, AK Parti İl Başkanı Zülfikar Gürcan’ı da makamında ziyaret etti.
 
Gazetecilerin, Mersin’de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın bıçaklanarak öldürülmesi ve cesedinin yakılması olayının ardından Twitter hesabı üzerinden "Özgecan Aslan gibi insanlığın katledildiği cinayetler için idam cezasını getirmeyi hassasiyetle tartışmamız ve getirmemiz gerekiyor" şeklindeki paylaşımına ilişkin sorusuna yanıt veren Zeybekci, bu konudaki açıklamalarının tümüyle şahsi fikri olduğunu söyledi.
 
Zeybekci, olaydan duyduğu üzüntüyü ifade ederek, "O güzel yavrumuz, o genç kızımız hepimizin yavrusudur. Hepimizin de aynı yaşlarda çocuğu vardır, benim de aynı yaşlarda çocuklarım var, kızım var. Öncelikle yavrumuza Allahtan rahmet diliyorum. Ailesine sabırlar diliyorum. Rabbim, inşallah cennetinin en güzel yerine alsın, en güzel yerinde onu ağırlasın" diye konuştu.
 
Türkiye'nin bazı şeyleri yeniden tartışması gerektiğini düşündüğünü dile getiren Zeybekci, şunları kaydetti:
 
"Bu şekilde, insanlık suçu, nefret suçu, toplumun bütün duygularını rencide eden, toplumu infiale sürükleyen bu tarz olaylarda, yeni hassasiyetle yeni akılla tartışarak, bu benim şahsi görüşümdür, idam cezasını geri getirmeyi tartışmalı. Türkiye'de siyaset bunu tartışmalı, meclis, partiler bunu tartışmalı. Bütün bazı popülist mülahazaların dışında, bu konu akılla tartışılmalı diye düşünüyorum."
 
Zeybekci, Türkiye'nin, toplum vicdanını rahatlatacak cezalandırma sistemlerini, bazı özel durumlar için uygulamaya dönük çözüm üretebileceklerine inandığını söyledi.
 
İdama ilişkin toplum hafızasındaki olumsuzluklar da dikkate alınmalı
 

İdam cezası getirilirken, mutlaka Türkiye'nin bu cezanın uygulanmasına ilişkin milli hafızasında yer etmiş olumsuzlukların da dikkate alınması gerektiğine işaret eden Zeybekci, şunları söyledi:
 
"Tabi Türkiye'nin hafızasında idam edilmiş masum insanlar var. Türkiye'nin hafızasında, yaşı büyütülerek idam edilmiş çocuklar, idam edilerek bir demokrasi şehidi olarak tarihe geçirdiğimiz başbakan ve bakanlar var. Onun için bu hassasiyetlere de dikkat ederek, Türkiye'de bu tarz, bu Özgecan kızımız, yavrumuz gibi ondan önce masum çocuklar, babasının dükkanına giderken kaçırılarak hunharca işkenceyle öldürülen yavrular oldu. Çok küçük çocukaları, 2-3 çocuğu başka bir şehre, sanırım Kayseri'deydi, orada hunharca, 'sabi' dediğimiz çocukları katleden caniler vardı. Bunlar toplum vicdanında çok büyük yaralar açmıştır. Bunların gereğinin hukuk içinde, demokrasi ile akılla yapılması gerekir diye düşünüyorum. Bunu yaparken tabi, toplumun hafızasında, milli hafızamızdaki o kötü hatıraları canlandırıcı şeylere meydan vermeyecek düzenlemeler yapılmalı. Benim şahsi görüşüm, 'Türkiye, kamu vicdanını rahatlatıcı bir şekilde bu tür infial, yani insanlık suçu, millete karşı, insanlığa karşı işlenmiş olan böyle suçlara bence gerekli cezayı verebilmeli' diye düşünüyorum."

aa


Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,296 µs